Sundhed

Sådan kan en varm dyne skade din søvn

Det er ganske vigtigt for din søvn, at du hverken har det for varmt eller for koldt.

De fleste af os har formentlig prøvet at vågne op midt om natten badet i sved. Måske er temperaturen i soveværelset for høj, dynen er for tyk, eller din pyjamas er for varm. Men der faktisk en grund til, at det er ganske vigtigt at sørge for, at dynen ikke er for tyk og varm.

- Man vil vågne langt oftere med en for varm dyne, fordi man sveder meget. Og det sker specielt under REM-søvnen, hvor kroppens termostatregulering er ude af funktion. Det er her, man f.eks. vågner op, fordi man er helt badet i sved, forklarer Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.

  Se også: Har du sex uden orgasme før sengetid, kan det faktisk ødelægge din søvn

REM-søvnfasen indtræder halvanden time efter, man er faldet i søvn. Her er hjernebølgerne næsten på niveau med, når man er vågen, men alle musklerne er helt afslappede. Det er også typisk i REM-søvnen, man drømmer.

Ikke godt at have vindue åbent

Problemet ved at vågne pga. varmen kan være, at du ikke hurtigt falder i søvn igen – og det kan skade søvnen.

- Vi vågner alle sammen flere gange om natten, men vi skal være vågne nogle minutter, før vi overhovedet kan huske det, forklarer Mikael Rasmussen.  Han peger på, at det er vigtigt, man har en dyne, der passer til et soveværelse med en temperatur på 18 grader. For det er ikke optimalt at have vinduet åbent om natten.

  Se også: Læs om 10 søvnråd der virker på søndag.dk

- Der er stort set ikke noget sted i Danmark, hvor du kan sove uden støj fra et åbent vindue. Og det er ikke hensigtsmæssigt at have støj, når du sover. Om det så er en kvidrende fugl eller postbuddet. Det er vigtigt at undgå støj, siger søvneksperten.

Invester i en kvalitetsdyne

Han råder derfor til, at man i stedet sørger for at have en dyne, der passer til årstiden og ens behov.

- Det er ikke et tosset råd at skifte til sommerdyner, når vejret bliver varmere. Der findes mange gode kvalitetsdyner, som er svedabsorberende og som kan arbejde med både lave og høje temperaturer. Nogle foretrækker helårsdyner, mens andre gerne vil skifte dyne. Andre synes måske, at det er dejligt med let sommerdyne og tung vinterdyne, der hviler tungt om en om vinteren, siger Mikael Rasmussen.

Se også: Søvnekspert: Så mange timer skal du minimum sove hver nat

Han peger også på, at en kvalitetsdyne – som han anbefaler, man køber – koster mindst 2.500 kr., men altså typisk er pengene værd. Han råder også til, at man investerer i en kvalitetsseng og en god topmadras, der kan absorbere sved.