Sundhed

Stor ros til TV-vært: Det hjælper os forældre

Vild med Dans-værten bliver takket for at sætte fokus på læbe-ganespalte med populært opslag af sin søn.

Sarah Grünewald har onsdag eftermiddag lagt et billede af sønnen Luis, der er født med en læbespalte, op på de sociale medier - og billedet har hurtigt fået flere tusinde likes.

Her skriver hun blandt andet, at "mor og far vidste godt fra scanningen at den var der, de vidste bare ikke hvor lækker jeg ville se ud med den!"

Indtil videre er der kommet over 900 kommentarer til billedet på Facebook, hvoraf flere deler deres egne historier:

- Det hjælper også os forældre, der står i samme situation, at det bliver offentlig kendt, at det er OK at se sådan ud og at det bliver mere belyst, hvad læbeganespalte egentlig er. Er mor til Emil født med enkeltsidig spalte, skriver Ditte Gliese blandt andet.

Louise Schmidt Baunbæk har delt to billeder af sin søn - et før og et efter, han blev opereret.

- Vi har William fra maj 2014, der er født med enkeltsidig læbe/gummespalte og som blev opereret i september 2014 for rullende kameraer. Husk og nyd de store smil. Der er noget helt specielt ved spaltebørn, skriver hun. 

Vild med dans-værten Sarah Grünewald skriver i opslaget, at sønnen Luis skal opereres til august, og Stine Damm Lyskov skriver om sin egen søns operation: 

- Det var en hård besked at få af vide under graviditeten, men det var næsten det allerhårdeste da han skulle opereres og ha' lukket spalten - tænk at sådan et smukt lille ansigt skulle ændres. Her efter operationen, er han dog stadig total smækker-lækker, i hvert fald i hans mors øjne. De er så hamrende dygtige, både kirurgerne og det fantastiske personale på riget.

Vær åben omkring det

Andre danskere har delt deres egen historie, som Mia Skinhøj Hansen, der fortæller, at hun blev født med læbe-gumme-ganespalte og blev opereret på Rigshospitalet i 1989.

- Mit bedste råd til jer er,  at når han bliver større, så lær ham hvad det er han er født med... ikke at det er synd for ham, men at det er bare sådan han er født. Og lær ham at være åben omkring det, hvis nogen spørger ham om, hvorfor han har ar på læben, skriver hun. 

Ifølge Landsforeningen Læbe-Ganespalte skyldes en læbeganespalte, at ansigtet ikke er fuldstændigt sammenvokset, mens barnet endnu er et foster. Derfor er ansigtet ikke færdigudviklet, når barnet fødes. 

Cirka to ud af 1000 børn fødes med læbe-ganespalte, hvilket svarer til omkring 140 nye tilfælde i Danmark om året.