Efter viralt opslag om bikinikritik: Hvor er de almindelige kroppe?

En række danskere har vist deres støtte til Julies virale bikiniopsang. En af dem er sundhedsmentor Frieda Linn.

"Jeg forstår ikke, hvordan man kan få sig selv til at tage en bikini på, når man ser ud som hende der gør". "Nej det er fandme ikke lækkert".

Et opslag af 25-årige Julie Ransby, der beskriver disse voldsomme kommentarer fra to unge mænd, da hun soler sig i en bikini i sin gård - og hendes svar til dem - er på et døgn blevet delt over 15.000 gange på Facebook og har fået over 73.000 like-tilkendegivelser.

- Hvis jeg har lyst til at tage bikini på og flashe mine store lår, mormorarme og muffinmave, så skal I, og ingen andre fortælle mig, at jeg ikke kan, skriver hun blandt andet.

Sundhedsmentor Frieda Linn, der blandt andet afholder kurset 'føl dig smuk i bikini' er en af de mange danskere, der har delt Julie Ransbys opslag.

- Jeg synes, det er et vigtigt opslag. Ikke mindst i forhold til de unge drenge. Man kan håbe, at de ser det, men generelt også gøre opmærksom på, hvad det er for en holdning unge drenge og piger har til kvindekroppen, fortæller hun til TV 2.

Efterlyser mangfoldigt kropsideal

Frieda Linn efterlyser flere almindelige kroppe i mediebilledet.

Hun oplever, at det er en tankegang hos både unge mænd og kvinder, der udspringer af den såkaldte "paradise-generation", hvor de unge udelukkende oplever en bestemt kropstype og ideal fra tv-serier, reality tv og de sociale medier.

- Det er de her perfekte kroppe, og man bliver sjældent eksponeret for et mere naturligt og mangfoldigt kropsideal, som jeg efterlyser i mediebilledet. At vi især viser unge mennesker, at både mande- og kvindekroppen ser ud på mange forskellige måder og at alle kropstyper er helt okay.

Hun fortæller, at hun selv spejlede sig i modeller og filmstjerner, da hun var ung og led af kropshad fra hun var 12 til cirka 28 år.

I dag er hun 33, uddannet livsstilscoach med speciale i selvkærlig sundhed, og hun hjælper kvinder med at styrke deres selvværd og elske deres krop.

For at være et forbillede lægger hun billeder af sig selv ud på sin blog og på de sociale medier - med deller og hvad der ellers hører til en almindelig krop.

Jeg har en sund og stærk krop, men jeg har også appelsinhud og deller.

Frieda Linn, sundhedsmentor

- Jeg har en sund og stærk krop, men jeg har også appelsinhud og deller. Jeg er hverken i kategorien modeltynd eller plus-size. Jeg er en mellemting, som man sjældent ser i reklamer eller medier, siger hun og påpeger samtidig, at der er ved at ske en ændring i reklamerne, hvor der er fokus på flere forskellige kropstyper.

Fem tips: Føl dig smuk i din egen krop

 1. Drop sammenligningerne

  Stop med at sammeligne dig selv med andre.

  Det skaber kun en ubehagelig følelse i os, når vi kigger på andre og tænker, "hvordan kan jeg komme til at se ud på den måde". Det er ikke særligt kærligt overfor os selv.

  Den eneste man kan sammenligne sig med, er sig selv fra tidligere. 

  Derudover skal man tænke "er det her støttende og kærligt – hjælper det mig at sammenligne mig med andre eller bliver det en fordømmelse af sig selv". 

 2. Din krop er din bedste ven

  Behandl dig selv og din krop som din bedste ven, veninde eller en anden, man har kærlighed til.

  Forestil dig, hvordan du ville tale til dig selv som barn eller til din bedste veninde. Dem ville vi ikke snakke grimt til. 

  Det handler om at ændre den hadefulde indre dialog, vi har overfor os selv.

  Ville du presse din bedste veninde ud i en eller anden slankekur eller træningsbootcamp eller ville du lige spørge hende først. Vi skal have en kærlig og venlig omsorg for os selv.

 3. Slip hæmningerne og dans!

  Skab en samhørighed med din krop, og et samarbejde med din krop. 

  En måde at gøre det på, er at bevæge den mere.

  Det er ikke nødvendigvis hård træning eller motion, men at man bevæger sig mere frit, og får det bedre med sin krop - eksempelvis med lækker musik, hvor man fyrer den af med dans på stuegulvet.

  Så slipper man hæmningen i sin krop, og så er det måske også nemmere at slippe hæmningen på stranden, være nærværende og nyde livet. 

   

 4. Vær taknemmelig for din krop

  Ofte kommer kvinder til at fokusere rigtig meget på deres udseende, men hvad nu hvis du fokuserede på din krops funktioner i stedet for.

  I stedet for, at man tænker på sin krops udseende, kan man tænke på, hvad man kan med sin krop og være taknemmelig for det. 

  Man dyrke sin taknemmelig i praktisk hver dag ved eksempelvis at sige til sig selv "hvor er jeg taknemmelig for, at jeg kan gå eller løbe. Jeg er taknemmelig for, at jeg er sund og rask og at jeg kan danse eller nyde berøring og mad".

 5. Jag ikke det perfekte

  Mange kvinder kan have et pres i forhold til sundhed og jagte den perfekte livsstil og kost.

  Hvad nu, hvis du er din egen sundhedsekspert? Kure som LCHF, 5:2 og så videre fylder enormt meget i hovedet, og man glemmer at mærke efter i sin krop. 

  Det kan nemt munde ud i, at kost og sundhed bliver en stressfaktor.

  Ingen kan skabe varige, positive resultater ud fra selvhad, kamp og stress. Det kan godt være, man kan tabe sig nogle kilo, men det er ikke noget, der er holdbart eller hjælper på mindreværdet.

  Jo mere man kan være i samhørighed med sin krop, desto stærkere og mere i balance kommer man i både krop og sind. 

Kilde: Frieda Linn, lifecoach og fitnessinstruktør