Sundhed

Eksperten: Her er de fire råd mod myg der virker

Myggene er på vej. Her får du en række råd til, hvad du skal gøre for at undgå myggestik - og hvad du IKKE skal gøre.

Når sommeren - og dermed myggene - melder sin ankomst, flyver det ofte rundt med gode råd til, hvordan du undgår de irriterende myggestik. 

Vi har taget fat i Thomas Pape, som forsker i insekter hos Statens Naturhistoriske Museum, for at høre, hvad der skal til for at undgå myggestik - og hvad der er myter.

- Der er tre faktorer, der gør os tiltrækkende for myg.

Man kan ikke beskytte sig med masser af hvidløg, b-vitaminer eller en kraftig gin og tonic.

Thomas Pape, forsker i insekter

- Den første faktor er den varme, vi udstråler. Den anden er den kulilte vi udsender - både gennem vores hud og mund. De to ting er rimelig ens for alle, siger Thomas Pape til TV 2. 

Han forklarer yderligere, at den sidste faktor, der har indflydelse på, om vi er tiltrækkende for myg, er de personlige duftstoffer, vi har. Og netop fordi de er personlige, er det forskelligt, hvem myg finder tiltrækkende. 

- Nogle mennesker er bare bedre myggemagneter end andre, siger Thomas Pape. 

'Mygge-myter'

En kæmpe gin og tonic som værn mod myg kan lyde meget tiltalende, men er faktisk en 'mygge-myte', fortæller Thomas Pape. 

- Man kan ikke beskytte sig med masser af hvidløg, b-vitaminer eller en kraftig gin og tonic. Det er blevet testet, men myg kan sagtens lugte kroppens duftstoffer alligevel, siger han. 

En anden 'mygge-myte' som Thomas Pape afliver, er ideen om, at man kan installere en app på sin telefon, der udsender en 'myggeskræmmelyd'.

- Ja, det dur heller ikke. Det er meget sjovt, men har ikke nogen effekt. 

Gode råd: Sådan beskytter du dig mod myg

 1. Dæk huden til

  Myg går efter huden, da den oser af varme og duftstoffer, som gør det lettere for myggene at finde en. Derfor gælder det om at dække sig til.

  - Det er bedst med løst tøj. Myg kan stikke gennem tøj, men hvis det sidder løst på kroppen, er det sværere for dem at nå ind til huden. Har man stramt tøj på, er det blot som at stikke igennem tyk hud for myggene, siger Thomas Pape. 

 2. Smør dig ind i myggemiddel

  De steder på huden, hvor man er blottet, kan man smøre sig ind i myggemiddel. Det gælder især hænderne, nakken, panden og anklerne.

  - Det er ikke alle myggemidler, der er lige gode. I mange år har det ikke været muligt at købe myggemidler med DEET i, som er et kemisk stof, der er særligt godt mod myg, siger Thomas Pape. 

  Dog kan man i dag købe 'Mygfri', som har DEET i sig. Kan man ikke lide ideen om at smøre sig ind i et kemisk stof, kan man bruge citroneukalyptusolie.

  - Det er næsten lige så godt, mener Thomas Pape. 

 3. Vær opmærksom på, hvor du sætter dig

  Myg holder til i områder, hvor der er vindstille og fugtigt. Derfor kan det være en god ide at tænke over, hvor man sætter sig. 

 4. Undgå stillestående vand

  Sørg for at minimere områder, der tiltrækker myg. Stillestående vand er et ideelt ynglested for myg, og derfor er det med at få tømt vandkanden, krukkerne og trillebøren for vand.

 5. Andre myggeredskaber

  Ifølge Thomas Pape kan man godt købe myggelys eller andre ting, men det er ofte mere til besvær, end de har en reel effekt, mener han.