Sundhed

25-årig levede med kunstigt hjerte i 555 dage: Bar det rundt i en rygsæk

En 25-årig amerikaner har gennemgået en fuld hjertetransplantation, efter at han i mere end et år levede uden et menneskehjerte i sin krop.

Alle transplantationer er særlig historie for de involverede, men 25-årige Stan Larkins hjertetransplantation er noget helt exceptionelt.

Den 25-årige amerikaner fra delstaten Michigan levede nemlig i mere end et år uden et menneskeligt hjerte. I stedet bar han rundt på et kunstigt hjerte 24 timer i døgnet i 555 dage, som pumpede blod rundt i kroppen på ham og holdt ham i live. Det skriver siden Science alert.

I 2014 blev Stan Larkin den første patient i Michigan til at få det kunstige hjerte, som også er kendt under navnet Syncardia. 

Stan Larkin bar rundt på sit kunstige hjerte 24 timer i døgnet.

Stan Larkin blev som teenanger diagnosticeret med dilateret kardiomyopati, der er en genetisk hjertefejl, som kan forekomme uden advarsel. Det er en af de hyppigste dødsårsager blandt atleter.

Det var også som aktiv, at Stan Larkin blev opmærksom på, at der var noget galt med hans hjerte. Under en basketballkamp da han var 16 år gammel, faldt han pludselig om.

Han fik først indopereret en defibrillator, der populært er kendt som en pacemaker. På sigt var det dog ikke nok for Stan, som havde brug for et nyt hjerte, hvis han skulle overleve.

Det kunstige hjerte kaldes også for en syncardia

Efter at have ventet på en donor til at få et nyt hjerte i flere år, fik Stan Larkin fjernet sit hjerte og blev udstyret med Syncardia-enheden.

Modsat en defibrillator der bliver implanteret, når hjertet er delvist ude af drift, så bliver det kunstige hjerte brugt, når begge halvdele af hjertet fejler.

Det bæres rundt i en 6,5 kilo tung rygsæk, som er tilsluttet kroppens hjertekarsystem og sørger for, at der bliver pumpet iltet blod rundt i kroppen.

Selvom det transportable kunstige hjerte ikke er det mest alsidige redskab at have med sig rundt 24 timer i døgnet, så var Stan Larkin alligevel i stand til at fortsætte sin hobby med at spille basketball.

Stan Larkin levede i 555 dage med et kunstigt hjerte, han bar rundt i en rygsæk.

Han modtog sit donorhjerte for to uger siden og på trods af, at han har været i stand til at leve et nogenlunde normalt liv med det kunstige hjerte, så har det ikke været en dans på roser, at skulle vente på en donor til et menneskeligt hjerte. 

- Det har været følelsesmæssig rutsjebane. Jeg fik transplantationen for to uger siden, og jeg har det som om, at jeg kunne tage en løbetur, mens vi står her og snakker.

- Jeg vil gerne takke donoren, som gav en del af sig selv væk til mig. Jeg vil gerne møde donorens familie en dag. Forhåbentlig vil de mødes med mig, sagde Stan Larkin på et pressemøde efter transplantationen,

Det kunstige hjerte sørger for at pumpe iltet blod rundt i kroppen.

Ifølge den amerikanske hjerteforening så lever 5,7 millioner amerikanere med en hjertefejl. Ti procent af dem har en fremskreden hjertefejl.

I og med at antallet af hjertedonorer er få og mængden af hjertesygdomme stiger, så har forskere høje forhåbninger til, at det kunstige hjerte kan hjælpe folk som Stan Larkin fremover, mens de venter på en donor.