Tina fik kræft: Men nu løber hun 615 kilometer - fra Skagen til Bornholm
39-årige Tina Andersen fik for nogle år siden konstateret kræft. I denne uge løber hun og omkring 100 andre fra Skagen til Bornholm.
- Hallo, er det Tina, Tina Andersen?
I den anden ende af telefonsamtalen bliver der svaret. Stemmen er lettere besværet. Det samme er vejrtrækningen.
- Ja, det er mig.
I baggrunden kan man høre lastbiler og biler passere med et langt karakteristisk sus – akkompagneret af fødder, der taktfast rammer asfalten. Hun løber.
Den 10. juni klokken 6.30 satte Tina Andersen i løb sammen med omkring 30 af de godt og vel 100 deltagere i Danmarks længste stafetløb mod kræft, Folkeløbet.
Tina vil løbe 615 kilometer
Fælles for langt de fleste af deltagerne er, at de har haft en kræftsygdom tæt inde på livet.
Det gælder også for Tina Andersen. I 2012 blev hun ramt af brystkræft.
Den samlede distance fra Skagen til Allinge er på 615 kilometer, og 39-årige Tina Andersen har tænkt sig løbe hele distancen - tværs gennem landet - gennem Aalborg, Aarhus, Silkeborg, Herning, Vejle, Odense og København, inden hun når målet på Bornholm.
Da TV 2 træffer hende, har hun løbet 20 kilometer ud af dagens etape på 110 kilometer.
For bare fire år siden havde lægerne fortalt hende, at det ikke var muligt. Dengang havde hun lige startet sin behandling for brystkræft.
- Da jeg lige var startet i kemobehandlingen, fik jeg at vide, at jeg skulle være glad, hvis jeg bare kunne gå fem kilometer om dagen, fordi behandlingen var så hård for kroppen, fortæller Tina Andersen.
Fik en kræftdiagnose og løb 100 kilometer
Det ene af lægernes to udsagn var sandt. Kemoterapien var hård for kroppen.
- Mine negle begyndte at falde af, jeg fik kvalme, og det var som om, jeg fik væske i kroppen. Mit ansigt hævede op – og så kunne jeg ikke lide noget. Alting smagte dårligt, fortæller Tina Andersen.
Men det forhindrede hende ikke i at løbe. Det havde hun altid gjort, og det skulle en kræftdiagnose ikke sætte en stopper for, havde hun sat sig for.
Et stykke tid efter, at hun havde fået beskeden af lægerne, gennemførte hun Copenhagen Ultramarathon - et løb på 100 kilometer - og blev nummer to blandt kvinderne.
- Jeg fik det ikke værre, og jeg opdagede, at jeg kunne få det hele til at gå væk, når jeg løb, lyder det fra Tina Andersen.
Løbene blev en del af behandlingen
I dag er Tina Andersen rask, og hun mener, at hende lange løbeture har haft en stor effekt.
For hende har de været en del af behandlingen – en psykisk hjælp i en svær periode.
- Man bliver bange, når man får sådan en besked, men ved at løbe kunne jeg lægge de dårlige tanker væk – jeg kunne glemme, at jeg var syg, forklarer hun til TV 2.
Siden hun fik lægernes dom, har hun gennemført flere store løb. Blandt andet et 24-timers løb og fem maraton på fem dage.
Endnu en lastbil suser forbi
I dag slutter etapen i Aalborg, hvor løberne krydser målstregen omkring klokken 20.30. Og Tina Andersen er godt på vej.
Hun skyder en fart på cirka 10 kilometer i timen.
- Det går ikke så hurtigt, for jeg skal holde helt til Aalborg, siger hun i telefonen, mens hun løber. Endnu en lastbil suser forbi.
Nogle af ordene bider hun over, fordi hun skal trække vejret. Hun holder telefonen med den ene hånd, og nogle gange bliver stemmen fjern, når hendes løb får telefonen til at rykke sig.
Men det er ikke et problem for hende at gennemføre et interview. Hun er i god form.
Hun er løbets mest ambitiøse deltager
Det første stykke vej fik hun selskab af Brøndums Hotels direktør, Thomas Andreasen, men han er ikke længere med.
Tina Andersen løber alene med den depeche - et armbånd - hun fik overrakt tidligere på dagen.
Det er en stafet, der skal gå fra løber til løber, til den når i mål på Bornholm torsdag den 16. juni - samme dag som Folkemødet begynder.
Tror du, at du kan komme helt i mål?, bliver Tina Andersen spurgt.
- Jeg tager en dag ad gangen, og så ser jeg, hvordan det går. Det kan være, at jeg må springe en etape over, men jeg kommer helt sikkert til Aalborg, siger løberen, der er blevet døbt "Folkeløbets nok mest ambitiøse" af arrangørerne.
Tina: Begynd at træne - inden det sker
Selvom hun har løbet mange løb, har Folkeløbet en særlig betydning for hende.
Løbets formål er sætte fokus på, at et liv i bevægelse er med til at genvinde styrke, glæde og livskvalitet, når man bliver ramt af kræft. Og for Tina Andersen er det et vigtigt budskab, at motion kan være en vigtig del af et kræftforløb.
- Jeg vil gerne fortælle folk, at det er vigtigt, at man begynder at træne, inden den slags sker.
- Det har ikke gjort, at det har været nemt, men det har gjort det nemmere at komme igennem det hele, fortæller Tina Andersen.