Norsk professor: Drop kosttilskuddet - kød og mælk er sundere

Der er ifølge norsk professor i ernæring ingen grund til at hoppe med på diverse trends, der forbyder kød og mælk.

Det kan være mere skadeligt end sundt at droppe kød og mælk.

En varieret kost er vigtig for at dække kroppens behov for næringsstoffer, så der er grund til at tænke sig godt om, inden man hopper med på diverse trends.

Det skriver det norske medie forskning.no.

Trendy at droppe kød

Blandt unge - og især blandt unge piger - er det trendy at undgå visse typer af fødevarer. Herunder kød, som nogle ser som uetisk at spise, skriver sitet. Men i kød er der blandt andet et højt indhold af jod og vitamin B12.

Manglen ved ikke at spise kød kan til dels opvejes ved at spise kosttilskud, men det advarer professor i ernæring, Anna Haug, imod.

- Jeg mener ikke, det er okay at anbefale en kost, hvor det er nødvendigt at tage kosttilskud for at undgå at blive fejlernærede.

Hendes opråb kommer efter, "Nasjonalt råd for ernæring" - den norske pendant til Fødevarestyrelsen - har udsendt er erklæring, hvor det hedder, at man godt kan leve sundt som vegetar, hvis man bare spiser kosttilskud.

Værst for børn

I mange år efterhånden har mælk, der indeholder mættet fedt, fået et dårligt ry. Men det betyder ikke, at det er rigtigt.

- Veletablerede udtalelser er ikke sande, blot fordi de er veletablerede, siger Haug.

Værst er det dog, når det går ud over børn. For der er mange vigtige proteiner, vitaminer og mineraler i mælken. Især jod og calcium.

- Det faktum, at børn nægtes mælk, er absolut tragisk. At fjerne skolemælk er en katastrofe for børn. Du behøver ikke overdrive det, men et par glas af almindelig mælk, kærnemælk, kefir eller yoghurt udgør ingen risiko, siger Anna Haug.

I kategori med asbest og rygning

WHO har tidligere konkluderet, at forarbejdet kød er kræftfremkaldende, og at rødt kød sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Men der er videnskabelig usikkerhed i de store undersøgelser. For WHO har ikke kunnet fortælle, hvorfor det er kræftfremkaldende, mener Anna Haug.

- Ikke desto mindre konkluderer de, at det er kræftfremkaldende. I kategori som asbest, rygning og arsen. Det er helt uden nogen fornuft, siger hun.