Sundhed

Nyt studie: Varme drikke øger risikoen for kræft 

Drikker du meget kaffe, er det ifølge det Internationale agentur for kræftforskning en god ide at holde temperaturen under 65 grader.

Drikker du din kaffe eller the skoldhed, skal du måske skrue lidt ned for temperaturen, viser ny undersøgelse.

Lad os gå lige til sagen. Der er både en dårlig og en god nyhed. Den dårlige først:  

Meget varme drikke kan højne risikoen for kræft. Det viser en ny opgørelse foretaget af det Internationale agentur for kræftforskning, IARC, skriver nyhedsbureauet AFP. 

Og så direkte til den gode nyhed, hvis du også er en af dem, der helst starter dagen med et skud mokka. 

Den mørke drik er ikke farlig, så længe den nydes ved temperaturer under 65 grader. 

Det samme gør sig iøvrigt gældende, hvis du hellere drikker the, mate eller noget tredje. Her lyder anbefalingen også, at temperaturen holdes under de 65. 

Kan hæve risikoen for kræft i spiserøret 

Anbefalingerne bygger på en gennemgang af mere end 1.000 studier i indtagelse af varme drikke. 

På baggrund af de mange data peger IARC på, at indtagelse af meget varm the og andre væsker hæver risikoen for kræft “væsentligt”. Det gælder særligt i spiserøret.  

I lande som Kina, Iran, Tyrkiet og Sydamerika drikker man ifølge AFP traditionelt the og mate ved omkring 70 grader. Og i netop disse regioner har man identificeret en forhøjet forekomst af kræft i spiserøret. 

Desuden viser undersøgelser ifølge IARC, at vand opvarmet til mellem 65 og 70 grader forstærker spiserørsrelateret kræft hos mus og rotter. 

Du skal altså ikke droppe kaffen. Men i stedet holde den på maks 65 grader.