Sundhed

Bruger du din smartphone i sengen? Pas på, det kan ødelægge dit syn

To britiske kvinder er som de første i verden blevet diagnosticeret med midlertidig blindhed. Deres smartphones bærer skylden.

Du kender det sikkert. Du har slukket lyset i soveværelset, lagt dig i sengen og fundet din smartphone frem. Inden du skal sove, skal du nemlig lige tjekke Facebook, Instagram og dagens sidste nyheder.

Sådan er rutinen for rigtig mange danskere. Men faktisk er det en virkelig dum rutine.

Det har længe været kendt, at telefonens blå lys kan forstyrre din nattesøvn, men nu viser det sig også, at du kan blive blind af at bruge telefonen i mørke.

To britiske kvinder ramt

To britiske kvinder er nemlig blevet diagnosticeret med midlertidig blindhed, fordi de har brugt deres smartphones i mørke i sengen. Det er netop blevet offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Den ene, en kvinde på 22 år, har en flere måneder lang sygehistorie, hvor hun har haft nedsat syn på det højre øje om natten. Om morgenen er synet igen vendt tilbage på begge øjne. 

Den anden, en kvinde på 40 år, har en sygehistorie på seks måneder, hvor hun de første 15 minutter efter, hun er vågnet, har haft nedsat syn på det ene øje. Det har især været, når hun er vågnet inden solopgang.

Brugte kun det ene øje

Undersøgelser har vist, at ingen af de to kvinder havde synsproblemer, som kunne relateres til deres sundhed. Derimod har de begge set på deres smartphones, mens de har ligget i sengen. Begge kvinder har ligget på siden og kigget på skærmen. Fordi de har ligget på siden, har deres ene øje været dækket af hovedpuden, så de kun har brugt et øje til at læse med.

Det lukkede øje har således vænnet sig til mørket, mens det andet har vænnet sig til lyset. Når smartphonen så bliver slukket, vil "smartphone-øjet" være blindt, indtil det har justeret sig til mørket.

Har du oplevet noget lignende, så anbefaler lægerne, at du ændrer dine telefonvaner og lægger den fra dig, inden du slukker lyset i soveværelset.