Sundhed

Tager kontrol over sin sygdom: Kræftramte 'Brenda' klipper sig skaldet

I et talkshow tidligere i år fortalte Shannen Doherty om sin kræftsygdom. Scanpix

Skuespillerinden Shannen Doherty har fået brystkræft. Det åbner hun op om på instagram ved at vise billeder, hvor hun klipper sig skaldet.

Skuespilleren Shahen Doherty - hovedsageligt kendt for sin rolle som Brenda i 'Beverly Hills' - har kæmpet med brystkræft siden august sidste år. 

Nu har hun valgt at dele sine oplevelser som kræftpatient med offentligheden. Tirsdag lagde hun nemlig en serie af billeder på det sociale medie instagram samt facebook. Serien på seks billeder viser den 45-årige skuespillerinde, der med støtte fra sine pårørende, klipper sit hår af.

Andre siger, at det er deres måde at gøre noget og tage styringen over deres sygdom.

Peter Genter, leder af kræftrådgivningen i Lyngby og uddannet psykolog

Og faktisk kan der ifølge Peter Genter, der er leder af kræftrådgivningen i Lyngby og uddannet psykolog, være forskellige årsager til, at man som kræft vælger at fjerne sit hår. 

- Det kan både være ubehaget i forbindelse med, at håret falder af i store totter, når man for eksempel friserer sig. Det kan også skyldes, at man vil undgå ubehaget ved at se sig selv få tyndere og tyndere hår. 

- Andre siger, at det er deres måde at gøre noget og selv tage styringen over deres sygdom, siger Peter Genter til TV 2. 

Han fortæller, at det langt fra er en sjældenhed, at folk selv vælger at fjerne deres hår i forbindelse med kræftbehandling.

Se alle billederne af Shannen Doherty nederst i artiklen. 

A post shared by ShannenDoherty (@theshando) on

Styrke i at dele

Shannen Doherty har valgt at dele billederne på sin instagram-profil, hvor hun har 256.000 følgere. Flere af dem tilkendegiver deres støtte og respekt for 'Beverly Hills'-stjernens åbenhed. 

- Der kan være et stærkt signal i at være åben og aftabuisere sin sygdom, siger Peter Genter.

Selve delingen og åbenheden kan være en måde at skabe mening med, at man er blevet ramt af en alvorlig sygdom.

Social medie-ekspert Nathalie C. Larsen

Det er social medie-ekspert Nathalie C. Larsen enig i. Hun forklarer, at åbenheden på de sociale medier ikke kun kan være med til at give andre et indblik, men også kan hjælpe den sygdomsramte. 

- Selve delingen og åbenheden kan være en måde at skabe mening med, at man er blevet ramt af en alvorlig sygdom: I det mindste kan man berette om sin situation og dermed måske hjælpe og gøre en forskel for andre ved at skabe opmærksomhed om sygdommen, siger hun til TV 2. 

Det så man blandt andet med den danske kræftpatient Bjørn Frost, der valgte at berette om hele sit sygdomsforløb på instagram, facebook og på euroman.dk. Her oplevede han massiv støtte og opbakning fra brugere på de sociale medier.

Læs mere om Bjørn Forst's historie her.

Lader børnene fjerne håret

Kræftrådgiver Peter Genter fortæller, at mange kræftpatienter - ligesom Shannen Doherty - vælger at fjerne deres hår sammen med deres pårørende. 

- Vi hører om patienter, der gør det til en fælles ting og for eksempel lader deres børn gøre det, siger han. 

Og i forhold til pårørende og mennesker i ens omgangskreds, kan det være en fordel at åbne op om ens sygdom. 

- Jo mere åben du om din tilstand, jo lettere bliver det for de pårørende at støtte en og spørge ind til, hvordan det går. Mange kan også godt lide at bruge opdateringer på de sociale medier eller på mail til at orientere folk om deres tilstand, så de ikke behøver at fortælle den samme historie flere gange, siger Peter Genter.

Bruger sociale medier mere og mere

Ifølge social medie-ekspert Nathalie C. Larsen, bliver sociale medier i stigende grad taget i brug i forbindelse med forskellige sygdomsforløb. 

- Vi ser flere og flere bruge de sociale medier som en slags logbog over sygdomsforløb, der giver indblik i de sorger og sejre, der kan være i forbindelse med en alvorlig sygdom.

Et sygdomsforløb delt på de sociale medier, kan ifølge social medie-eksperten have flere forskellige funktioner. 

- Platformene bliver en måde at bearbejde forløbet for den sygdomsramte. De bliver en ventil, hvor man kan få afløb fra tanker og frustrationer - og måske endda hjælpe andre i lignende situationer. Vi ser også de sociale medier blive brugt som indsamlingsmotor og simpelthen en mulighed for at holde familie og venner orienteret om ve og vel. Fordi du kan orientere alle på en gang i stedet for at skrive 50 SMS'er, siger Nathalie C. Larsen. 

A post shared by ShannenDoherty (@theshando) on

A post shared by ShannenDoherty (@theshando) on

A post shared by ShannenDoherty (@theshando) on

A post shared by ShannenDoherty (@theshando) on

A post shared by ShannenDoherty (@theshando) on