Sundhed

Ny undersøgelse: Alkohol kan give syv slags kræft

En ny undersøgelse viser, at alkohol er mere dødeligt end først antaget. Hele syv slags kræft kan de vellidte dråber resultere i.

En undersøgelse foretaget af et forskningshold fra New Zealand kommer nu frem med resultater, der vil kunne få de fleste til at sætte vinglasset fra sig og være opmærksomme.

Undersøgelsen viser, at der er mere end blot en statistisk sammenhæng mellem alkohol og kræft, og den konkluderer, at der er nok beviser til endegyldigt at sige, at alkoholindtag er en direkte årsag til kræft.

- Der er stærke beviser for, at alkoholindtag er årsag til kræft i syv dele af kroppen og sikkert flere, skriver Jennie Connor, der har stået bag undersøgelsen.

Ikke undtaget selvom du har lavt alkoholforbrug

De syv dele af kroppen, som undersøgelsen viser, at alkohol vil forøge risikoen for kræft i, er svælget, endetarm, lever, spiserør, tyktarm, strubehoved og bryst.

- Der er en sammenhæng med de steder, hvor alkoholen passerer. Det er ikke noget nyt – det er der flere undersøgelser der peger på, så det her er bare en mere, siger Christina Schiøth, analysemedarbejder hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Undersøgelsen fra New Zealand fortæller også, at selv personer, der næsten aldrig drikker alkohol, stadig vil have en forhøjet risiko for at få kræft i de syv nævnte områder af kroppen. 

Kræftens Bekæmpelse: Hold igen med alkohol

Hos Kræftens Bekæmpese lyder anbefalingen på, at man sørger for en sen alkoholdebut og ikke har et stort alkoholforbrug, da det særligt er dem, der har et stort alkoholforbrug, som har risiko for at udvikle kræft.

Men der er dog én udvej. Undersøgelsen viser, at risikoen for visse af de syv typer af kræft blive mindre, hvis alkoholforbruget stoppes. Og dette er - ifølge Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden - overraskende for mange.

- Folk forbinder ikke alkohol med kræft, så der er mange, der bliver overraskede over, at der er denne her sammenhæng. Mange ved, at leveren er udsat ved alkoholforbrug, men kræften er vi ikke bevidste om, siger Christina Schiøth.

Her er Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol

  1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
  2. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld
  3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
  4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14/21 om ugen
  5. Stop før 5 genstande ved samme lejlighed
  6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld
  7. Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol

Børn og unge

  • Børn og unge under 16 år anbefales ikke at drikke alkohol
  • Unge mellem 16 og 18 år anbefales at drikke mindst muligt og stoppe før 5 genstande ved samme lejlighed