Sundhed

Den næste sundshedsdille? Kakerlak-mælk

Mælk fra kakerlakker kan måske blive den helt nye sundhedsdille - I hvert fald på et tidspunkt.

Proteindrikke, sunde juicer og helsekost hitter i disse dage, hvor fokus på den sunde levestil må siges at være enorm. 

Kakerlakker er til gengæld ikke lige det, vi normalt forbinder med helsekost. Men så skal vi måske tro om igen. 

Forskere har nemlig fundet ud af, at en særlig art af kakerlakker mader sine små unger med en formular, der er exceptionelt rig på protein, aminosyre og sukker, og den formular kan være gavnlig for mennesker. Det skriver CNN.

Indholder alt du har brug for

Leonard Chavas, der er en af forskerne bag studiet, som er udgivet i tidskriftet 'International Union of Crystallography', har studeret den bestemte art 'Diploptera punctata'.

Denne kakerlakart kan fostre sine unger i morens krop i stedet for at lægge æg, som de andre kakerlakarter gør.

Og det er altså den proteinrige væske, som de små kakerlakfostre indtager, mens de ligger i morens mave, som forskerne har kigget nærmere på. 

For når fosteret indtager væsken, bliver der dannet små krystaller i dens mave. Og disse små krystaller indeholder tilsyneladende alt, hvad man har brug for. 

Kakerlakker kan også bare spises, som de her. Her sætter Experimentarium insekter på menuen. 7-årige Snorre Dam Clasen nyder en grillet en af slagsen.

- Det er alt, hvad man behøver: protein, essentielle aminosyre, fedtstoffer og sukkerarter, fortæller Chavas til CNN og forklarer yderligere, at energiniveauet i krystallerne er så højt, at det hjælper de nyfødte kakerlakker til at vokse sig langt større end ungerne blandt de andre kakerlakarter.

Har selv smagt på mælken

Kakerlak-mælken er altså ikke mælk, som vi forstår det - men består af små krystaller, og Leonard Chavas og hans forskerteam skal først have komplet forståelse for disse krystaller, før der kan tænkes i fremstillingen af menneskelig supermad.

- Indtil videre forsøger vi at forstå, hvordan vi skal kontrollere dette fænomen på en meget nemmere måde, så vi kan sætte det i masseproduktion, siger han til CNN.

Chavas selv har dog allerede fået en lille smagsprøve på kakerlak-mælken, efter han tabte et væddemål. Ifølge ham har det ikke nogen speciel smag, men alligevel blev hans tanker ledt hen på is – ”en variant med honning og sprøde stykker”, fortæller han.  

Igår skrev vi en artikel om en ny videnskabelig bog om sundhed. Et af hovedbudskaberne i den nye bog handler om, at man skal droppe den dårlig samvittighed over at have spist en kage. Læs mere om bogen her.

Kakerlakken findes i cirka 3500 forskellige arter i seks forskellige familier. De kan overleve en hel måned uden føde.