GO'

For et år siden blev 21-årige Mads lam: Nu vil han gøre noget utroligt

Et fald på en motocross motorcykel sendte for et år siden 21-årige Mads Lunde Meyer i en kørestol. Nu vil han gennemføre en halv Ironman.

Mads Lunde Meyer er ikke nogen normal ung mand.

For næsten et år siden kom han ud for en ulykke, da han deltog i et motocross-løb i Kolding. En ulykke, der resulterede i, at han blev lam fra brystet og ned.

Men det har ikke sat en stopper for Mads Lunde Meyers planer.

Efter et år med genoptræning er han nu klar til at tage næste skridt: Om et par uger vil 21-årige Mads Lunde Meyer gennemføre en halv Ironman for at vende et nederlag til en sejr.

Far, jeg ligger under en sten

Inden ulykken skete, var Mads Meyer et stort talent indenfor motocross-sporten, men en regnvåd dag lørdag i august sidste år, hvor han kørte DM i holdkørsel, gik det galt.

Hver dag der gik, hvor jeg ikke fik det tilbage, som jeg havde før, blev bare en træls dag. Jeg følte ikke, at jeg kunne opnå noget.

Mads Lunde Meyer

Motocross-motorcyklens dæk hang fast i jorden i opløbet, inden et spring. Den mistede fart og styrtede, og Mads Lunde Meyer blev kastet forover.

- Lige da det sker, er jeg ikke rigtig klar over, hvad der foregår. Jeg kan huske, at min far kommer over til mig som en af de første, og at jeg fortæller ham, at jeg ligger under en sten, fortæller Mads Lunde Meyer.

Sådan føltes det, men det var ikke en sten. Ryggen var brækket, og Mads Lunde Meyer var lam fra brystet og ned, og de næste fire måneder tilbragte han på et genoptræningscenter i Viborg.

Fandt inspiration på Youtube

Det var på genoptræningscenteret, han blev inspireret.

- I starten lå hele mit fokus på, at jeg bare skulle op og gå igen, og at jeg bare skulle have følelsen tilbage i min krop og mine ben, og at jeg bare skulle blive 'fit for fight' igen, og hver dag der gik, hvor jeg ikke fik det tilbage, som jeg havde før, blev bare en træls dag. Jeg følte ikke, at jeg kunne opnå noget, fortæller Mads Lunde Meyer.

Jeg kunne relatere til stort set det hele, for vi havde stort set det samme liv før og efter vores skade.

Mads Lunde Meyer

Derfor satte han sig det nye mål for.

Inspirationen fik han fra en video, han så på Youtube under sin genoptræning. Det var en video om en amerikaner, Ricky James, der - ligesom Mads Lunde Meyer selv - havde været et lovende talent inden for motorsporten.

Også han var havnet i en kørestol, men på trods af sit handicap, havde Ricky James alligevel gennemført adskillige Ironman. Det tændte en gnist.

- Jeg kunne relatere til stort set det hele, for vi havde stort set det samme liv før og efter vores skade, og så synes jeg bare, at det var sindssygt inspirerende, at han havde løftet sig selv op, fortæller Mads Lunde Meyer.

Ikke lang tid efter, at han havde set videoen, havde han fortalt andre om sine planer.

- Jeg tror, at der er nogen, der har tænkt, at jeg var lidt skør i hovedet, da jeg sagde til min fysioterapeut på genoptræningscenteret i Viborg, at jeg ville lave en Ironman. Selvfølgelig støttede de mig i det, men jeg tror, at de nok har tænkt, at det var urealistisk, siger Mads Lunde Meyer.

Men alle står de bag ham, og det får den 21-årige sønderjyde brug for.

Han skal klare 113 kilometer

Ruten, han skal tilbagelægge, er på i alt 113 kilometer: Først en svømmedistance på næsten 2 kilometer, dernæst en cykeltur på omkring 90 kilometer og endeligt et løb på 21,2 kilometer.

Og Mads Lunde Meyer vil gennemføre hele distancen på lige fod med alle andre - han skal bare bruge armene i stedet for benene, forklarer han.

Cykelturens kilometer klarer han på en trehjulet hånddrevet cykel, hvor man ligger ned tæt ved asfalten og presser pedalerne rundt med hænderne, mens løbeturen tilbagelægges i en racerkørestol.

Mads Lunde Meyer lægger ikke skjul på, at det bliver hårdt, men den halve Ironman den 28. august er kun begyndelsen.

- Lige efter så tror jeg, at jeg er godt træt, så jeg skal slappe af og forhåbentligt forkæles lidt af min kæreste, og så skal jeg begynde med længere træningspas for at vænne mig selv til de længere kilometer, siger Mads Lunde Meyer.

For om et år vil den unge sønderjyde gennemføre en hel Ironman, hvor han skal svømme 3.800 meter, cykle 180 kilometer og tilbaglægge det, der svarer til et maratonløb, 42,195 kilometer.

Selvfølgelig er der dage, hvor man er sindssygt træt af sin situation, og hvor man bare ønsker, at man fik sit gamle liv igen, men som jeg sagde, så kan man ikke lave om på det, der er sket.

Mads Lunde Meyer.

Rådet fra en 21-årig: Se fremad

Selv håber Mads Lunde Meyer, at det vil inspirere andre til at udvikle sig og gøre det, de har lyst til at gøre, selvom andre måske vil sige, at det ikke er muligt.

- Hvis det kan motivere andre i en lignende situation som min, eller som har andre former for handicap eller bare har generelle problemer i hverdagen, så er det jo bare ekstra motiverende for mig, fortæller han.

Hans bedste råd er, at man gør det, man har lyst til - og at man ser fremad i stedet for tilbage, hvis man har været udsat for et nederlag.

- Selvfølgelig er der dage, hvor man er sindssygt træt af sin situation, og hvor man bare ønsker, at man fik sit gamle liv igen, men som jeg sagde, så kan man ikke lave om på det, der er sket, lyder det fra Mads Lunde Meyer.

Du kan se hele interviewet med Mads Lunde Meyer øverst i artiklen eller på TV 2 Play: