Alarmerende: Medicin fra England truer danskernes helbred

Det er meget nemt at bestille receptpligtig medicin fra England. Vel at mærke uden recept. Det sætter danskernes helbred i fare, mener myndigheder.

Har du brug for antibiotika, hormoner eller måske Viagra?

Danskerne k√łber i stigende grad deres medicin online, og det er b√•de nemt og sikkert. Hvis man alts√• k√łber medicin i Danmark.

K√łber du din medicin over nettet fra England, kan du f√• lov til at k√łbe medicin, der er receptpligtig i Danmark, uden at tale med en l√¶ge. Og det kan have fatale konsekvenser, fort√¶ller f√łrende danske styrelser og organisationer.

Det skriver Forbrugerrådet Tænk.

Fra 2009 til 2016 er antallet af danskere, der k√łber medicin p√• nettet, firedoblet. Men reglerne for salget af medicin p√• nettet er enormt indviklede, da b√•de dansk og europ√¶isk lovgivning g√¶lder p√• forskellige punkter.

Receptpligtig medicin uden recept

√ėnsker du at k√łbe receptpligtig medicin uden at snakke med din l√¶ge, er det umuligt i Danmark. Herhjemme er der krav om, at en l√¶ge skal sikre din identitet, inden de p√•begynder behandling.

Det vil sige, at en dansk læge skal bruge dit cpr-nummer og have adgang til din journal for at kunne udskrive en recept.

Receptpligtig medicin er på recept af en grund.

N√¶stformanden i L√¶geforeningen, Michael Dupont

Over nettet kan du derimod k√łbe en lang r√¶kke medikamenter uden at v√¶re blevet vurderet af en l√¶ge f√łrst. Det er ikke hensigtsm√¶ssigt, mener n√¶stformanden i L√¶geforeningen, Michael Dupont.

- Receptpligtig medicin er på recept af en grund. Det er medicin, der kan have alvorlige bivirkninger, og for at være sikker på, at du kan tåle medicinen og får den rigtige dosis, skal der en konsultation hos lægen til, siger Michael Dupont til TV 2.

Forkert medicinering kan f√łre til d√łdsfald

V√¶lger du at k√łbe medicin over nettet, kan du if√łlge Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed uds√¶tte dig selv for en stor risiko. De bivirkninger, du kan risikere at uds√¶tte dig selv for, kan variere fra n√¶rmest um√¶rkelige til meget alvorlige.

Vi har internationalt set eksempler p√• d√łdsfald p√• grund af forkert medicinering

Anette Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed

- Vi har internationalt set eksempler p√• d√łdsfald p√• grund af forkert medicinering, sige Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed til Forbrugerr√•det T√¶nk til TV 2.

Lægemiddelstyrelsen oplyser til Forbrugerrådet Tænk, at de har været i kontakt med de engelske myndigheder angående siderne fra Hexpress Healthcare. De konkluderede, at siderne overholder alle de regler, de skal.

Eksempel på medikamenter der kan bestilles uden recept

Hormonplastre

Hormonplastre

Elleste Solo MX er et hormonplaster. Kvinder kan k√łbe behandling online for at hj√¶lpe med at lindre symptomer p√• overgangsalder.De vigtigste ingrediens i Elleste Solo MX plastre er √łstrogen i form af estradiol, der tidligere er blevet sat i forbindelse med brystkr√¶ft.

Foto: Scanpix

Fortrydelsespille

Fortrydelsespille

EllaOne er en fortrydelsespille, der kan forhindre graviditet i op til fem dage, efter man har haft ubeskyttet sex. Apotek.dk advarer imod at bruge fortrydelsespiller som pr√¶vention.

Foto: Scanpix

Antibiotika

Antibiotika

Selexid er antibiotika mod bl√¶rebet√¶ndelse. Videnskab.dk skriver om, hvordan antibiotika i for store m√¶ngder kan √łdel√¶gge kroppens naturlige forsvarssystem.

Foto: Scanpix

Blodtryksmedicin

Blodtryksmedicin

Lisinopril kan sænke dit blodtryk. 1 - 10 % der tager Lisinopril oplever diarré, opkastning, blodtryksfald når man rejser sig, hoste, lavt blodtryk, hovedpine, svimmelhed samt påvirkning af nyrerne.

Foto: Scanpix