Sundhed

Alarmerende: Medicin fra England truer danskernes helbred

Det er meget nemt at bestille receptpligtig medicin fra England. Vel at mærke uden recept. Det sætter danskernes helbred i fare, mener myndigheder.

Har du brug for antibiotika, hormoner eller måske Viagra?

Danskerne køber i stigende grad deres medicin online, og det er både nemt og sikkert. Hvis man altså køber medicin i Danmark.

Køber du din medicin over nettet fra England, kan du få lov til at købe medicin, der er receptpligtig i Danmark, uden at tale med en læge. Og det kan have fatale konsekvenser, fortæller førende danske styrelser og organisationer.

Det skriver Forbrugerrådet Tænk.

Fra 2009 til 2016 er antallet af danskere, der køber medicin på nettet, firedoblet. Men reglerne for salget af medicin på nettet er enormt indviklede, da både dansk og europæisk lovgivning gælder på forskellige punkter.

Receptpligtig medicin uden recept

Ønsker du at købe receptpligtig medicin uden at snakke med din læge, er det umuligt i Danmark. Herhjemme er der krav om, at en læge skal sikre din identitet, inden de påbegynder behandling.

Det vil sige, at en dansk læge skal bruge dit cpr-nummer og have adgang til din journal for at kunne udskrive en recept.

Receptpligtig medicin er på recept af en grund.

Næstformanden i Lægeforeningen, Michael Dupont

Over nettet kan du derimod købe en lang række medikamenter uden at være blevet vurderet af en læge først. Det er ikke hensigtsmæssigt, mener næstformanden i Lægeforeningen, Michael Dupont.

- Receptpligtig medicin er på recept af en grund. Det er medicin, der kan have alvorlige bivirkninger, og for at være sikker på, at du kan tåle medicinen og får den rigtige dosis, skal der en konsultation hos lægen til, siger Michael Dupont til TV 2.

Forkert medicinering kan føre til dødsfald

Vælger du at købe medicin over nettet, kan du ifølge Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed udsætte dig selv for en stor risiko. De bivirkninger, du kan risikere at udsætte dig selv for, kan variere fra nærmest umærkelige til meget alvorlige.

Vi har internationalt set eksempler på dødsfald på grund af forkert medicinering

Anette Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed

- Vi har internationalt set eksempler på dødsfald på grund af forkert medicinering, sige Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed til Forbrugerrådet Tænk til TV 2.

Lægemiddelstyrelsen oplyser til Forbrugerrådet Tænk, at de har været i kontakt med de engelske myndigheder angående siderne fra Hexpress Healthcare. De konkluderede, at siderne overholder alle de regler, de skal.

Eksempel på medikamenter der kan bestilles uden recept

Hormonplastre

Hormonplastre

Elleste Solo MX er et hormonplaster. Kvinder kan købe behandling online for at hjælpe med at lindre symptomer på overgangsalder.De vigtigste ingrediens i Elleste Solo MX plastre er østrogen i form af estradiol, der tidligere er blevet sat i forbindelse med brystkræft.

Foto: Scanpix

Fortrydelsespille

Fortrydelsespille

EllaOne er en fortrydelsespille, der kan forhindre graviditet i op til fem dage, efter man har haft ubeskyttet sex. Apotek.dk advarer imod at bruge fortrydelsespiller som prævention.

Foto: Scanpix

Antibiotika

Antibiotika

Selexid er antibiotika mod blærebetændelse. Videnskab.dk skriver om, hvordan antibiotika i for store mængder kan ødelægge kroppens naturlige forsvarssystem.

Foto: Scanpix

Blodtryksmedicin

Blodtryksmedicin

Lisinopril kan sænke dit blodtryk. 1 - 10 % der tager Lisinopril oplever diarré, opkastning, blodtryksfald når man rejser sig, hoste, lavt blodtryk, hovedpine, svimmelhed samt påvirkning af nyrerne.

Foto: Scanpix