Sundhed

For meget protein kan skade nyrerne: Vi tester fem udbredte proteinmyter

Nu skal de aflives eller bekræftes - myterne om protein. Dem er der nemlig mange af i disse tider, hvor danskerne flår proteinvarer ned fra hylder

Kan dine nyrer tage skade af for meget protein? Og skal man have ekstra protein, hvis man træner?

Det er bare nogle af de spørgsmål, som har givet anledning til, at visse proteinmyter er opstået. 

TV 2 har fået Trine Klindt, næstformand for Foreningen af Kliniske Diætister til at enten aflive eller puste liv i nogle af de mest udbredte myter, der findes om proteinindtag.

Fem udbredte proteinmyter

 1. Proteinshakes er mere effektive end protein i fødevarer

  Nej. Især sportsprodukterne indeholder ikke mange fibre, vitaminer og mineraler, som ellers findes i de proteinholdige fødevarer. Sportsprodukter som proteinbarer og proteinpulver kan være en fordel i situationer, hvor almindeligt mad er utilgængeligt, men der findes ikke bevis for, at kvaliteten af proteinen i sportsprodukterne er bedre end i almindelige fødevarer.

 2. Nyrerne tager skade af for meget protein

  Ja. Undersøgelser viser, at blot seks måneder på en kost med et dagligt proteinindtag på 1,6 gram per kilo kropsvægt, medførte, at forsøgspersonernes nyrer blev fire-fem procent større end de personer, der var i kontrolgruppen, som fik 1 gram protein per kilo kropsvægt. Proteinrig kost ser med andre ord ud til at overbelaste nyrerne, så de svulmer op og med tiden udvikler kroniske skader.

  For en mand på 80 kilo kan der opstå kroniske nyreskader, hvis han for eksempel dagligt indtager 500 gram kød, en halv liter mælk, 50 gram ost, 250 gram gryn, brød og pasta. Det vil nemlig svare til, at han får 160 gram protein om dagen. Han bør kun få det halve.

 3. Når man træner, skal man have ekstra protein

  Nej. Hvis du træner på almindeligt motionsniveau i to til seks timer om ugen, bliver dit proteinbehov ikke øget. Ifølge Team Danmark og lignende udenlandske organisationer, skal man træne i lang tid og meget hårdt for at have et øget proteinbehov. Der findes ingen videnskabelig dokumentation for, at mere end 1.7 gram protein per kilo kropsvægt øger træningsresponset eller giver større øgning i muskelmasse eller styrke. Det gælder vel at mærke også elitesportsudøvere med en stor del styrketræning.

 4. Efter træning skal man straks indtage protein

  Ja. Det er en god idé at indtage et måltid efter træning, der består af både protein og kulhydrat. De officielle internationale retningslinjer er, at man skal indtage 0,25 gram protein og 1 gram kulhydrat per kilo kropsvægt i købet af den første time efter endt træning. Kroppen skal have protein efter træning, fordi du nedbryder proteiner, når du træner. Den proces vendes til en proteinopbygning, når du indtager protein.

  Selvom det er en god idé at indtage protein lige efter træning, er det ikke fordi, du skal øge det samlede indtag af protein i løbet af et døgn - du skal bare samle noget af den daglige mængde til efter træningen.

 5. Man taber sig af at spise meget protein

  Nej. Det er det samlede kalorieindtag, der er afgørende for, om du taber dig. For at tabe dig, skal du indtage færre kalorier, end du omsætter. Årsagen til, at nogle kan opleve at tabe sig af protein, er, at proteiner mætter mere end kulhydrater.