Sundhed

Forsker advarer: Flourstoffer i møbler og tøj rammer børn og gravide

En ledende forsker slår fast i en ny undersøgelse, at grænseværdierne for fluorstoffer er sat 100 gange for højt. Stoffet kan påvirke gravide og børn.

De findes overalt, fluorstofferne. I vores møbler, i vores tøj, sko og fødevareemballage. I støvet i vores hjem, i gulvtæpper, stegepander og gryder.

Alle de steder, hvor det er praktisk med en vand- og smudsafvisende overflade eller slip let-belægning, er det typisk fluorstoffer, der gør arbejdet for os.

Det burde være okay, for der findes grænseværdier, som er nøje fastsat af myndighederne i både Danmark og EU, men ny forskning tyder på, at de kan være sat alt for højt, skriver Politiken tirsdag.

- Jeg har faktisk selv været med til at definere grænseværdierne i sin tid, men jeg fortryder inderligt, at vi ikke lavede dem meget strammere. På baggrund af den viden, jeg har fået siden, er min vurdering, at de er mindst 100 gange for høje, hvis vi skal undgå alvorlige helbredseffekter, siger professor i miljømedicin ved Harvard University og Syddansk Universitet Philippe Grandjean til Politiken.

Han har de seneste år forsket i fluorstoffernes sundhedsmæssige konsekvenser.

Skader vores helbred

Problemet er, at stofferne i vid udstrækning havner i fødevarer, drikkevand og den luft, vi indånder.

Vores teori er, at blandt de 25 procent af danske kvinder, der ikke ammer deres børn, vil der være en betydelig del, hvor det skyldes, at de har et højt niveau af fluorstoffer i kroppen.

Kandidat i folkesundhedsvidenskab, Amalie Timmermann.

Grandjean og hans kolleger offentliggør nu to studier, der sætter streg under, at stofferne, som vi alle sammen har i kroppen, skader vores helbred. 

Det ene viser, at fluorstofferne hæmmer effekten af børnevacciner minimum op til 13-års alderen, og teorien er, at når immunforsvaret ikke reagerer, som det skal på vacciner, reagerer det sikkert heller ikke optimalt, når det møder alskens sygdomme, skriver Politiken.

Det andet nye studie er fra Færøerne og viser en direkte sammenhæng mellem niveauet af fluorstoffer i blodet hos gravide, og hvor længe de ammer deres børn.

For højt niveau af fluorstoffer i kroppen

I gennemsnit ammede mødrene i studiet i 9,6 måneder.

Men for hver gang koncentrationen af fluorstoffer fordobledes i kvindernes blod, skar det op til 1,4 måneder af ammeperioden. 

- Vores teori er, at blandt de 25 procent af danske kvinder, der ikke ammer deres børn, vil der være en betydelig del, hvor det skyldes, at de har et højt niveau af fluorstoffer i kroppen, forklarer kandidat i folkesundhedsvidenskab Amalie Timmermann, som har stået i spidsen for ammestudiet, til Politiken.

Fluorstofferne må i øvrigt ikke forveksles med fluorid i tandpasta, skriver Politiken.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i en mail til Politiken, at "det er vigtigt, at anvendelsen af fluorerede stoffer, som kan have betydning for menneskers sundhed, risikovurderes ud fra den nyeste viden".

Han lægger ikke op til selv at bringe sagen videre, men opfordrer forskerne til at kontakte de europæiske fødevaremyndigheder, så der eventuelt kan foretages en ny risikovurdering, skriver Politiken.