Sundhed

Nyt dansk studie slår fast: Sådan påvirker alkohol din evne til at blive gravid

Drikker du mere end 14 genstande om ugen, daler din fertilitet. Et lille alkoholindtag har derimod ingen betydning.

Et hold danske forskere har fundet ud af, hvordan alkoholindtag påvirker evnen til at blive gravid.

Studiet, som er lavet blandt 6.120 danske kvinder, er publiceret i British Medical Journal og er lavet af forskere fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. 

Det er første gang, at forskere har kortlagt, hvordan antallet af ugentlige genstande har indflydelse på fertiliteten.

Tidligere har der været lignende studier, men enten har der været få respondenter eller været anvendt usikre metoder, Men det nye studie viser, at du roligt kan drikke nogle genstande om ugen, uden det har synderlig indflydelse.

- Det er interessant og vigtig information for de kvinder, der forsøger at blive gravide. Man kan sagtens drikke et glas vin, selvom man vil være gravid, siger Ellen Mikkelsen, sygeplejerske og seniorforsker på holdet bag undersøgelsen.

Mere end 14 genstande nedsætter fertiliteten

Kvinderne, der angav, at de drak fra 0 til 13 genstande om ugen, havde nemlig næsten identiske resultater i undersøgelsen. 69 procent blev gravide i løbet af det år, hvor forskerne fulgte dem.

Drikker du mere end 14 genstande om ugen, så forringer det dine chancer for at blive gravid med 18 procent.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til kvinder, der gerne vil være gravide, er, at de slet ikke bør drikke alkohol. Drikker man alkohol, før man har opdaget graviditeten, øger det nemlig risikoen for at skade fosteret.

- Hvis man drikker alkohol, mens man prøver at blive gravid, skal man være opmærksom omkring sin ægløsning, så man med det samme stopper med at drikke, hvis man er gravid. Vi har udelukkende kigget på processen, til graviditen indtræffer, og der sker der altså ikke noget ved at drikke et glas vin en gang imellem, siger seniorforsker Ellen Mikkelsen og fortsætter:

- Det kan være befriende for dem, der over en længere periode har prøvet at blive gravide.