Sundhed

Sex er sundt for ældre kvinder - men ikke for ældre mænd

For ældre kvinder hjælper hyppig sex på adskillige sundhedsproblemer, mens det for mænd er forbundet med hjertesygdomme.

Sex skulle være godt for mange ting, er en udbredt antagelse. Og nu har et hold forskere så undersøgt, om det så faktisk er sådan, det hænger sammen.

Forskerne fandt ud af, at det for ældre kvinder er utrolig sundt at få regelmæssige orgasmer, da det er forbundet med mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme. For ældre mænd har hyppige orgasmer derimod den modsatte effekt - de får nemlig forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdomme.

- Opsigtsvækkende nok, så fandt vi ud af, at ældre mænd, som har sex oftere end en gang om ugen, har næsten dobbelt så høj risiko for at udvikle forhøjet blodtryk, hjerteforstyrrelser, hjerteanfald, -slag og -svigt, som de ikke-seksuelt aktive ikke har, siger Hui Liu fra Michigan State Univesity, der står bag undersøgelsen.

Ældre mænd bliver udmattede

Michigan State University har lavet en undersøgelse blandt 2.200 mennesker i alderen 47- til 85 år. Undersøgelsen er publiceret i Journal of Health and Social Behavior.

- Vores fund udfordrer en udbredt antagelse om, at sex har en positiv helseeffekt for alle, siger sociologiprofessor Hui Liu fra Michigan State University.

Det er altså kun kvinder. hvor det har en positiv effekt. Det kan hænge sammen med, at kvinder frigør hormoner under orgasme, mener forskerne bag undersøgelsen.

Men den antagelse skal man være forsigtig med, mener Hjerteforeningens forskningschef.

- Der kan være muligvis være association med frigivelse af hormoner, men det er udokumenteret påstand og kun spekulativt. Umiddelbart ville man dog  antage, at mænd også ville have samme effekt som kvinder, forklarer Gunnar Gislason, forskningschef hos Hjerteforeningen.

Hjerteforening: Der burde ikke være forskel på mænd og kvinder

Forskerne fra Michigan State University forklarer forskellen på mænd og kvinder med, at de ældre mænd presser deres hjerte-kar-system meget under sex.

- Det er af medicinske eller følelsesmæssige grunde vanskeligere for ældre mænd at opnå orgasme end for yngre mænd. De udsætter sig selv for en større grad af udmattelse og lægger derved større pres på deres hjerte-kar-system for at opnå klimaks, siger Hui Liu.

Men det, synes Gunnar Gislason fra Hjerteforeningen, lyder usansynligt.

- Der er ikke noget, som tyder på, at det at presse systemet øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Tværtimod. Vi ved, at motion er med til at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme, og det samme vil gælde det at have sex. Vi ved, at mænd med hjerte-kar-sygdom eller mænd, som har flere risikofaktorer på hjerte-kar-sygdom, har også øget risiko for at få impotensproblemer og kan derfor have problemer med at dyrke sex. Her findes forskellige muligheder for behandling som man kan få råd og behandling fra sin læge, siger Gunnar Gislason.

Han vil derfor ikke fraråde mænd med hjerte-kar-sygdomme eller symptomer på dette at dyrke sex. 

- Hvis man får symptomer under samleje, så bør man stoppe eller nedsætte tempoet. Hvis man er i tvivl er det altid god ide at diskutere det med sin læge og gerne have sin partner med, så kan man bedre føle sig tryg ved at dyrke sex, selvom man har hjerte-kar-sygdom, siger Hunnar Hislason.