Sundhed

Ny superkaffe kan forgifte kroppen: 80 gange stærkere end espresso

En australsk kaffebar har opfundet en kaffe, der må siges at være noget stærkere end den almindelige morgenkaffe. Shutterstock

Med fem gram koffein i koppen er en ny australsk kaffe 80 gange stærkere end en almindelig espresso – dansk ekspert er dog skeptisk.

Nogle dage kræver det bare mere end en kop kaffe at komme i gang om morgenen. Men det har en australsk café nu fundet en alternativ løsning på.

De har nemlig opfundet en kaffe, der er hele 80 gange stærkere end espresso, og som derfor angiveligt kan holde dig vågen og frisk i hele 18 timer.

Det skriver CNN. 

Idéen til kaffen opstod, da ejeren af kaffebaren 'Vicious Coffee' i Adelaide i Australien ville hjælpe en skadestuesygeplejerske, som havde behov for lidt ekstra til at komme igennem sine nattevagter.

Var vågen i tre døgn

Resultatet blev et krus med fire espresso-shots, otte koldbryggede kaffe-isterninger og 120 milliliter koldbrygget kaffe. Navnet på den blev meget passende: 'Asskicker'

Sammensætningen har nemlig givet den specialbryggede kaffe en koffeinindhold på hele fem gram. Til sammenligning indeholder en almindelig kop kaffe er mellem 50 og 100 milligram koffein. 

- Vi var nødt til at tone det lidt ned, fordi det holdt hende vågen i tre dage, siger ejeren af kaffebaren, Steve Benington, til CNN. 

Dansk ekspert: Så stærk kaffe kan være livsfarlig

Selv om ekstrem-kaffen måske lyder som en vidundermiddel for folk, der skal holde sig vågen længe eller stå tidligt op, så skal man dog være påpasselig med så stærk kaffe.

Det forklarer Marta Axelstad Petersen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttets afdeling for kost, sygdomsforebyggelse og toksikologi.

- Det er jo meget højt, og det er bestemt frarådeligt at drikke så meget koffein på en gang, lyder det fra seniorforskeren.

Risiko for forhøjet blodtryk og kraftig hjertebanken

Netop derfor lyder Fødevarestyrelsens anbefaling herhjemme, at man højest indtager 400 milligram koffein – det svarer til cirka fire kopper kaffe dagligt. Og det gør man som udgangspunkt klogt i at overholde, forklarer Marta Axelstad Petersen.

- Der er stor forskel på, hvor meget koffein folk kan tåle. Nogen vil måske ikke opleve de helt store konsekvenser ved at drikke den helt stærke kaffe, mens det for andre kan risikere at føre til døden, siger hun.

Det skyldes, at koffeinindtag påvirker vores krop – og indtager man for meget, kan det føre til en decideret koffeinforgiftning. Symptomer på overdosering kan, ifølge seniorforskeren, være søvnløshed, rastløshed, forhøjet blodtryk og kraftig hjertebanken.

- Den øgede adrenalin får hjertet til at banke hurtigere, og det kan give så kraftige hjerteproblemer, at hjertet stopper, og folk falder om, siger Marta Axelstad Petersen, der dog understreger, at risikoen er størst for personer som har en uregelmæssige hjerterytme eller andre problemer med hjertet, som de ikke engang nødvendigvis selv er klar over.