Sundhed

Se listen: For lidt søvn og 11 andre ting, du dør af før tid

Ny rapport viser, at søvnmangel er en af de væsentligste årsager til, at danskerne dør tidligt.

Er du en af de mange, tusinde danskere, som har svært ved at sove om natten, er du i høj risiko for at udvikle livsfarlige sygdomme. Det viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. 

Rapporten er udarbejdet af en lang række forskere, som har undersøgt, hvilke 12 risikofaktorer der er de væsentligste årsager til, at danskerne dør for tidligt. Listen toppes af rygning, manglende motion og alkohol, men også søvnmangel er farligt for helbredet. 

Undersøgelsen viser, at der årligt dør næsten 750 danskere som følge af søvnløshed. Sover du generelt mindre end seks timer om natten, kan du på længere sigt udvikle type to-diabetes og hjertekarsygdomme, mens søvnmangel også kan give store psykiske mén. 

Sammenhæng mellem søvn og rygning

Det bakkes op af søvnekspert Mikael Rasmussen:

- Søvnløshed er hamrende farligt for dit helbred, siger han og fortsætter: 

- Det kan godt være, at rygning, alkohol og inaktivitet ligger øverst på Sundhedsstyrelsens liste, men det er vigtigt at nævne, at søvnmangel ofte hænger sammen med de faktorer. Ryger og drikker du meget, og dyrker du stort set ingen motion, har du ofte også svært ved at sove.

Nedenfor kan du se hele Sundhedsstyrelsens liste.

12 usunde risikofaktorer, du kan dø af

 1. Rygning

  Rygning er den væsentligste årsag til, at danskerne dør tidligt. Over 13.600 flere rygere og eks-ryge dør årligt af rygning i forhold til ikke-rygere. Ifølge Sundhedsstyrelsen er rygning blandt andet årsag til næsten alle tilfælde af lungekræft og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). 24 procent af alle danske mænd er rygere, mens 20 procent af kvinderne er rygere. 

 2. Fysisk inaktivitet

  Hvert år dør 6.000 flere fysisk inaktive danskere i forhold til aktive danskere. Det gør det til den næstmest dødbringende sundhedsfaktor, og man er blandt andet i risiko for at udvikle hjertekarsygdomme og diabetes. Ifølge Sundhedsstyrelsen er man fysisk inaktiv, hvis man bevæger sig under fire timer om ugen. 

 3. Alkohol

  2.900 dør årligt af et for højt alkoholforbrug. Med det menes, at man som kvinde drikker mere end 14 genstande om ugen og som mand mere end 21 genstande. Ti procent af danske mænd og syv procent af danske kvinder har et alkoholproblem. 

 4. Dårlig mental sundhed

  Lidelser som angst og depression har stor effekt på helbredet. 2400 dør årligt for tidligt af dårlig mental sundhed. Ni procent af alle mænd har en dårligt mental sundhed, mens 13 procent af alle kvinder er ramt. 

 5. Stofmisbrug

  Et stofmisbrug kan blandt andet føre til forgiftning eller psykoser, som årligt dræber 1000 mennesker. Derudover er der ifølge Sundhedsstyrelsen risiko for en række smitsomme sygdomme ved brug af stiksprøjte. 

 6. Ensomhed

  Fem procent af danske mænd og seks procent af danske kvinder føler sig uønsket alene. 770 flere ensomme dør hvert år i forhold til personer, som ikke føler sig uønsket ensomme. Ensomhed kan ifølge Sundhedsstyrelsen blandt andet føre til forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. 

 7. Søvnbesvær

  750 danskere dør hvert år som følge af søvnproblemer. Ni procent af alle mænd og 13 procent af alle kvinder har problemer med at sove. Der er store sammenhænge mellem søvnbesvær og fysisk og psykisk sygdomme, mens manglende søvn også kan lede til diabetes og kræft. 

 8. Svær overvægt

  630 personer, som har en BMI på over 30, dør årligt af fedme. Svær overvægt er ofte forbundet med fysisk inaktivitet, alkoholforbrug og rygning. 14 procent af alle danske mænd og kvinder betegnes som svært overvægtige. 

 9. For få grøntsager

  38 procent af danske mænd og 18 procent af danske kvinder indtager dagligt mindre end 130 gram grøntsager om dagen. Grøntsager er fyldt med livsvigtige mineraler, vitaminer og kostfibre, og et for lavt indtag kan derfor føre til fordøjelsesproblemer og overvægt. 170 personer dør hvert år som følge af et for lavt indtag af grøntsager. 

 10. Usikker sex

  Usikker sex kan føre til livstruende sygdomme som livmoderalskræft og hiv/ aids. Hvert år dør 160 danskere som følge af usikker sex. Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er det især kvinderne, der bliver ramt. Hele 118 kvinder dør hvert år som følge af usikker sex. 

 11. For lidt frugt

  Næsten halvdelen af alle danske mænd og 19 procent af danske kvinder indtager dagligt for lidt frugt. Det er under 100 gram. Frugt indeholder vitaminer og mineraler, som er livsvigtige for kroppen, og et for lavt indtag kan blandt andet føre til hjertesygdomme. Det resulterer årligt i 140 dødsfald. 

 12. Psykisk belastende arbejdsmiljø

  Tre procent af de erhvervsaktive mænd og fem procent af de erhvervsaktive kvinder har et belastende arbejdsmiljø. Ensomhed og stress på arbejdspladsen kan føre til fysisk sygdom og i sidste ende koste livet.