Sundhed

Statens Serum Institut advarer: Epidemi har ramt Danmark

Kold lungebetændelse vil typisk vise sig ved influenzalignende symptomer, der går over i en langvarig tør hoste, som kan være meget udmattende, specielt om natten.

Danskerne er for andet år i træk blevet ramt af en epidemi med "kold lungebetændelse", lyder det fra Statens Serum Institut.

De seneste uger er et stigende antal danskere blevet testet postive for Mycoplasma pneumoniae (MP) - også kendt som "kold lungebetændelse". Så mange, at der nu er tale om en epidemi, vurderer Statens Serum Institut.

Symptomer på "Kold lungebetændelse"

Sygdommen er bedst kendt som "kold lungebetændelse", men hedder rigtigt Mycoplasma pneumoniae.

Den begynder gradvist med influenzalignende symptomer og feber. 

Hos hovedparten af smittede indtræder der I løbet af kort tid en tør irriterende hoste, som typisk forværres, når man ligger ned. Hosten er ofte langvarig - en måned eller længere.

En del udvikler dog ikke andre symptomer end let snue og lidt ondt i halsen, mens få patienter (højest 10 %) udvikler en egentlig lungebetændelse.

Kilde: Statens Serum Institut

- Vi vurderer, at der er tale om en epidemi, fordi der er sket en kraftigt stigning i antal prøver, der er testet positive for MP. Som det ser ud nu, er det ikke jævnt over hele landet, og vi ved ikke, om den blive langvarig, forklarer Søren Anker Uldum, seniorforsker hos Statens Serum Institut.

Mycoplasma pneumoniae er hovedsageligt årsag til luftvejsinfektion, som bronkitis, hos børn fra 6 til 12 år, men smitte spredes i nogen grad også til deres forældre.

- De fleste kender nok MP bedst som "kold lungebetændelse", som i virkeligheden er en dårlig betegnelse for sygdommen. Det er nemlig ikke kun en lungebetændelse, men et bred spektum af luftvejsinfektioner, der kan variere fra lungebetændelse til milde infektioner, siger Søren Anker Uldum.

Ifølge Statens Serum Institut er den aktuelle stigning set over hele landet, men den er mest udtalt i region Hovedstaden og i region Nordjylland, hvor positivprocenten fra uge 37 til 40 i gennemsnit har været 24 %.

Her er symptomerne

Hvad skal man så være opmærksom på?

Som navnet "kold lungebetændelse" ellers antyder, så er infektionen faktisk slet ikke er kold, idet man som regel får feber ved en mycoplasma-infektion, specielt ved lungebetændelse.

MP skal behandles, mens man har feber. Venter man for længe med at få diagnosen, har behandlingen ingen effekt.

Søren Anker Uldum, seniorforsker hos Statens Serum Institut.

Typisk er temperaturen dog ikke så høj som ved "almindelig" lungebetændelse.

- De fleste får dog slet ikke lungebetændelse, men vil i stedet opleve tør hoste, snue, trykken for brystet, som kan give smerter og ikke specielt høj feber, siger Søren Anker Uldum.

Vigtigt at gå til lægen

De "milde" symptomer betyder ofte, at mange danskere regner med, at "det nok går over på sigt". Men har man eksempelvis feber eller alvorlige luftvejsproblemer, bør man ikke vente for længe med at gå til læge.

- MP skal behandles, mens man har feber - ikke med almindelig penicilin, men med en speciel form for antibiotika. Venter man for længe med at få diagnosen, har behandlingen dog ingen effekt, siger Søren Anker Uldum.

Han forklarer samtidig, at behandling både kan forkorte sygdomsforløbet og minimere risikoen for at smitte kollegaer, venner og familie. 

Er det farligt?

Skal man så frygte at blive ramt af Mycoplasma pneumoniae? Som udgangspunkt nej, lyder svaret.

- Generelt er det ikke en farlig infektion. Det er kun de færreste, som bliver indlagt. Men under en epedimi vil der være flere indlæggelser af både børn og voksne, og i sjældne tilfælde kan der være alvorlige følgevirkninger, siger Søren Anker Uldum. 

Udover at gå til læge, hvis man oplever symptomer, opfordrer seniorforskeren også til, at man er opmærksom på at minimere smitterisiko i tætte kontorlanskaber, daginstitutioner og lignende steder.

- Hvis du sidder i et landskab, hvor der er flere mennesker, er sansynligheden for smitte større. Host derfor ind i ærmet, hold en god håndhygiejne og bliv hjemme, hvis du er syg og har feber, lyder det fra Søren Anker Uldum.