Sundhed

Eksperter advarer: Så farligt er dit mobilforbrug

Vi er ved at blive opslugt af smartphones og tablets, mener to eksperter, som begge frygter for konsekvenserne ved danskernes digitale forbrug.

Har du mobilen med ved bordet, når du spiser? Har du behov for at svare på dine telefonbeskeder med det samme? Frygter du, at du går glip af noget, og føler du dig urolig, hvis din telefon er slukket? 

Så er du muligvis afhængig af din smartphone eller din tablet. Det kan du læse mere om længere nede i artiklen. 

Mennesket er et flokdyr, og dybest set bygger behovet for at være på internettet på social angst,

Morten Munthe Fenger, psykolog og forfatter

'Smartphone-afhængighed' eller 'internetafhængighed'. Fænomenet har mange navne og er endnu ikke anerkendt som en sygdom. Men det er kun et spørgsmål om tid, mener to eksperter, som her giver deres bud på konsekvenserne ved trangen til at være online. 

Mennesket - et flokdyr

Først skal vi en tur ind i psykologiens verden. 'Jeg er synlig på Facebook, ergo eksisterer jeg', lyder det spøgefuldt i flere forskerkredse. Psykolog Morten Munthe Fenger uddyber: 

- Mennesket er et flokdyr, og dybest set bygger behovet for at være på internettet på social angst. Vi er bange for at gå glip af noget. Vi vil ses og føle os accepteret. Det gør os sårbare over for den digitale verden, siger psykolog Morten Munthe Fenger og fortsætter: 

- Der er forskere, som sammenligner det digitale menneske med rotter. Ved at logge på internettet, går de direkte efter belønningen. Ligesom en forsøgsrotte. 

Mangel på empati

Morten Munthe Fenger har netop udgivet bogen 'Når mobilen tager magten’, som handler om de samfundsmæssige problemer ved en digital afhængighed. Bogen bygger på en lang række internationale undersøgelser, der påviser symptomer ved et digitalt forbrug. 

Om det er et kokainmisbrug eller et forbrug af internettet kommer ud på ét, 

Albert Gjedde, hjerneforsker

Han sammenligner det at være online med "at bruge smertestillende medicin, hvor du ikke har overskud til at sanse livet omkring dig". Kort fortalt kan et stort mobilforbrug resultere i, at du får sværere ved at føle empati for dine nærmeste.

- Skærer din ven sig for eksempel i fingeren, vil du normalt føle empati i form af smerte og ubehag på din vens vegne.  Men din evne til at sanse dine omgivelser forsvinder med en mobil i hånden, fordi du ikke er lige så nærværende. Du får sværere ved at aflæse din ven. 

Belønning for din hjerne

Nu er det tid til at bevæge sig op i hjernen - for kan man egentlig sammenligne 'internetafhængighed' med et stofmisbrug? Ja, mener Hjerneforsker på Københavns Universitet Albert Gjedde, som længe har forsket i konsekvenserne ved den digitale tidsalder. 

- Du belønner din hjerne, når du går på internettet. Afhængighed er en form for læring, og du har hormoner i din hjerne, som vil fortælle dig, at du er god til det, du er ved at lære. Om det er et kokainmisbrug eller et forbrug af internettet kommer ud på ét.

Albert Gjedde understreger dog, at der endnu ikke findes nogen medicinsk diagnose for 'internetafhængighed'. Han tror dog på, at det vil komme i fremtiden.

- De fleste digitale brugere er endnu ikke blevet voksne, og derfor er det svært at måle, hvad der sker med dem. Problemet er, at deres forældre er gået med på bølgen, og at den gruppe, som ikke er påvirkede af internettet, bliver mindre og mindre. Det bliver derfor svært at sammenligne børnene med andre samfundsgrupper.  

Vi får mindre berøring fra andre og sidder mere isoleret, når vi har hovedet nede i en skærm,

Albert Gjedde, hjerneforsker

Dyster fremtid

Som sin psykologikollega peger Albert Gjedde på, at internetforbruget især påvirker vores sanser. 

- Internettet ligger meget fjernt for vores biologiske måde at omgås. Vi får mindre berøring fra andre og sidder mere isolerede, når vi har hovedet nede i en skærm. Og vi reflekterer mindre over den verden, som omgiver os. Vores empati og vores evne til at sætte os ind i, hvordan andre har det, bliver reduceret. 

Begge råder de dog til en fælles debat på området. Ellers kan fremtiden meget vel se dyster ud:

- Vi skal spørge os selv, hvad der giver os livskvalitet. Ellers ender vi med at blive tabere i det her underlige, digitale show. Og vigtigst af alt skal vi huske på, at vores børn lærer utrolig meget af os. Hvis vi konstant sidder med telefonen fremme, vil vores børn gøre det samme. Og det ville være forfærdeligt trist, slutter psykolog Morten Munthe Fenger.