Sundhed

Her tager forældre iPaden fra børnene - derfor hyler de

Mange børn reagerer med gråd og hyl, hvis smartphonen eller tabletten tages fra dem. Psykolog Morten Fenger kommer her med forklaringen på hvorfor.

Gråd, skrig og hyl. Det kan være en højlydt og til tider en strid omgang at tage tabletten eller smartphonen fra dit barn.

På Youtube afslører flere videoer, hvordan børn bryder ud i gråd og går i baglås, fordi forældrene tager iPaden fra dem.

Hvorfor børnene reagerer så voldsomt, er forsker og psykolog Morten Fenger ikke i tvivl om.

- Børnene begynder at græde, fordi de får frataget deres digitale sut. De bliver tilmed urolige og utrygge. Det svarer til at udvise abstinenser, som hvis man fratager slik og sukkervand fra børnene, forklarer Morten Munthe Fenger og uddyber, at gråden opstår, fordi børnenes fratages en ting, som giver glæde.

Begræns børnenes skærmtid

Ifølge Danmarks Statistik er andelen af husholdninger med en tablet steget fra ni procent i 2011 til 50 procent i 2015, mens andelen af husstande med smartphone er steget fra 33 procent til 77 procent i samme tidsinterval. 

Samtidig har over 95 procent af alle danske børnefamilier i dag adgang til computer og internet.

Morten Munthe Fenger understreger, at man som forældre skal være særligt opmærksom på at begrænse børns forbrug af tablets og smartphones. 

- Tabletten er så stærk, fordi den udløser belønning, tryghed, ro og velvære. Det er en stærk erstatning – og børn ’knytter’ sig til tabletten i stedet for forældrene. Det betyder, at børnene bliver afhængige af den elektroniske kokain, og på den lange bane bliver de mere amputerede som mennesker.

Giv mobiltelefoner uden netforbindelse

Sundhedsstyrelsen opfordrer i sine anbefalinger for børn på ét til fire år, at mængden af skærmtid begrænses.

- Skærmtid kan påvirke barnets trivsel negativt. Selv om barnet kan have brug for stillesiddende aktivitet indimellem, er det vigtigt for barnet at bevæge sig så meget som muligt gennem dagen, lyder det i anbefalingerne.

Sundhedsstyrelsen fastlægger dog ikke en tidsmæssig grænse for, hvor lang tid de små børn højst bør bruge på stillesiddende aktivitet herunder forskellige stillesiddende skærmaktiviteter.

Ifølge Morten Munthe Fenger er der dog ingen tvivl - børn skal slet ikke have adgang til smartphones og tablets. 

- Små børn, hvis hjerne er under kraftig udvikling, skal slet ikke have adgang til apparaterne. Store børn skal maks have adgang i en til to timer, og lad hellere børnene få en mobiltelefon uden netadgang, lyder opfordringen.

Hvordan reagerer dit barn, når du fjerner tabletten eller smartphonen? Indsend gerne en optagelse og del din kommentar på TV 2s Facebook-side.