'Den skjulte dræber' rammer over 10.000: Disse signaler skal du holde øje med
10.500 danskere får hvert år konstateret hjertesvigt. En sygdom, der af læger er døbt 'den skjulte dræber'. Mange opdager den nemlig for sent.
Bliver du pludselig træt - særligt efter fysisk aktivitet? Får du ofte åndenød og måske væske i kroppen?
Det er de helt klassiske symptomer på kronisk hjertesvigt. En forfærdelig sygdom, der hvert år konstateres hos 10.500 danskere, og hvor hver fjerde dør inden for seks måneder.
Kronisk hjertesvigt er den anden mest dræbende sygdom i Danmark - kun overgået af kræft - og er lige så dødelig som de mest aggressive kræftformer, viser tal fra Hjerteforeningen.
- Der er rigtig mange, som går rundt uden at vide, at de kan have hjertesvigt. Vi vurderer, at en tredjedel af dem, som har symptomer, ikke ved, at det er hjertesvigt. Faktisk ved det seneste årsmøde for praktiserende læger her i Nordjylland blev sygdommen kaldt "den skjulte dræber", siger Søren Vraa, som er speciallæge i kardiologi ved Aalborg Universitetshospital.
Han fortæller, at mange går rundt med symptomerne uden at snakke med deres læge om det, og det er de færreste, som tænker, at det kan være hjertet.
Få kender faresignalerne
- Det er rigtigt svært at se på folk, at de lider af kronisk hjertesvigt. De kan se fuldstændig normale ud, men der er altså en høj dødelighed, fortsætte han.
Kun hver 10. dansker ved, at træthed og åndenød er typiske symptomer på hjertesvigt, viser en undersøgelse lavet af Hjerteforeningen. Hvis hjertesvigtpatienter ignorerer deres symptomer, kan det i værste fald betyde, at de kommer for sent i behandling og dør for tidligt.
Det er langt overvejende ældre mennesker, som rammes af hjertesvigt. Tal viser, at 10-15 procent af ældre over 75 år lider af hjertesvigt. Problemet med symptomer såsom åndenød og træthed ofte er noget, som ældre mennesker i forvejen døjer med, hvilket gør det ekstra svært at spotte.
En af dem, som ikke så faresignalerne i tide, er Peter Freiheit fra Aalborg. Han er 67 år, pensionist og hjertesvigtpatient.
Peter havde i flere år døjet med noget træthed og åndenød. Men han havde aldrig tænkt på, at det kunne betyde noget.
- Pludselig kom der et lyn fra en klar himmel d. 11. december 2014 midt i morgenkaffen. Jeg får kraftig åndenød, brystsmerter og min kone ringede 112. Da jeg kommer på hospitalet har jeg en blodprop udenpå hjertet. Efter flere undersøgelser konstaterer lægerne, at jeg har hjertesvigt og har haft det i flere år uden at mærke særlig meget til det, siger Peter Freiheit til TV 2.
- Jeg var meget overrasket over meldingen, og jeg havde slet ikke tænkt over, at min træthed kunne være hjertesvigt, fortsætter han.
Se efter symptomerne
Hvis man er ældre, skal man være opmærksom på klassiske faresignaler som træthed - særligt efter fysisk aktivitet og åndenød. Hjertesvigt kan behandles, men ikke kureres.
- Det er helt klassiske symptomer. Hvis du laver noget fysisk i haven, og er nødt til at tage flere pauser. Eller går op ad trapper og må holde flere pauser. Så vil det være en god idé at få din egen læge til at sende dig til undersøgelse for hjertesvigt, siger Søren Vraa.
- Jeg tænker tit over, at jeg skulle have reageret på de signaler, som min krop har sendt mig. Nogle gange føltes det som om at mit hjerte slog en kolbøtte, og jeg er vågnet om natten og hevet efter vejret. Men det har altid været under hvile, så jeg havde aldrig en mistanke, siger Peter Freiheit.
Det er oftest åreforkalkning, som kan lede til hjertesvigt. Det er en livsstilssygdom, som kommer af usund mad og rygning. Det er sjældent at man arver det.
- Livskvaliteten er desværre ofte dårlig for hjertesvigtpatienter og undersøgelser viser, at livsglæden er den samme som hos patienter med depressioner, siger Søren Vraa, speciallæge i kardiologi Søren Vraa ved Aalborg Universitetshospital.
Du kan læse meget mere om hjertesvigt på Hjerteforeningens hjemmeside om emnet lige her.