Sundhed

Derfor ryger vægten op og ned: Dine tarme husker de fede tider

Måske kender du det. Du har kæmpet dig gennem en led slankekur og har smidt de overflødige kilo. Men vægten flyver alligevel op uden varsel.

Fænomenet kaldes flere ting. Elevatorvægt, yoyo-vægt og fedmetilbagefald, og dækker over, at efter et vægttab kan vægten stige pludseligt. 

Det er alment kendt, at det kan være ualmindeligt svært at gøre et vægttab til et langvarigt vægttab.

Nu har israelske forskere publiceret en undersøgelse i det videnskabelige tidsskrift 'Nature', hvor de har opdaget, at tarmfloraen spiller en overraskende stor rolle i det hele. 

- Vi ved, at slankekure næsten altid fejler. De virker typisk i begyndelsen, men vægten vender tilbage, og så kan man gå på kur igen og igen, siger den israelske forsker Eran Segal ved Weizmann Institute of Science i Rehovot, Israel til videnskab.dk.

Han har sammen med kollegaen Eran Elinav ledet et studie, hvor de har fundet ud af, at det netop er tarmfloraen, der er skurken.

Dine tarme vil have fed mad

Forskernes laboratoriemus blev fedet op og kom på slankekur i et nøje overvåget miljø. Bagefter kunne forskerne se, at tarmbakteriesammensætningen blev bevaret fra da musen var tyk, selvom musen tabte sig. 

Gennembruddet var, at tarmfloraen stod på spring for at få den fede og usunde mad igen.

Ydermere kunne forskerne også konkludere, at når den fede kost kom igen, så påvirkede det musekroppen, så den hurtigt blev fed igen - endda hurtigere og mere end før.

- Studiet er et omfattende og flot stykke arbejde, som peger på tarmbakterier som en del af forklaringen på, hvorfor det kan være svært at holde vægten efter endt diæt,« siger post-doc. Henrik Munch Roager ved DTU Fødevareinstituttet, som ikke selv har deltaget i forskningen, til videnskab.dk.

Musene fik elevatorvægt

Studiet afslørede også, at musene tog meget lettere på i vægt, når de havde været overvægtige én gang.

Mus er lige så disponerede for fedmerelaterede sygdomme som mennesker, og truslen for disse forsvandt, når musen tabte sig. Men alligevel svulmede musen hurtigt op igen, når den fik den fede kost. 

Forskerne nulstillede tarmfloraen med antibiotika, og kunne bagefter konkludere, at elevatorvægten forsvandt. Ligeledes overførte de tarmfloraen til en "rask" mus, som med det samme arvede den samme tendens til elevatorvægt. 

Spis ikke en masse antibiotika

Det oplagte svar på elevatorvægt kunne så måske være en hård antibiotikakur, men det frarådes på det kraftigste. 

Først og fremmest er det usundt for kroppen. Dernæst har forskerne nemlig også opdaget, at musene med elevatorvægt manglede to molekyler, som kaldes flavonoider. Det blev musen behandlet for, hvorefter yoyo-vægten igen forsvandt. 

- Disse forsøg er lavet på laboratoriemus under standardiserede forhold, så det er for tidligt at sige, om det vil kunne overføres til mennesker, siger Henrik Munch Roager ved DTU Fødevareinstituttet til videnskab.dk

Det er de to iraelske forskere bag undersøgelsen enige i, og siger yderligere, at de er i fuld gang med at overføre testen til mennesker.