Så meget juleslik kan du spise uden at skade sundheden
Slik og kage er usundt - også i julen. Men noget er værre end andet, og faktisk kan du med sindsro spise en vis mængde.
Snebolde, juleskum, pebernødder, sukkerkranse og stokke.
Julen er fuld af fristelser, som kan være svære at lukke øjnene for under indkøbsturen i supermarkedet. Men bruger man lidt for ofte undskyldningen "det er jo kun jul én gang om året", så kan det i sidste ende ramme helbredet.
- Der er tit alt for meget sukker i juleslikket og ofte også en del tilsætningsstoffer. Spiser man for meget, tager man på i vægt - og måske erstatter man også slik med fødevarer, der kunne have tilføjet vigtige vitaminer, mineraler, proteiner, kostfibre og sundere fedt. Ting, som man har brug for i forbindelse med at optimere immunforsvaret, så man ikke bliver ramt af sygdomme, forklarer Trine Klindt, næstformand i Foreningen af Kliniske Diætister.
Hun opfordrer derfor til, at man reducerer indtaget af julegodter til en-to dage om ugen, og at man prøver at stimulere den søde trang med sunde alternativer som masser af frisk frugt, lidt tørrede figner, dadler, rosiner og alle slags nødder.
Max 250 gram slik og kage om ugen
Kan man bare slet ikke undvære de søde sager i julen, men vil man gerne passe på helbredet, så er der dog stadig hjælp at hente.
DTU Fødevareinstituttet har nemlig regnet sig frem til en retningslinje, som sukkerglade danskere kan følge.
Her lyder anbefalingen: Max 250 gram slik og kage om ugen.
- Hvis man ellers spiser en sund kost, så er der plads til 250 gram slik og kager - altså tomme kalorier - om ugen hos en middel aktiv person, uden det burde have indflydelse på vægten og sundheden, forklarer seniorforsker Anja Biltoft-Jensen fra DTU Fødevarerinstituttets afdeling for Risikovurdering og Ernæring.
Hold dig væk fra hærdet fedt
Hun forklarer samtidig, at man som forbruger dog stadig med fordel kan gå uden om søde sager med en bestemt anmærkning:
- Fødevarer med hærdet eller delvist hærdet fedt, palme- og kokosolie og et meget højt sukkerindhold bør man gå forbi, siger Anja Biltoft-Jensen og tilføjer:
- Eksempelvis kan småkager som pebernødder være bagt med hærdet fedt eller palmeolie, fordi det har nogle bagetekniske egenskaber. Men hærdet fedt, palme- og kokosolie har et højt indhold af mættet fedt og er med til at øge kolesterolindholdet i blodet, og derfor er planteolie en bedre løsning for sundheden.
På med traveskoene
Ligesom Trine Klindt understreger hun, at det bedste i sidste ende er at vælge sunde alternativer som frugt og nødder. Begge tilføjer dog samtidig, at 'alt med måde' også gælder her, hvis man vil holde vægten, da der er et højt kalorieindhold i nødder.
Det samme mener ernæringsekspert Michelle Kristensen, der også har et godt råd til at sikre helbredet, hvis nogle juledage alligevel skulle ende med for meget sukker:
- Julen er der, hvor danskerne går rigtig meget amok i søde sager. Vi spiser mere, fordi der er mange sociale arrangementer. Heldigvis ved vi, at træning har en sindssyg effekt på, hvor meget man øger risikoen for livsstilssygdomme. Så det er er altså en rigtig god investering, siger Michelle Kristensen.
Se mandagens udgave af 'Go' morgen Danmark', hvor Michelle Kristensen gav tips til at presse motion ind i en travl julemåned, på TV 2 PLAY: