Sundhed

Influenzasæsonen starter tidligt: Sådan holder du sygdommen væk

Så er influenzasæsonen ved at være over os. Sådan undgår du at blive smittet.

Influenzaen vil i år gøre sit indtog tidligere end normalt, og allerede nu ser Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut tegn på, at mange vil få influenza inden årsskiftet.

- Det er stadig alt for tidligt at sige, hvornår det for alvor vil ramme. Men de foreløbige tal indikerer, at det kan blive før jul i år, fortæller Tyra Grove Krause, der er overlæge på Afdeling for Infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut.

Hun fortæller dog, at der findes måder, hvorpå du bedst undgår at blive smittet.

1. Bliv vaccineret

Et klassisk råd mod influenza er selvfølgelig at blive vaccineret. For ældre og særligt udsatte er vaccinationen gratis, hvorimod du skal betale et mindre beløb for at blive vaccineret, hvis du ikke falder ind under det gratis tilbud.

- Vaccination kan forebygge imellem 70-90 procent af sygdomstilfælde forårsaget af influenzavirus. Effekten er lidt ringere blandt de ældre. Det kan være en god ide at lade sig vaccinere, hvis man vil spares for de fem dage i sengen som en rigtig influenzainfektion typisk vil medføre, fortæller Tyra Grove Krause.

Influenza smitter ved direkte kontakt, og virus kan overleve på overflader flere timer

Tyra Grove Krause, Statens Seruminstitut

2. Vask hænder

Et andet råd er at vaske hænder lidt oftere end normalt.

- Influenza smitter ved direkte kontakt, og virus kan overleve på overflader flere timer. Hvis du vasker hænder hyppigt mindskes din risiko for at blive syg, fortæller Tyra Grove Krause.

3. Bliv hjemme

Er du blevet ramt af sygdom, så kan du hjælpe til, at dine kollegaer ikke bliver smittet.

- Lad være at gå på arbejde, hvis du er syg og har feber, snot og hoste. Du risikere at smitte dine kolleger, råder Tyra Grove Krause.

4. Tænk over hvor du nyser

Er du blevet syg så tænk over bakteriespredning, så hele din familie ikke bliver smittet.

- Host og nys ikke i hånden, så bringer smitten videre til andre, brug et engangslommetørklæde eller host og nys i albuen, fortæller Tyra Grove Krause.