GO'

Cecilie er mobilafhængig: - Jeg har ødelagt min evne til at være til stede

Cecilie bliver utilpas og får stress i sin krop, når ikke hun får sit 'fix'. Cecilie er, ligesom 44 procent af alle unge, nemlig mobilafhængig.

Næsten halvdelen af de unge er så afhængige af deres smartphones, at de bliver utilpasse, når de ikke har den på sig. Det viser en ny undersøgelse lavet af Huawei gennem Epinions Danmarkspanel.

Én af dem er Cecilie Maria Underbjerg – hun er studerende og blogger og afhængig af sin mobiltelefon.

-   Jeg bruger den for meget, og den stjæler noget nærvær, fortæller hun.

Jeg kører i et eller andet åndssvagt loop med mine nyhedssites og min Instagram og min Snapchat og Facebook, og ting jeg overhoved ikke behøver.

Cecilie Maria Underbjerg, blogger og studerende

Hver gang Cecilie Maria Underbjerg ser sit snit til det, kommer mobilen frem – også selvom hun er sammen med familien, lyder det.

Når mobilen ikke lige er ved hånden, kan hun nærmest mærke det i kroppen som en form for stress – hun bliver nærmest utilpas, fortæller hun.

Man kan ikke lade være med at svare

Søren Schultz Hansen er ekstern lektor på CBS og forfatter til bogen 'Digitale indfødte på job', og han mener, at mobilafhængigheden hænger sammen med, at de unge ikke vil være uhøflige overfor hinanden.

- De mobile medier har gjort sig uafhængige af rum, så man behøver ikke være i samme rum for at være sammen med folk. Til gengæld har de gjort sig tilsvarende afhængige af tiden, forklarer han.

Det vil sige, man ikke bare kan lade være med at svare, når en besked tikker ind. Det er forventet af os, at vi svarer med det samme, mener Søren Schultz Hansen.

- Så hvis Cecilie ikke svarer på mobilen med det samme, så er det faktisk lige så uhøfligt over for hendes venner, som hvis hun blev prikket på skulderen, og hun ignorerede denne person, fortsætter Søren Schultz Hansen.

Et åndssvagt loop

Cecilie Maria Underbjerg er især klar over, at mobilafhængigheden rammer hende på nærværet i forhold til familie og venner.

Jeg har jo ødelagt en eller anden evne til at være til stede ordentligt.

Cecilie Maria Underbjerg, blogger og studerende

- Det er jo ikke kun fordi jeg skal svare, det er jo også fordi, jeg kører i et eller andet åndssvagt loop med mine nyhedssites og min Instagram og min Snapchat og Facebook, og ting jeg overhoved ikke behøver, siger hun.

Dagen forinden havde Cecilie faktisk prøvet at lade telefonen ligge, da hun kom hjem med sin søn. De hang jakken i entréen, og hun gik ind på legeværelset.

- Jeg kan godt lade den ligge, men den er jo her oppe (i hovedet red.), så jeg har jo ødelagt en eller anden evne til at være til stede ordentligt, fortæller hun.

Kan du genkende nogle af de ting, som Cecilie siger, så er du altså langt fra alene. Nedenfor kan du få tips til, hvordan du kommer af med din mobilafhængighed.

Tre tips til at dræbe mobilafhængigheden

  1. Slå notifikationer fra

    En af de måske største syndere på en mobil, er de mange notifikationer, der enten lyser op på mobilen eller bimler løs. De gør dig opmærksom på, at der er beskeder, mails, tweets eller andet til dig. 

    På iPhone: Slå dem fra under Indstillinger, Meddelelser og vælg de enkelte apps.

    På Android: Indstillinger, Enhed og under Apps kan du slå de forskellige fra.

  2. Gør skærmen sort/hvid

    Det lyder umiddelbart voldsomt kedsommeligt ikke at have farver på skærmen, men eksempelvis den røde farve på notifikationer på iPhone er bevidst lavet for at skabe opmærksomhed.

    Så hvis ikke der er farve på skærmen, er du mindre tilbøjelig til at trykke på elementerne. 

    Slå det fra på iPhone: Indstillinger, Generelt, Tilgængelighed og slå Gråtoner til

    Slå fra på Android: Først skal du have slået 'Udvikler-versionen' til på Android. Tryk syv gange på 'Build version' under Indstillinger. Gå derefter ind i Udviklerindstillinger og her kan du finde Tilgængelighed og slå Gråtoner til.

  3. Placer mobilen et bestemt sted i hjemmet

    Du er mest slem på mobilen, når du ikke har andet at tage dig til. Det er en kedsomhedsdræber - og det gælder også i hjemmet.

    Men lav et benspænd for dig selv ved at finde et sted i hjemmet, hvor du placerer mobilen. Og det er kun det sted du må tjekke dine sociale apps.

    På den måde så bliver det mere besværligt, og du kommer til at gøre det mindre. 

Afhængig af telefonen?

Ønsker du at teste, hvorvidt du også er afhængig af din telefon, kan det gøres nedenfor.

  • Tager du nogle gange dig selv i at have brugt længere tid på din mobiltelefon, end du regnede med?

  • Tilbringer du ofte tid med at kigge på din telefon uden at tænke over det, på trods af at du kunne bruge tiden på bedre eller mere produktive ting?

  • Mister du tidsfornemmelsen, når du bruger din telefon?

  • Bruger du mere tid på sms, Twitter og email, end du bruger på at tale med folk i virkeligheden?

  • Tilbringer du mere og mere tid på din telefon?

  • Ville du gerne være mindre forbundet til din telefon?

  • Sover du jævnligt med din telefon tændt ved siden af din seng?

  • Tager du dig selv i at læse og besvare beskeder og mails på alle tider af døgnet - også selv om det forstyrrer det, du ellers er i gang med?

  • Sender du beskeder, mails og surfer på nettet, mens du kører bil eller udfører andre aktiviteter, der kræver dit fokus og din koncentration?

  • Føler du, at dit brug af din telefon nogle gange mindsker din produktivitet?

  • Er du tøvende i forhold til at skulle være uden din telefon selv i kort tid ad gangen?

  • Når du forlader dit hjem, har du altid din telefon med, og du føler dig utilpas, hvis du ved et uheld efterlader den derhjemme eller i bilen, hvis du ikke har dækning, eller hvis den er i stykker?

  • Når du spiser, ligger din telefon altid på bordet?

  • Når din telefon ringer, bipper eller vibrerer føler du en intens trang til at tjekke den?

  • Tjekker du din telefon uden at tænke over det - og selv om du ved, at du højst sandsynlig ikke finder noget nyt eller vigtigt på den?