Test dig selv - lider du af ansigtsblindhed?

Har du svært ved at genkende ansigter, og forveksler du indimellem bekendte med fremmede? Så lider du måske af ansigtblindhed.

Mennesker, der lider af ansigtsblindhed, har meget svært ved at huske ansigter. I stedet finder de alternative måder at genkende folk på - for eksempel måden, som de går på, deres frisure, deres stemme eller deres tøj. 

Sådan er livet for den danske forfatter Leonora Christina Skov.

Hun stod torsdag morgen frem i 'Go' morgen Danmark' og fortalte for første gang om sin lidelse - prosopagnosi - eller 'ansigtsblindhed', som den også kaldes.

- I den mest ekstreme form kan folk, der lider af ansigtsblindhed, ikke engang genkende deres familie og venner, siger Punit Shah, ledende forsker på the Medical Research Centre's Social, Genetic and Developmental Psychiatry Centre på King's College London til Daily Mail.

Store konsekvenser for det sociale liv

Ifølge Randi Starrfelt, der er lektor i neuropsykologi ved Københavns Universitet, er det ikke unormalt, at man møder en person, man ikke helt kan placere eller genkende.

Det betyder dog ikke, at man er ansigtsblind.

Omkring to procent af befolkningen, der har den lidelse, som Leonora Christina Skov har, og nogle lider i en sådan grad, at de end ikke kan genkende deres egne børn.

- Man har længe kendt til, at man kunne få en hjerneskade og så miste evnen til at genkende ansigter. Men man er først for nylig blevet klar over, at nogle bare aldrig udvikler den evne. At de er født med det, forklarer forskeren.

- Når jeg prøver at huske folk, så kan jeg huske alt muligt andet - hvad de hedder, hvad de har på, hvordan de dufter. Men der, hvor ansigtet er, er der bare et sort hul. Også når jeg prøver at huske mine venner eller huske, hvordan jeg selv ser ud, lyder det fra Leonora Christina Skov.

Herunder fortæller Maj-Britt og Lars om at være ansigtsblinde.

Svært at stille diagnosen

Indtil videre findes der ingen tests, som endeligt kan konkludere, hvorvidt man lider af ansigtsblindhed. Men nu har den britiske forskningsenhed Troublewithfaces.org, som er en del af the Medical Research Centre på King's College London, udviklet en test, som man kan tage, hvis man mistænker sig selv for at lide af ansigtsblindhed.

Researchen, som ligger bag testen, er trykt i tidsskriftet Royal Society Open Science. Ifølge forskerne har man udviklet testen for at blive klogere på problemets omfang.

- Hvis vi skal kunne få en idé om problemets omfang, har vi brug for en simpel og præcis metode til at kunne identificere lidelsen. Det er vigtigt, så folk kan få den hjælp, de har brug for, siger Punit Shah.

Test ansigtsblindhed