Denne aldersgruppe husker bedst - og her er forklaringen
Personer fra 1 til 90 år har fået testet hukommelsen. Hvem klarer det bedst og hvorfor? Vi har spurgt en professor med speciale i hukommelse.
Du har fem sekunder til at huske ni farvede felter og bagefter gengive placering og farve.
Det er ikke så let, som det kan lyde.
Fredagens 'Fuld plade' testede 90 paneldeltageres hukommelse, og her viste det sig, at 15 af deltagerne havde fem felter eller derunder rigtige.
Men hvilken aldersgruppe huskede bedst?
Vi har fået en professor til at forklare, hvordan hukommelse fungerer.
- Hukommelse består af flere ting. Hjernens tindingelapperne spiller en central rolle for indlæring af ny viden, men det kræver også opmærksomhed og koncentration at kunne holde viden i hovedet, til det er lagret, forklarer Steen Hasselbalch, professor ved Nationalt Videnscenter for Demens.
Han maner et par fordomme om hukommelsen i jorden.
- Man siger, at små børn er gode til at huske, men det er ikke helt korrekt. De har et fantastisk hukommelsesnetværk, men de skal også kunne bruge det, og de evner udvikler de først gennem ungdommen. Samtidig siger man, at ældre husker dårligt. Det er noget vrøvl. Der er 80-årige, der husker lige så skarpt, som når de er tyve, siger Steen Hasselbalch.
Artiklen fortsætter under quizzen.
Hukommelsens bedste alder
Steen Hasselbalch er ikke overrasket over, at testens hurtigste er 19 år, mens det i gennemsnit er 30-39-årige, der klarer sig bedst.
- Hukommelsen forbedres gennem ungdommen, men når man er 20-30 år, begynder udviklingen at flade ud. Hjernen og alle de systemer, der styrer den, er fuldt udviklet, og alle de skadelige faktorer, der kan påvirke hjerne, har ikke nået at ødelægge den endnu, siger han.
Han påpeger, at hukommelsen typisk begynder at falde igen, når man er 50-60 år.
Kvinder og mænd husker forskelligt
Selvom man er jævnaldrende, kan der være stor forskel på, hvordan man husker.
Både ens gener og sågar køn spiller ind.
Steen Hasselbalch vurderer, at mænd typisk vil klare 'Fuld Plade'-testen med felter og farver bedre end kvinder.
- Mænd er bedst til at huske rummelige ting som orientering, hvor ting er, og hvor de har gået. Kvinder er bedre til at huske alt, der har med sprog at gøre. De husker, hvad man har talt om, hvem der har børn, hvem der har arbejdet hvorhenne og så videre. Det er fordi kvinder historisk har brugt den sociale kontakt til andre mere, mens mænd har været ude at jage og brugt evnen til at finde rundt, siger Steen Hasselbalch.
Træn din hukommelse, så den holder længere
Hukommelsen bliver slidt ligesom med mange andre dele af vores krop.
Derfor er det vigtigt at holde sig en sund krop, påpeger Steen Hasselbalch.
- Vi slider hjernen gennem vores livsstil. Vi skal undgå alle livsstilssygdommene som sukkersyge og forhøjet blodtryk, og så skal vi være fysisk aktive. Det stimulerer nemlig hjernen, siger han.
Samtidig har det stor betydning, hvor meget vi bruger den i for eksempel vores arbejde.
- Jo mere vi bruger hjerne, jo stærkere er den. Hvis man har en høj uddannelse eller et arbejde med meget social interaktion, så har du også mindre farefor at udvikle hukommelsestab, siger Steen Hasselbalch
Her kan du læse tips fra hjerneforsker Ellen Garde til at holde hjernen i form: