GO'

Derfor må du IKKE bruge snooze-knappen

Du skal ikke trykke på snooze, når vækkeuret ringer.

Bliver du også liggende under dynen, når vækkeuret ringer - med en hånd på snoozeknappen?

Det bør du lade være med. Faktisk bør du tage en kold tyrker fra din dårlige vane, lyder rådet fra søvnekspert og forfatter Michael Rasmussen fra Lehman og Partners.

Det er nemlig usundt at udsætte vækkeuret om morgenen.

Det påvirker både hukommelse, koncentration og følelser, og derfor er der faktisk sandhed i det engelske udtryk "You snooze you lose", fortæller han.

Nederst i artiklen kan du få ti råd til, hvordan du forbedrer din nattesøvn

- Der er ikke som sådan nogle helt klar statistik på området endnu, men jo mere ustabil, du er i din døgnrytme, desto mere snoozer du, og det er tit de yngre mennesker, der har en ustabil døgnrytme, siger Michael Rasmussen.

Derfor er det ikke en god idé

Årsagen til, at det er usundt er ifølge søvneksperten, at man får en mindre sammenhængende søvn, end hvis man kunne have sovet længere uden afbrydelser.

- Det kan påvirke dine kognitive evner, da hjernen ikke fungerer lige så godt, som når den har fået meget søvn. Hvis du sover en halv time mindre, så vil din hjerne fungere dårligere, og det kan også påvirke hukommelsen, siger Michael Rasmussen.

På kort sigt vil det få den effekt, at man vil få sværere ved at bevare koncentrationen.

På lang sigt vil det få de konsekvenser, at man kan udvikle hjerte-kar sygdomme, diabetes 2, overvægt og for højt et blodtryk, uddyber han.

Tag en kold tyrker

Det ideelle vil være, at man vågner umiddelbart inden vækkeuret ringer, så kroppen vækkes automatisk.

Det kan dog være svært, hvis man har vænnet hjernen og kroppen til, at man liiiiiiige skal ligge lidt længere i sengen, når uret ringer.

Du kender det sikkert.

- Behovet melder sig i det øjeblik, hvor kroppen vågner - og hvor den ikke har lyst til at vågne. Man kan finde tilfredsstillelse i at snuppe ti minutter mere. Det kan være dejligt at vide, at man lige kan ligge lidt længere. Hjernen får tilfredshed af den fornemmelse, siger Michael Rasmussen.

Han opfordrer til, at man giver en pause til den dårlige vane.

- Jeg synes, at man skal tage en kold tyrker - så man kommer ud af vanen. Det kan man gøre ved at tænke: "Jeg sætter alarmen til det senest mulige tidspunkt, så jeg kommer for sent, hvis jeg snoozer mere" eller: "Jeg sætter mit vækkeur væk, så jeg ikke kan nå det". Så man er nødt til at stå op. Det er et spørgsmål om tilvænning, slutter han.

Hvis du har problemer med din søvn, kan du her få råd til, hvordan du sover natten igennem:

Her er vejen til den gode nattesøvn

 1. Vær fysisk aktiv

  Motion har indflydelse på vores søvn. Bjarne Toftegaard, der er stress- og søvncoach, anbefaler mindst 30 minutters fysisk aktivitet hver dag.

  Motionen skal dog ikke foregå lige inden sengtid, for der skal kroppen slappe af og komme ned i gear, så du er klar til at sove.

 2. Faste sengetider

  - At have regelmæssige søvntider er simpelthen det bedste råd, jeg kan give, fortæller Søren Berg, der er professor i medicin ved Lund Universitet og indehaver af søvnklinikken ScanSleep

  Det er vigtigt at holde en fast rytme - og også gerne i weekenden. 

  Har du skifteholdsarbejde, kan det være svært at holde en fast rytme. Søvnekspert Mikael Rasmussen anbefaler derfor, at du maksimalt har to til fire nattevagter på en måned. Derudover er det vigtigt med fridage imellem skiftet.

 3. Soveværelset skal være bekymringsfri zone

  Bekymringerne skal slippes, inden du lægger dig i sengen.

  - Det senmoderne individ har en forventning om, at vi bare kan gå i seng og så falde i søvn, men sådan fungerer søvnen ikke. Du kan ikke styre med din vilje. Det er en refleks, så derfor er det en god idé at sætte lidt tid af til at lukke ned for aktiviteten i din hjerne, så du kan få en kvalitetssøvn, siger Mikael Rasmussen.

  Hvis du vågner om natten med spekulationer og stress, så er det også vigtigt, at du går ind i et andet rum.

  - Ellers associerer du sengen med at være vågen, siger Mikael Rasmussen.

 4. Undgå tablets og telefoner en time før sengetid

  Det blå lys, som tablets, computere og telefoner udsender, forstyrrer din hjerne, idet det signalerer, at det er morgen. Derfor bør du helt undgå at sidde med skærmen fremme mindst en time inden sengetid.

  - Du skal lave en bevidst overgangsfase mellem vågenhed og søvn. Hjernen skal gøres klar til at sove, fortæller Mikael Rasmussen.

 5. Indfør afslappende ritualer

  De sidste time inden sengetid skal bruges på at koble af og indstille hjernen på søvnen.

  Bjarne Toftegaard foreslår, at du kan lave noget praktisk, læse en bog, slappe af eller snakke med familien.

 6. En god seng

  Det er vigtigt, at du har gode betingelser for søvnen.

  - Du skal sikre dig et godt sovemiljø. Det vil sige en ordentlig seng og gode fysiske forhold, forklarer Søren Berg.

 7. Ingen mad og drikke før sengetid

  Det er ikke kun hjernen, der skal ned i gear, inden du går i seng. Dit fordøjelsessystem skal også nå at falde til ro, så undgå at spise noget de sidste tretimer inden sengetid.

  Hold også igen med drikkelse, så du undgår at skulle op på toilettet midt om natten. Indtaget af koffeinholdige drikke bør du stoppe med endnu tidligere.

  - Koffein er meget længe om at komme ud af kroppen igen og påvirker din søvnkvalitet, også selvom du godt kan falde i søvn, forklarer Bjarne Toftegaard.

 8. Hold soveværelset mørkt

  Hjernen reagerer på det lys, den udsættes for. Hvis der er lyst i dit soveværelse, tror hjernen, det er morgen. Derfor er det vigtigt, at du beholder lyset slukket, selvom du skulle vågne om natten.

  - Hvis du er stresset og vågner, er det vigtigt, at du ikke tænder for meget lys, så hjernen ikke bliver vågen, siger Mikael Rasmussen.

 9. Reducer stressen

  Stress og søvn er uløseligt forbundet. Stress påvirker nervesystemet, så du har svært ved at falde i søvn, og omvendt er en god søvn alfa og omega for at undgå stress. Så hvis du sover dårligt, skal du fokusere på at blive fri for stress.

 10. Mediter dig i søvn

  Hvis du har problemer med at slappe af, hvilket er vigtigt for at falde i søvn, kan du forsøge dig med meditation.

  Du kan for eksempel forsøge dig med ovenstående video fra stresspsykolog Christian Gaden Jensen.