Sundhed

Rapport: Populære økologiske kosmetik-produkter indeholder parfume

Make-up og hudpleje, der er markedsført som 'naturlig', lever ikke altid op til de forestillinger, som mange forbrugere har. Atta Kenare / Scanpix

En stor del af den kosmetik, der bliver brandet som naturlige, er det slet ikke.

Vi danskere efterspørger i stigende grad naturlige og økologiske produkter i vores hverdag. Det gælder også for vores kosmetik, og de cremer vi smører os ind i.

Men nu viser en rapport fra Miljøstyrelsen, at 44 procent af de undersøgte produkter, der er mærket eller markedsført som 'naturlige' eller 'økologiske', faktisk indeholder parfumestoffer eller andre allergifremkaldende stoffer.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Blandt de undersøgte mærker er Dr. Hauschka, Weleda, Melissa, Derma, Organic Circle, Urtekram, Urtegaarden og Matas Natur.

Blandt de produkter, der indeholder parfume, er blandt andet 'Økologisk og naturlig ansigtscreme' fra Dr. Hauschka og 'Baby Calendula Body Cream' fra Weleda.

For at se den fulde liste over produkter og indholdsfortegnelser, kan Miljøstyrelsens rapport tilgås her.

Forbrugerne mangler forståelse

Kosmetiske produkter skal som minimum leve op til EU's kosmetikforordning. Men markedsføres de som naturlig eller økologiske, er der ikke højere krav til dem, end der er til 'normal' kosmetik. Dog må de, i deres markedsføring, 'ikke vildlede forbrugeren'.

Problemet er dog, ifølge Miljøstyrelsens rapport, at "Kosmetikbranchen som helhed tilkendegav, at den ikke mener, at forbrugerne har en forståelse af, hvad økologiske og naturlige anprisninger og mærkningsordninger betyder".

Det vil sige, at forbrugerne ikke ved, hvad naturlig og økologisk hudpleje egentlig omfatter, men de handler det i stigende grad.

Regler på området

Den danske forbrugerombudsmand har udstedt en vejledning for, hvad der skal til, for at man må kalde et kosmetisk produkt økologisk. Heri skriver han blandt andet, at produktet 'bør have et omfang af en vis størrelse'.

Der findes også flere frivillige og private mærkningsordninger for naturlige og økologiske kosmetiske produkter, som dog ikke er underlagt offentlig kontrol.