GO'

Alle gør det - sådan spænder OL-vinderen ben for sig selv

Overspringshandlinger er et fænomen, de fleste kender til. Her får du Eskild Ebbesens råd til, hvordan du kan springe overspringshandlingen over.

Alle gør det.

Det er de færreste, der kan skrive under på, at de ikke har begået en overspringshandling i deres liv.

Heller ikke OL-vinderen Eskild Ebbesen. Han kender alt til, at overspringshandlingerne nærmest står i kø, når man skal i gang med at træne, men han har fundet en metode til at spænde ben for sig selv, når han begynder at springe over, hvor gærdet er lavest.

- Jeg tror aldrig, at man bliver helt fri af overspringshandlinger. Men man kan hele tiden optimere sit liv og gøre det lidt smartere, siger den tidligere elitesportsudøver.

Sammen med Louisa Lorang har han udviklet et ’Go’ start’-program til dig, der gerne vil have et sundere liv uden det store besvær - men hvis du gerne vil i mål, skal du starte et helt andet sted, lyder det.

Få færre overspringshandlinger

Tirsdag gæstede Eskild Ebbesen Go’ morgen Danmark for at give sine bedste råd til, hvordan man kommer sine overspringshandlinger til livs.

For det er vigtigt, at man ikke lader sig styre af sine impulser, hvis man vil i mål, lyder det.

- Forskellen mellem folk, der lykkedes oftere, er, at de har færre overspringshandlinger, siger Eskild Ebbesen.

Overspringshandlinger er noget, vi alle kæmper med, men der er råd til, hvordan du kan bekæmpe din trang til at dreje udenom opgaven, der ligger foran dig, fortæller Eskild Ebbesen.

Få has på dine overspringshandlinger

  1. Kend dine faldgruber

    Start med at finde ud af, hvornår du generelt laver overspringshandlinger i løbet af en typisk dag. Mange af de handlinger, opdager vi ikke, når vi gør dem, så det er en god idé at forberede sig.

    Det hjælper, hvis du tænker over de ting, du gerne vil opnå i løbet af dagen, og at du er opmærksom på, at du så også får brugt din tid på dét, som giver mening for dig på længere sigt.

  2. Fjern fristelser

    Mange gange er det svært i situationen at gøre noget, når man først er faldet i fælden, men man kan lære af sine overspringshandlinger og så justere sin adfærd efterfølgende.

    Hvis det er Facebook, der distraherer dig, så fjern din Facebook-app fra din telefon. Det kunne også være, at du oplever, at du går i gang med en masse praktisk ting derhjemme, selvom du egentligt havde aftalt med dig selv, at du vil træne efter arbejde. Her er et godt råd, at du tager dit træningstøj med på arbejde og klæder om lige efter. På den måde fjerner du muligheden for at gå i krig med din overspringshandling.

  3. Forbered dig fysisk og mentalt

    Én ting er at fjerne fristelserne, men nogle gange har du ikke mulighed for at fjerne dem. Så hvis du eksempelvis er nødt til at have Facebooks app på din telefon, skal du i stedet planlægge, hvornår du skal og ikke skal dykke ned i telefonen og tjekke opdateringer og videoer. Det er en del af den mentale forberedelse.

    Du kan også undgå overspringshandlinger ved at forberede dig fysisk.

    Hvis du eksempelvis skal op og løbe klokken 6.00, og du er tilbøjelig til at lade vækkeuret ringe, fordi konsekvensen ved, at du slumrer videre ikke er så stor, skal du indrette dig anderledes.

    For hvis du gerne vil ind i en rytme, hvor du kommer i gang med din morgenløbetur, skal du tage den hårde beslutning og stå tidligt op, når vækkeuret ringer. Så læg telefonen fem meter væk. Det er så nemt at sætte den på snooze.

    Hvis du har mulighed for det, så kan du også gøre adgangen til dine træning nemmere. Det gør du eksempelvis ved at stille træningsudstyr op derhjemme, så de er lige til at gå til.

  4. Gør det hårdeste først

    Husk på, at din viljestyrke er stærkest først på dagen, og at den kan godt blive lidt udmattet i løbet af dagen. Hvis du er tilbøjelig til at tænke, at du liiiiiige i gear, inden du går i gang, så tænk anderledes.

    Gør de ting, der kræver ekstra meget af dig først på dagen og gem de nemme opgaver til senere. Vent eksempelvis med at åbne mailboksen, og sørg for at få den sværeste opgave klaret først. De lette skal ting skal du nok få gjort.

  5. Tilgiv dig selv

    Hvis du finder dig selv i fuld gang med en overspringshandling, så handler det lynhurtigt om at tilgive sig selv.

    Ret hurtigt skal du dog stille dig selv spørgsmålene: ”Hvad skete der, hvad har jeg lært af det, og hvad skal jeg justere?”

    Hvis ikke du gør det, så kan du få et tankemylder, hvor du begynder at tænke på alle de fiaskoer, du har haft, og det kan have en negativ effekt. Tankerne skal stoppes.

Rådene er udarbejdet efter interview med Eskild Ebbesen.