Sundhed

Overvægtige overvældes af sundhedsråd – de står af på forhånd

Sundhedsbudskaberne skal ændres, hvis overvægtige skal ændre livsstil og hjælpes, mener folkesundhedschef. Overvægtige stigmatiseres, mener ekspert.

Skal man nå ud til de overvægtige danskere og få dem til at slanke sig, så skal man ændre på budskaberne til gruppen og tale i øjenhøjde - ellers står de af på forhånd.

Sådan siger folkesundhedschef i Aarhus Kommune, Vibeke Brønnum, efter at en undersøgelse fra DTU viser, at antallet af overvægtige danskere stiger, så overvægt nu er næsten ligeså almindeligt som normalvægt hos voksne.

- Hvis man er overvægtig, så er man blevet slået i hovedet i mange år med, at man skal spise anderledes, og man skal bevæge sig, og så det er endnu et nederlag, hvis man går i gang med de 10 kostråd. For det er alt for overvældende for dem, der er overvægtige, så de står af på forhånd. Det er det budskab, vi kommer med, som skal ændres, siger Vibeke Brønnum.

Fælles opgave

Folkesundhedschefen understreger, at det er en fælles samfundsopgave at hjælpe de overvægtige. 

- Dem, der kan selv, skal selvfølgelig selv. Men jeg synes, vi har et ansvar og en forpligtelse til at hjælpe med at ændre vaner.

Ifølge Vibeke Brønnum skal borgere involveres på det niveau, de er på. Myndighederne og kommunerne skal med andre ord møde borgerne i øjenhøjde.

Hun nævner, at kommuner kan gøre meget i deres sundhedscentre, som forsøger at hjælpe borgere med at tage små skridt og finde ud af, hvad der er vigtigt for dem på vejen mod en sundere livsstil. 

- De socialt udsatte har ikke overskud til at gå i gang med et vægttab, og de budskaber, vi hele tiden tordner frem med, er sundhedshedsbudskaber. Men mange af de borgere, vi gerne vil nå, de har mange dårlige oplevelser med sundhedsvæsenet. Så de står af i forvejen. Vi skal en anden vej.

Overvægtige stigmatiseres

Ifølge professor Nanna Mik-Meyer ved SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - er overvægtige i Danmark udsat for en stærk stigmatisering. Hun påpeger, at når man taler overvægtige, gælder det personer med et BMI på over 25.

- Meget forskning viser, at befolkningen mener, at overvægtige både er dårlige forældre, har haft en dårlig barndom, de trøstespiser, og det antages, at de er mere dovne samt mangler kontrol og dannelse, som de fleste normalvægtige har, forklarer hun.

Selv om gruppen af overvægtige danskere vokser, forsvinder fordommene ikke, og gruppen bliver stadig marginaliseret. Det hænger ifølge Nanna Mik-Meyer sammen med, at fordomme er baseret på normer. 

- Der ligger i vores kultur, at vi hylder selvkontrollen. I dag har vi åbenbart et meget stærkt ideal om, at den smukke krop er den meget trænede og tynde krop, og den overvægtige krop er et tegn på et menneske, der ikke er i stand til at kontrollere egen krop. Derfor bliver overvægtige det grelle eksempel på nogen, der ikke er lykkedes, siger hun.

Vil du teste dit BMI, så tast din vægt og højde ind i beregneren nedenfor:

Beregn dit BMI