Sundhed

Myter om lus: Drop at smide sengetøjet i fryseren

Store lusedag er her, og det er lusene også. De blodsugende insekter er blevet en del af hverdagen, men med dem følger et hav af myter.

Tirsdag opfordres forældre til at lusetjekke deres børn, når Danmark holder store lusedag for 16. år i træk.

Men ifølge ekspert har det ikke den helt store effekt, da det langt fra er alle, der rent faktisk tjekker deres børn, og kæmmerutinen bliver hurtigt lagt i glemmebogen.

- Hvis alle blev kæmmet, ville vi i teorien komme lus til livs, fordi de ville blive udryddet. Men eftersom det ikke er alle, der bliver kæmmet, så trives de i bedste velgående, fortæller biolog og specialist i blodsugende insekter, Kim Søholt Larsen til TV 2.

Stod det til ham, kunne Store lusedag med fordel rykkes til et andet tidspunkt på året.

- Hvis det stod til mig, rykkede man Store lusedag til ugen lige efter jul. Det er ofte der, at man ser mange lus, fordi man besøger venner og familie, og dermed bliver smitten større, forklarer han.

En del af hverdagen

Lus er efterhånden blevet en del af hverdagen for de fleste danske familier. I 2005 viste en undersøgelse, at 46 procent af børn fra tre til ti år havde haft lus inden for et år. Og der er intet, der tyder på, at tallet er faldet.

Men hvorfor får nogle oftere lus end andre - og hjælper det overhovedet at smide børsten og sengetøjet i fryseren? Vi har samlet en række myter om de blodsugende insekter.

Myter om lus

 1. Lus smitter via huer, tøj og møbler

  Den største myte af alle er ifølge Kim Søholt Larsen, at lus kan overføres fra sengetøj, børster og bamser. For det passer ikke.

  Her blander man nemlig forskellen på hovedlus og kropslus sammen. De to lusearter ligner hinanden, men kropslus, der lever i tøj, har vi ikke problemer med i Danmark. Det er kun blandt meget fattige befolkningsgrupper eller i krigssituationer, hvor mennesker har det samme tøj på i meget lang tid, at kropslus kan forekomme.

  Hovedlus spredes udelukkende fra hår til hår – ikke mellem tøj eller møbler, huer eller halstørklæder. Lus smitter heller ikke via børster. I så fald skal det være fordi, man reder et hår ud, hvor lusen tilfældigvis sidder på. Men det sker sjældent.

 2. Lusene er resistente over for lusemidler

  En anden udbredt myte er, at lus er resistente over for lusemidler. Det var ganske vist en realitet for ti år siden, men de lusemidler, man kunne købe dengang, kan man ikke købe længere. Det, man bruger i dag, er lusene ikke resistente over for.

 3. Man skal smide sengetøj og børste i fryseren

  Det har ingen effekt at putte tøjet i fryseren. For lusene er ikke i tøjet, i sengetøjet eller på din børste.

  Forlader lusen håret udsætter den sig selv for livsfare, da den tørrer ud. Den skal nemlig have mad fire til fem gange om dagen for at opretholde sin væskebalance. Desuden kan en hovedlusen stort set ikke bevæge sig andre steder end i hår.

 4. Lus klør

  Ja, lus klør – men ikke altid. Det er langt fra alle, der har symptomerne. Mange lus lever i det skjulte, og man opdager derfor ikke nødvendigvis, at man har lus.

  Der er som regel ikke mere end 10-12 lus per hoved. Nogle kan dog have op 1400-1500 lus, men det er meget sjældent.

 5. Lus kan hoppe

  Nej, lus kan ikke hoppe, men udelukkende kravle fra hår til hår. Den skal have fat i en anden persons hår, før den kan overføres. Derfor er det ofte børn, der får lus, fordi de hyppigst stikker hovederne sammen.

 6. Dårlig hygiejne giver lus

  Det er en udbredt skrøne, at hygiejne har en effekt på lus. Lus suger blod og er ligeglade med, om håret er beskidt. Det er en myte, der har overlevet for gamle dage, hvor fattige befolkningsgrupper havde kropslus.

 7. Lus bliver tiltrukket af bestemte blodtyper

  I følge undersøgelser tyder intet på, at lus kan lide en bestemt type blod. Smitte handler udelukkende om, hvor meget man stikker hovedet sammen med én, der har lus.

 8. Man kan drukne lus

  Nej, lus kan faktisk overleve i vand i 11-12 timer, fordi de har en evne til at lukke deres åndehuller. Man kan altså ikke slå lus ihjel ved at stikke hovedet ned i en spand vand.

Det bedste middel

Det bedste middel mod lus er ifølge biolog Kim Søholt Larsen regelmæssig kæmning og brug af lusemiddel.

- Forældre burde indføre kæmning en gang om ugen. Det øger også kontakten mellem børn og voksne, og de fleste børn nyder det. Hos aber er det for eksempel en helt accepteret social adfærd at tjekke for lus. Det kunne vi lære noget af, konstaterer han.

Herunder kan du se Kim Søholt Larsens guide til, hvordan du bedst kæmmer dit barns hår.

1. Hav en god tættekam 

En god tættekam har lille afstand mellem tænderne - det vil sige cirka 0,2 millimeter imellem - så den kan fjerne alle stadier af lus - selv de nyklækkede. Undersøgelser har vist, at det er meget mere effektivt at finde lusene, når man bruger en god tættekam. 

2. Vådt hår og balsam 

Gør håret vådt og anvend hårbalsam, så stiger effektiviteten af kæmningen. 

3. Tag et håndklæde over skuldrene 

Det kan tage lang tid at kæmme for lus, så sørg for, at barnet sidder i en behagelig stilling. Du kan eventuelt sætte musik på, eller en lille film, hvis det kan lade sig gøre, at se den imens. 

4. Sådan gør du 

Tag et område ad gangen. Hvis der er meget hår, kan du med fordel tage et afgrænset område ad gangen - og sætte resten op i en elastik. Så har du styr på, hvad du kæmmer. Kæm langsomt fra hovedbunden og ud mod spidserne - og gentag bevægelsen tre gange. Tjek kammen for lus efter hver kæmning. 

5. Anvend eventuelt lusemiddel 

Hvis man har fundet lus, så kan man kæmme lusene væk eller anvende lusemiddel. Husk at følge brugsanvisningen nøje.

Hvis du har børn mellem tre til ti år, så er det en god idé at kæmme barnets hår med jævne mellemrum. Husk også, at alle, som er, eller har været i kontakt med en person, der har lus, også selv skal tjekkes for lus.