Testpersoner tabte sig mere end 10 kilo – eksperter hylder ’simpel’ kur

16x9
Jerk Langer og Irene Brøndum er enige i, hvad der er den bedste kur Foto: TV 2

Sense-kuren tager eksperterne med storm, den er nemlig såre simpel at følge og kræver kun et måleredskab – din hånd.

Den er enkel, nem at forstå og følge, og så har du god mulighed for at ændre dine kostvaner på sigt – sådan lyder dommen over Sense-kuren, der har fået otte ud af ti point i programmet ’En kur der dur’, og dermed er den eksperternes favorit.

Gennem fem programmer har læge Jerk Langer og diætist Irene Brøndum testet fem kure på ti forskellige mennesker og Sense-kuren, fungerede efter deres mening bedst.

Med Sense-kuren skal du hverken tælle kalorier eller veje maden for at holde styr på dit kalorieindtag. Til gengæld skal du bruge din hånd som måleredskab, hver gang du spiser.

Læge Jerk Langer og diætist Irene Brøndum
Læge Jerk Langer og diætist Irene Brøndum Foto: TV 2

En håndfuld grøntsager, protein og stivelse

Sense er bygget op omkring tre daglige måltider og handler om at have den optimale fordeling mellem kulhydrat, fedt og protein. Til hvert måltid skal du bogstaveligt talt have en håndfuld grøntsager, en håndfuld protein (fjerkræ, fisk og kød) og en håndfuld stivelse (for eksempel brød, pasta, ris, kartofler). Derudover må du bruge få spiseskefulde mælkedressing.

- Sense-kuren vinder, fordi deltagerne synes, den var forholdsvis let at være på, let at købe ind til og man kan spise nogenlunde det, man plejer, bare med tilrettede mængder. Princippet med at bruge hænder gør, at man kan bruge den alle steder, også når man er social, forklarer Irene Brøndum.

Så mange point gav eksperterne de fem kure

Jerk Langer og Irene Brøndum gav fem kure point. De kunne få et til ti point. 

Sense-kuren: Otte point

8-timers-kuren: Syv point

Alkaline-kuren: Seks point

Low Carb-kuren: Fem point

Sirt food-kuren: Fem point

En anden ting, eksperterne er begejstrede over, er, at kuren sagtens kan føre til en decideret livsstilsændring fremfor en midlertidig kur.

- Sense er også god, fordi den lægger grundlaget for det, der er allervigtigst i en slankekur, at man efterfølgende kan lave en kostomlægning, man kan fortsætte med. Man har nemlig fået ind i hænderne, hvad man bør spise, om man så må sige, siger Jerk Langer.

Kom af med sine rygproblemer

Kuren blev testet på to personer, der begge tabte sig mere end ti kilo hver. En af dem var Karina Grønnebæk, der endte med at tabe sig 11,5 kilo i løbet af cirka 12 uger. Hun kom tilmed af med sine rygproblemer, der skyldtes en gammel diskusprolaps. 

Efter blot otte uger på Sense-kuren oplevede Karina så mange forbedringer i kroppen, at hun i dag lever et helt andet liv.

 - Jeg har ikke haft det så godt her i årevis, sagde Karina Grønnebæk, efter programmet.

Selvom Sense-kuren hitter hos eksperterne understreger de, at det ikke nødvendigvis er den kur, der dur for alle.

Alle slankekure har bivirkninger

Det allervigtigste er at finde ud af, hvad man vil opnå, og hvilken type man er. Vil man gerne kunne være social og gøre, som man plejer? Hvor mange penge har man til indkøb af mad, og hvor meget tid har man? forklarer Irene Brøndum.

Og så skal man altid forberede sig på, at kroppen reagerer på at gå på kur, ligegyldigt om man vælger low carb-, alkaline- eller sense-kuren.

- Alle slankekure har nogle bivirkninger især i starten, man er sulten, man kan få dårlig ånde, hovedpine og er træt – det skyldes kostomlægning og manglende sukker – men det går over igen, og man skal ikke vær bange for det, siger Jerk Langer.

De fem kure
I programmet 'En kur der dur' testes forskellige kure, der er oppe i tiden.