Sundhed

Tre år efter blodproppen ramte: Sådan er deres liv i dag

Filmen 'Dem vi var' vandt søndag aften en Robert-statuette for bedste dokumentarfilm. En af hovedpersonerne håber, at filmen vil hjælpe andre.

Hvordan reagerer man, når en tragedie rammer, og ingen har skylden? Og hvem er 'vi', når den ene er væk?

Det var nogle af de tanker, som dokumentarfilminstruktør Sine Skibsholt havde, da hun begyndte at følge Kristian og Mette Line Boserup i maj 2014. 

Indtil deres møde har Kristian og Mette Lines liv været præget af gode tider og forelskelse, og parret boede nu med to børn i drømmehuset. 

Men Kristian Boserup faldt pludseligt om en dag, ramt af en blodprop som beskadiger en tredjedel af hans hjerne og ændrer ham for altid. 

Det blev til filmen 'Dem vi var', som søndag aften modtog en Robert for bedste dokumentarfilm.

Se et klip fra filmen over artiklen, hvor Kristian er hjemme første gang efter blodproppen. 

Filmen skal hjælpe andre

Mette Line Boserup var med til at modtage prisen sammen med Kristian og Sine Skibsholt søndag aften.

- Jeg var så nervøs, så det var så fedt, at filmen vandt. For mig betyder det, at mange normaltvis ikke ville vide noget om det her emne. Men anerkendelsen af filmen får mig til at tro på, at de vil have lidt mere forståelse, og forhåbentlig kan det hjælpe andre, som kunne havne i samme situation, siger hun. 

Jeg har flere gange stået og grædt, imens jeg har filmet.

Sine Skibsholt, dokumentarfilmsinstruktør

Instruktør Sine Skibsholt er også enormt glad for Robert-statuetten og er samtidig meget taknemmlig for anerkendelsen af filmen. 

- Det har været et stort arbejde - især for Mette Line og Kristian. Jeg har det også lidt svært med, at jeg har fået prisen med hjem, for det er lige så meget deres. Måske den skal gå på omgang, siger hun. 

Hun glæder sig også over, at publikum er glad for en dokumentarfilm, som ikke ender lykkeligt. Den er hård og forlanger noget af seeren.

- Det er flot, at vi (danskerne, red.) tør det, siger Sine Skibsholt.

Hun fulgte familien tæt i halvandet år, og det var ekstremt hårdt at være med på sidelinjen. Særlig én episode har sat et dybt spor i hende. 

Lige nu har bare lyst til at sidde derhjemme og ikke snakke med andre mennesker.

Mette Line Boserup

- Det var enormt intenst og ulykkeligt. Jeg har flere gange stået og grædt, imens jeg har filmet. Jeg husker særligt dagen, hvor Kristian bliver sur og beslutter sig for at gå hjem fra plejecentret. Der var alle lag til sidst skrællet af, og der var kun sorg. Det var rigtigt hårdt, siger hun. 

Det er ikke slut endnu

Efter vi forlod Kristian og Mette Line for knap et år siden, er der sket meget. 

De er endegyldigt skilt, Mette Line bor med børnene Cyron på 7 og Celeste på 12, og Kristian er flyttet i en handikapvenlig lejlighed ved siden af børnenes skole. 

Mette Line har overgivet de praktiske opgaver omhandlende Kristian til hans moster, imens hun prøver at komme til kræfter igen. 

- Jeg er helt drænet og træt. Det hele har været sindssygt hårdt at gå igennem. Jeg gjorde det rigtig dumt, fordi jeg gjorde alt med det samme - og det kan ingen holde til. Lige nu har jeg bare lyst til at sidde derhjemme og ikke snakke med andre mennesker, siger Mette Line Boserup.

Han ligner sig selv, men jeg leder efter den gamle Kristian. Han leder også efter sig selv.

Mette Line Boserup

Parret lever nu som skilsmisseforældre for deres søn og datter, og Mette Line mener, at de har fundet en rigtig god løsning, som fungerer for dem begge.

- Han ser dem to gange om ugen med hjælpere på. Han har nogle opmærksomhedsforstyrrelser, så hjælpere skal være med. Vores søn, Cyron, elsker at være der, og Kristian er den, som forkæler dem lidt for meget. Så får jeg lov at være hende den sure, men har så børnene lidt mere, siger hun.

Kristian har et flexjob hos en gammel kollega, hvor han laver lettere grafisk arbejde.

- Hans arm fungerer stadig slet ikke, og det er han rigtig ked af, siger Mette Line.

Hun fortæller, at hun aldrig kommer sig over smerten. Hun mistede Kristian, da han forandrede sig så meget, at han er blevet en anden.

- Jeg har lyst til at ruske i ham og bede ham stoppe. Men det kan jeg jo ikke. Han ligner sig selv, men jeg leder efter den gamle Kristian. Men 80 procent af tiden er han en helt anden. Han leder også efter sig selv, siger Mette Line Boserup.

TV 2 har også spurgt Kristian Boserup for en kommentar, men han ønskede ikke at medvirke i dag.