GO'

Mette og Karina får onde kommentarer: Ej, har du set, hvor klam hun er?

Mette Nørmark Knudsen og Karina Elkjær Johansen efterlyser en bedre tone i Danmark. Det er blevet for normalt at hænge de overvægtige ud, lyder det.

Der skal gøres op med den måde, tykke mennesker behandles på.

I sidste uge blev organisationen FedFront sat i søen – en bevægelse, som arbejder for at nedlægge kropshad.

Mette Nørmark Knudsen og Karina Elkjær Johansen er to af de danskere, som kan skrive under på, at der er brug for et opgør i Danmark.

Begge har de prøvet at blive behandlet som andenrangsdanskere, fordi de er overvægtige.

Det fortalte de i Go’ morgen Danmark onsdag.

Har du set, hvor klam hun er?

Mette Nørmark Knudsen har været overvægtig hele livet, og hele livet igennem har hun fået kommentarer om sin overvægt.

- Jeg har det sådan set meget godt med mig selv. Men jeg bliver alligevel i tvivl, når man hele tiden hører, man er doven, og det er ulækre mennesker, der er overvægtige, og jeg begynder derfor at blive usikker på mig selv. Jeg er ikke doven, men man når at blive det, når man hele tiden hører det, lyder det fra Mette Nørmark Knudsen.

Hun kan godt genkende det, at man bliver set ned på som et 'andenrangsmenneske’, hvis man er tyk.

For hun har selv oplevet det.

- En dag, hvor jeg kom gående stille og roligt i mine egne tanker, er der to venner, der går ved siden af hinanden. De går og snakker med hinanden, men den ene kigger på mig, og så siger han så: ”Ej, har du set, hvor klam hun er? Fuck, ej, hvor er det ulækkert!”.

Situationen var hurtigt overstået. Vennerne gik videre, men ordene sad fast i Mette Nørmark Knudsen. De gjorde ondt.

- Det var som om, han bare havde sagt: ”Ej, har du set en fed frakke, der hænger derovre i vinduet?”, fortæller hun.

Og det er situationer som denne, der gør, at hun blandt andet ikke er tryg ved at gå i byen.

Blev kaldt for "fede ko"

Karina Elkjær Johansen har også oplevet, at folk kommenterer hendes overvægt.

Hun medvirkede i en artikel på Ekstra Bladet, og i kommentarfelterne blev hun kaldt for ”en fed kælling”, ”fede ko” og ”klam og ulækker”.

Tonen har bare ændret sig, lyder det fra Karina Elkjær Johansen, der også har været overvægtig hele livet.

- Det kan godt være, at man blev mobbet eller drillet, da jeg var barn, hvis man var overvægtig, men man blev ikke kaldt for ”fede ko”, ”klamme kælling” eller sådan nogle ting. Det gjorde man ikke. Det er helt sikkert blevet grovere, siger hun.

Folk kommenterer på alt muligt og gemmer sig

Karina Elkjær Johansen mener, at internettet bærer en del af skylden.

- Jeg tror, at internettet generelt har haft en effekt. Man bliver mere anonym, og man synes, at man kan tillade sig at kommentere på alle ting. Vi kommenterer jo på alt muligt og tydeligvis er det blevet mere tilladt at kommentere på andres udseende, siger hun i Go’ morgen Danmark.

Både Karina Elkjær Johansen og Mette Nørmark Knudsen står frem og fortæller deres historier, fordi de mener, at der mangler noget i det danske samfund.

- For mig handler det ikke om overvægtige som sådan – det handler bare om, at vi skal have respekt for andre mennesker og have respekt for, at de har truffet nogle andre valg, end man selv har, siger Karina Elkjær Johansen.

Mette Nørmark Knudsen er enig.

Selvom man kan argumentere for, at fedme koster samfundet penge, så kan man ikke tillade sig at hænge folk ud på grund af deres overvægt. For der kan være mange årsager til, at man ikke er tynd.

- Jeg ruller mig ikke i roulade og smør. Det er ikke derfor, jeg ser ud, som jeg gør, men det tror folk. De har et entydigt billede af, hvorfor man er overvægtig, men der kan være så mange forskellige grunde til det, siger Mette Nørmark Knudsen.