Holder Danmark i live

Knud Erik blev filmet under hjerneoperation: Fik tilbagefald efter optagelserne

70-årige Knud Erik Larsen fik fjernet en kræfttumor i hjernen i 'Holder Danmark i live'. Operationen var vellykket, men bagefter gik det ned ad bakke.

I sæsonpremieren på 'Holder Danmark i live' mandag aften kunne seerne følge, hvordan nordjyske Knud Erik Larsen den 6. oktober 2016 fik bortopereret en kræftsvulst i sin højre hjernehalvdel. 

Svulsten blev fjernet, og umiddelbart efter operationen gik det fint med genoptræningen af venstre side af kroppen. Men midt i november opstod der problemer.

- Jeg kunne lige pludselig ikke koordinere mine bevægelser imellem venstre arm og venstre ben. Så vi spekulerede jo en del over, hvad der var galt, siger 70-årige Knud Erik Larsen til TV 2. Se videoklip fra programmet øverst.

Sendt tilbage i kørestol

Det viste sig, at der stadig var kræftceller tilbage i hjernen, og da højre hjernehalvdel styrer den venstre side af kroppen, er det gået ud over Knud Eriks førlighed i en grad, så han slet ikke kunne gå. Han blev derfor sendt tilbage i kørestolen, som han havde frygtet.

- Nu har jeg siddet i en kørestol i fire måneder, og det betyder jo, at jeg efterhånden har tabt al muskelkraft i mit venstre ben, som jeg ikke har kunnet bevæge. Jeg har heldigvis kunnet være hjemme hos Liss, og vi har klaret det med lidt hjælp fra kommunen, så jeg kunne få støttestrømper på, lyder det fra Knud Erik Larsen, som netop har gennemgået et behandlingsforløb på syv strålebehandlinger på Aalborg Sygehus.

- I dag fik jeg den sidste strålebehandling, og jeg har ikke på noget tidspunkt haft nogen bivirkninger af de behandlinger, jeg har fået. Hverken kemo eller stråling. Så på den måde er jeg jo rigtig heldig, siger han.

Ny genoptræning med store fremskridt

Udover strålebehandlingen er Knud Erik Larsen samtidig blevet sat i behandling med en høj dosis binyrebarkhormon, som har en yderst gunstig indvirkning på hans bevægelighed. Medicinen fjerner nemlig den væske, som kræftcellerne udskiller, og som trykker på nerveforbinelserne mellem hjernen og venstre side af kroppen.

- For en uge siden kunne jeg overhovedet ikke styre min venstre arm, men nu kan jeg styre den rimeligt godt. Det tager lidt længere tid med benene. Især er det svært for mig at rejse mig og vende mig rundt. Det er jo noget, som de fleste tager som en selvfølge, men det kræver en del koordinering, når signalet ikke fungerer helt, siger han med et lille grin.

Efter bare en uge i et nyt genoptræningsforløb, er der dog sket store fremskridt.

- Nu kan jeg gå frem og tilbage med rollator. Selv om det går lidt langsomt, er jeg på sporet igen, konstaterer Knud Erik Larsen.

Sådan begyndte sygehistorien

Knud Erik Larsen har altid gået meget op i at være i god form. Blandt andet har han været god til at spille badminton, og det gjorde han uden problemer indtil december 2014.

En af mine badmintonkammerater sagde pludselig til mig: "Knud Erik, du går og hoster".

Knud Erik Larsen, 70-årig kræftpatient

- En af mine badmintonkammerater sagde pludselig til mig: "Knud Erik, du går og hoster", hvortil jeg svarede: "Ja, det er jo også vinter. Men nu rejser Liss og jeg sydpå i en måned, og når jeg kommer hjem, er det ovre", fortæller han. 

Da Knud Erik kom tilbage fra ferien i januar 2015, hostede han imidlertid stadig, så i februar besluttede han at gå til læge og få det undersøgt. Røntgenbilledet viste noget diffust på lungerne, så Knud Eriks læge mente, at de skulle se tiden an og lave en ny røntgenundersøgelse en måned senere.

- Jeg havde ikke lyst til at vente en måned på at få svar. Jeg har en sundhedsforsikring, så jeg bestilte straks tid på privathospitalet Hamlet for at blive undersøgt af en specialist. Og svaret på CT-scanningen var ikke så godt. For lægen sagde: "Knud Erik, du har kræft. Nu skal vi bare finde ud af, hvilken type det er", siger han og tilføjer.

Fakta om 'Holder Danmark i live'

Torsdag den 6. oktober 2016 blev 100 kameraer sendt ud i det danske sundhedsvæsen for at følge 100 skæbner.

’Holder Danmark i live’ giver et ”øjebliksbillede” af det danske sundhedsvæsen, som 95 procent af danskerne er i kontakt med hvert år.

Programserien sendes nu for tredje gang og er tidligere blevet vist i foråret 2015 og 2016. Denne sæson fokuserer primært på patienterne og de ansatte, fremfor systemet.

Tv-konceptet bygger på 'Keeping Britain Alive', der er blevet sendt på BBC.

’Holder Danmark i live' har ti afsnit og sendes hver mandag klokken 21.25 på TV 2 – med snigpremiere på TV 2 Play.

- På det tidspunkt havde jeg røget pibe i mange år, men mest om vinteren, fordi jeg var fodbolddommer i sommerhalvåret. Jeg stoppede dog helt med at ryge 23. februar 2015 og har ikke røget siden, siger han.

Spredte sig til hjernen

Inden for en måned blev Knud Erik Larsen sat i et intensivt behandlingsforløb mod lungekræften, som blev effektivt fjernet med 30-35 strålebehandlinger.  

- I december 2015 var jeg til en kontrolundersøgelse, som viste, at alt var fint, og at kræftcellerne var dræbt. Derefter tog Liss og jeg på ferie i halvanden måned, hvor det også gik rigtig fint, lige indtil vi en dag kom hjem fra en lang vandretur, og min venstre arm og hånd begyndte at ryste, fortæller Knud Erik og fortsætter.

- Da vi var hjemme fra ferien igen, gik jeg straks til læge og fortalte, at jeg ikke kunne forstå, hvorfor jeg rystede på den måde. Og så sagde lægen: Vi skal have taget en CT-scanning af dit hoved, for kræftcellerne kan have spredt sig fra lungerne og op til hovedet via blodet.

Scanningen viste da også, at der var opstået en kræfttumor i hjernen. Dén, som Knud Erik Larsen fik fjernet i 'Holder Danmark i live'.

Ukuelig optimist

Selv om Knud Erik Larsen er uhelbredeligt syg af kræft og kun får livsforlængende behandling, kan han være heldig at leve mange år endnu og have en god livskvalitet. Men endnu er det ikke til at sige, om det drejer sig om måneder eller år. 

Heldigvis er Knud Erik Larsen en ukuelig optimist med en imponerende kampgejst, som holder ham oppe uanset, hvor svært det kan se ud.

Det skulle da være underligt, om man ikke fik et par bump på vejen. Det gør de fleste jo.

Knud Erik Larsen, 70-årig kræftpatient

- Jeg har et positivt livssyn, og jeg er i god form. Dét, tror jeg, er de to vigtigste ting at have med sig, når man er i sådan en situation. For så fokuserer man på, hvad der er af muligheder, fremfor at grave sig ned i et hul og se begrænsninger.

- Det skulle da være underligt, om man ikke fik et par bump på vejen. Det gør de fleste jo. Jeg er så heldig at få hjælp af nogle fantastisk dygtige terapeuter, og nu er jeg i stand til at rejse mig fra min kørestol og spurte rundt med en rollator. Det kan man jo ikke bortforklare, siger han.

Militærisk disciplin

Med en uddannelse inden for militæret, hvor Knud Erik Larsen i mange år fungerede som linjeofficer, er disciplin og vilje en indgroet del af hans personlighed. Han ser derfor genoptræningen som en fysisk udfordring, han skal klare bedst - og hurtigst - muligt. 

- Hver dag har jeg tre lange træningssessioner. Jeg begynder med den første session kvart over otte om morgenen, og så tager jeg den næste klokken 10 og den tredje ved 14-tiden. Men indimellem er jeg utålmodig og laver mere, end jeg skal, og så siger terapeuterne, at jeg lige skal slappe lidt af, lyder det fra Knud Erik Larsen.

Lige nu træner han intensivt på alle hverdage på Hobro Sygehus, hvor han er indlagt fra søndag eftermiddag til fredag middag. Weekenderne tilbringer han så hjemme hos Liss i Øster Hurup.

Mest ked af ikke at kunne ordne de praktiske ting

Knud Erik Larsen har altid været en meget aktiv mand, som selv har ordnet de praktiske ting derhjemme. Så noget af det, der gør ham mest ked af det, er, at han ikke længere er i stand til at klare selv de mest basale opgaver.

Når man ikke kan koordinere bevægelserne i sin venstre arm, kan man heller ikke klippe hæk eller hugge brænde.

Knud Erik Larsen, 70-årig kræftpatient

-  Når man ikke kan koordinere bevægelserne i sin venstre arm, kan man heller ikke klippe hæk eller hugge brænde. Jeg kan ikke engang slå et søm i eller skrue en skrue i. Og hvis jeg prøver at spille badminton, kommer jeg til at slå mig over hånden. Men så kan jeg selvfølgelig spille petang. Det går meget godt, for dér skal jeg jo kun bruge min højre arm, konstaterer han med en dæmpet latter.

Hvor Knud Erik Larsen selv er særdeles god til at holde modet og humøret oppe, er han godt klar over, at det kan være sværere for omgivelserne.

- Liss og jeg har været gift i 47 år, og i al den tid har arbejdsfordelingen mellem os været fast. Men nu står hun pludselig alene med det hele, siger han.

Selv om han fem af ugens dage befinder sig i Hobro, 40 kilometer fra hjemmet i Øster Hurup, skal han dog ikke undvære Liss. Hun besøger ham nemlig hver eneste dag ved frokosttid og bliver et par timer, så hun kan nå hjem, inden det bliver mørkt.

Har stadig plan om at danse om juletræet med børnebørnene

Som det fremgik af programmet, glæder Knud Erik Larsen sig meget til, at han bliver så frisk, at han kan tage over og besøge sine børnebørn i København. Han holder også stadig fast i planen om at danse om juletræet med dem.

- Jeg var jo så smart, at jeg ikke satte årstal på, da jeg forud for operationen sagde, at jeg ville danse om juletræet med mine børnebørn, griner han.

Men Knud Erik Larsen har nu ikke tænkt sig at vente helt til jul med at samle familien.

- Jeg satser på, at det bliver til påske, at Liss og jeg tager en tur til København, slutter Knud Erik Larsen, som har to sønner og seks børnebørn i alderen fra to til 17 år.

Se 'Holder Danmark i live' hver mandag kl. 21.25 på TV 2 - eller se snigpremieren ige nu på TV 2 Play