Holder Danmark i live

Karen overlevede dramatisk operation: Nu skal hun opereres igen

71-årige Karen Jensen slap godt fra en livsvigtig, men dramatisk operation i sin hovedpulsåre. Nu skal hun snart igennem én mere.

Den 6. oktober 2016 gennemgik Karen Margrethe Jensen fra Christiansfeld en meget langvarig og kompliceret operation for en udposning på hovedpulsåren ved hjertet.

Operationen havde nær kostet den 71-årige sønderjyde livet. Men i dag er hun på næsten mirakuløs vis sluppet uden mén efter den to måneder lange hospitalsindlæggelse.

- Det var en slem tur, og lige da jeg kom hjem, kunne jeg ikke noget. Men nu kan jeg da både stå og vaske op, skrælle kartofler, vaske tøj, vande blomster, rede seng og hænge vasketøj op, siger Karen Margrethe Jensen til TV 2.

Se video-interview øverst med Karen og Viggo Jensen i deres hjem tæt ved Christiansfeld.

Endnu en operation venter forude

Selv om Karen Jensen er tæt på at være tilbage i fulde omdrejninger, er alle bekymringer om helbredet dog ikke visket af tavlen endnu. For forude venter der hende endnu en operation i hovedpulsåren. 

- Jeg har også en udposning på den nederste del af hovedpulsåren, som jeg skal opereres for, og jeg har lovet Cengiz (karkirurgen på Odense Universitetshospital, red.), at jeg nok skal sige til, når jeg er klar, fortæller Karen Jensen.

Da udposningen er oppe på en diameter på seks centimeter, er det vigtigt, at der gribes ind hurtigst muligt, så karvæggen ikke risikerer at briste, hvilket kan være livsfarligt.

Mindre kompliceret indgreb

Karens første operation foregik i brystkassen tæt ved hjertet, hvor hovedpulsåren forgrener sig ud til hals og arme. Men operation nummer to skal skal foretages i den nedre del af hovedpulsåren, som sidder i maveregionen og leder blodet ned til benene.

Udposning af hovedpulsåren

Hovedpulsåren, også kaldet aorta, fordeler blodet fra hjertet til alle organer i kroppen.

En udposning af hovedpulsåren, også kaldet en aortaaneurisme, er en lokaliseret udvidelse af aorta på mindst 50 procent i forhold til den normale diameter på ca. to centimeter.

Hvis aneurismen udvider sig til fem centimeter i diameter, bør den fjernes ved operation for at hindre, at den brister, hvilket er livsfarligt.

En aneurisme kan sidde enten i bryst- eller i maveregionen. Førstnævnte er farligst.

Opstår oftest hos mænd over 50 år og kan skyldes forhøjet blodtryk, åreforkalkning eller arvelige tilstande 

Denne operation er ikke helt så kompliceret eller risikofyldt som den første, da den kommer til at foregå via lysken, hvorfra man fører en såkaldt "stent" (dvs. en indvendig foring) op i hovedpulsåren.

- Jeg har fået at vide, at operationen tager mellem fire og seks timer, og at jeg kan blive udskrevet allerede efter fem dage. Så det lyder jo noget mere overskueligt, konstaterer Karen Jensen med hentydning til sin første operation, der varede over 14 timer.

Guldbrylluppet kommer i første række

For Karen Jensen er der dog et hjerteanliggende, som hun vægter højere end tilstanden af sin hovedpulsåre: Nemlig, hendes og Viggos forestående guldbryllup.

- Da jeg var til den seneste kontrol på sygehuset, sagde jeg til Cengiz: Det er ikke for at være uforskammet, men kunne jeg få lov til at vente med operationen til efter sommerferien? For Viggo og jeg har guldbryllup, og det vil jeg så gerne opleve, siger Karen Jensen og fortsætter.

- Først kiggede Cengiz på mig, som om han syntes, jeg var en bandit. Men så kunne han alligevel ikke lade være med at smile, og så sagde han: Ved du hvad, Karen, så går vi lige med til det, fortæller hun med et lille grin.

Den 27. juni 2017 kan Karen og Viggo Jensen fejre deres guldbryllup efter 50 års ægteskab.

Den 24. juni kan Karen og Viggo fejre, at de har været mand og kone i 50 år. Men før de blev lovformeligt viet, havde de allerede været sammen i fem år.

- Vi blev kærester i 1962, men blev først gift i 1967. Så prøvetiden var ligesom overstået, kan man sige, lyder det med sædvanlig lun humor fra Viggo Jensen, som med sine 72 år er bare ét år ældre end sin hustru.

Parret bor stadig i det samme stråtækte hus ved Aller Mølle lidt uden for Christiansfeld, hvor de har boet, siden de blev gift.

Har allerede passet barnebarn

At familien betyder utroligt meget for Karen og Viggo Jensen, hersker der ingen tvivl om. De er derfor også glade for, at deres 48-årige datter, Dorthe, bor og arbejder i Christiansfeld, bare tre kilometer fra deres hjem.

Siden hun blev udskrevet fra hospitalet, har Karen da også allerede passet sit yngste barnebarn, Nikolaj på otte år.

- Vi havde Nikolaj hjemme i weekenden, og så sad han der og spillede på sin iPad, og hvad han ellers lavede. Morfar var gået op og sove til middag. Og så sagde Nikolaj: Mormor, det er nu dejligt, at du er kommet hjem igen, så vi kan gøre, ligesom vi vil. Så kunne jeg ikke lade være med at grine, konstaterer hun.

Udover Nikolaj har Karen og Viggo to børnebørn mere, Nicklas på 17 og Nadia på 21. Nyeste skud på familiestammen er deres otte måneder gamle oldebarn, Emma, som er Nadias datter.

Under sit lange hospitalsophold fik Karen Jensen varme hilsener fra sine børnebørn  - og det nyeste skud på familiestammen, et lille oldebarn på otte måneder.

Kniber lidt med appetitten

På trods af at Karen bliver passet godt af sin Viggo, som står for både rengøring og madlavning, kniber det stadig lidt med appetitten. Det betyder, at hun har tabt sig nogle kilo i forhold til sin gamle vægt.

- Jeg er nede på 56 kilo nu, og jeg var jo ikke særlig stor i forvejen. Jeg har svært ved at spise noget om morgenen og til middag, hvor det bare bliver til et enkelt stykke brød hver gang. Men jeg synes, det er ved at blive lidt bedre om aftenen, hvor vi altid får kartofler og kød. Jeg kan se på mit ur, at det begynder at gå den rigtige vej. Det sidder ikke så løst om håndleddet længere, siger Karen Jensen.

71-årige Karen Jensen er kommet sig overraskende godt oven på den dramatiske operation i hovedpulsåren. Hun har fået humøret tilbage, og eneste spor efter operationen er arret midt på brystkassen.

Foreløbig skal hun da også koncentrere sig om at opbygge noget mere muskelmasse efter den to måneder lange hospitalsindlæggelse. To gange om ugen, tirsdag og torsdag, går hun til genoptræning i Kolding. Hver gang i to timer.

- Jeg håber, at jeg snart kan gå tur med hunden igen. Indtil videre er det kun blevet til en halv tur. Men jeg glæder mig til, at Viggo og jeg kan gå vores sædvanlige to ture om dagen ned til skoven ved Aller Mølle og tilbage igen, slutter hun.

Gik du glip af andet afsnit af ’Holder Danmark i live’, kan du se det lige nu på TV 2 Play, hvor du også finder snigpremieren på tredje afsnit.