Holder Danmark i live

Tog 20 kilo på under operation: - Det var et uhyggeligt syn

71-årige Karen måtte opereres for en udposning på hovedpulsåren. Men efter den 14 timer lange operation blev hendes mand mødt af et uhyggeligt syn.

Det var ved et rent tilfælde, at 71-årige Karen Margrethe Jensen fra Christiansfeld opdagede, at hun gik rundt med en tikkende bombe i sit bryst, som kunne udløses hvert sekund.

Karens livstruende tilstand bestod i, at hendes hovedpulsåre ved hjertet havde udvidet sig som en ballon til syv centimeter i diameter og truede med at briste, så hun på kort tid ville forbløde.

- Det kan sige "bang", og så kan jeg ligge og være død. Det er godt, at de tager hånd om mig, sagde Karen Jensen umiddelbart før operationen på Odense Universitetshospital, som blev optaget til TV 2s dokumentarserie 'Holder Danmark i live'.

Men også selve operationen, hvor den udspilede pulsåre skulle udskiftes med en protese, var forholdsvis risikabel, og Karen fik at vide, at der var omkring ti procents risiko for, at hun ikke ville overleve.

Karen Margrethe Jensen er ikke alene. Hundredevis af danskere rammes hvert år af samme lidelse som hende. Og modsat vores nabolande har Danmark ikke et screenings-program, så flere kan opdages i tide og måske redde livet.

 Se videoklip fra programmet øverst.

En bekymret ægtemand

Om morgenen torsdag den 6. oktober 2016 blev Karen Margrethe Jensen ført til operationsstuen, liggende i en hospitalsseng og fulgt af sin bekymrede ægtefælle gennem snart 50 år, Viggo Jensen.

- Det er hårdt. Meget hårdt. Nu har hun jo lige fået et lille oldebarn, og det skulle vi jo gerne have lidt fornøjelse af, sagde Viggo Jensen, som dagen forinden havde kørt sin hustru fra Christiansfeld til Odense for at støtte hende under hele forløbet.

Viggo Jensen giver sin hustru, Karen, som han har kendt i 56 år, et sidste klem med hånden, før hun køres ind på operationsstuen.

Ifølge overlæge og karkirurg Cengiz Akgül ville operationen i hovedpulsåren tage omkring syv timer, og måske halvanden-to timer ekstra, hvis det blev nødvendigt at udskifte den ene hjerteklap, som tilsyneladende var utæt.

Da Karen og Viggo havde kysset hinanden ”på gensyn i aften”, kunne anæstesisygeplejersken tage over og lægge Karen i fuld narkose. 

Operationen gik planmæssigt, indtil noget uventet indtraf

Klokken 8.29 gik operationen i gang.

Kirurg Cengiz Akgül og hans team åbnede Karen Jensens brystkasse ved at tvinge brystbenene fra hinanden, så det bankende hjerte var blottet.

Udposning af hovedpulsåren

Hovedpulsåren, også kaldet aorta, fordeler blodet fra hjertet til alle organer i kroppen.

En udposning af hovedpulsåren, også kaldet en aortaaneurisme, er en lokaliseret udvidelse af aorta på mindst 50 procent i forhold til den normale diameter på ca. to centimeter.

Hvis aneurismen udvider sig til fem centimeter i diameter, bør den fjernes ved operation for at hindre, at den brister, hvilket er livsfarligt.

En aneurisme kan sidde enten i bryst- eller i maveregionen. Førstnævnte er farligst.

Opstår oftest hos mænd over 50 år og kan skyldes forhøjet blodtryk, åreforkalkning eller arvelige tilstande 

Udposningen på hovedpulsåren havde udvidet sig yderligere nogle centimeter siden den seneste scanning, og diameteren var nu oppe på otte-ni centimeter. Det var på høje tid, at der blev grebet ind.

Under operationen blev Karen Jensens kropstemperatur sænket til 24 grader, hjertet blev sat i stå, og en hjerte-lunge-maskine sat til. Hun havde desuden fået blodfortyndende medicin, som skulle hindre, at der opstod blodpropper undervejs.

Midt i billedet ses udposningen på hovedpulsåren, som har nået en diameter på otte-ni centimeter. Den gule oval til venstre - bag kirurgens pegefinger - er selve hjertet.

Omkring kl. 15.00 var det lykkedes operationsholdet at udskifte den øvre del af Karens hovedpulsåre og forgreningerne ud til hals og arme med en gummihandske-lignende protese, og hjerteklappen var blevet repareret for sin utæthed. Operationen var dermed afsluttet efter de planlagte syv timer.

Denne gummihandske-lignende protese sættes ind som erstatning for Karen Jensens udposede hovedpulsåre ved hjertet. De tre "fingre" i højre side skal lede blod ud til hals- og armpulsårerne.

Fakta om 'Holder Danmark i live'

Torsdag den 6. oktober 2016 blev 100 kameraer sendt ud i det danske sundhedsvæsen for at følge 100 skæbner.

’Holder Danmark i live’ giver et ”øjebliksbillede” af det danske sundhedsvæsen, som 95 procent af danskerne er i kontakt med hvert år.

Programserien sendes nu for tredje gang og er tidligere blevet vist i foråret 2015 og 2016. Denne sæson fokuserer primært på patienterne og de ansatte, fremfor systemet.

Tv-konceptet bygger på 'Keeping Britain Alive', der er blevet sendt på BBC.

’Holder Danmark i live' har ti afsnit og sendes hver mandag klokken 21.25 på TV 2 – med snigpremiere på TV 2 Play.

Men da hjertet efterfølgende blev sat i gang igen, viste det sig, at hjerteklappen stadig ikke fungerede, som den skulle, og at den også måtte udskiftes. Operations-teamet kunne derfor berede sig på at skulle fortsætte nogle timer endnu.

Voldsomme blødninger kunne ikke stoppes

Under udskiftningen af hjerteklappen opstod pludselig nogle voldsomme blødninger, som operations-teamet ikke kunne stoppe.

Den blodfortyndende medicin havde gjort blodet så tyndt, at det ikke kunne koagulere (størkne, red.), og selv om teamet forsøgte alt, hvad der var muligt medicinsk og operativt, blev det ved med at drille. 

Situationen var så kritisk, at Karen var i overhængende livsfare. Kameraholdet, som indtil nu havde filmet hele operationen, blev derfor sendt ud af operationsstuen.

Mens operations-teamet time efter time kæmper for at redde Karen Jensens liv, sidder hendes tiltagende bekymrede ægtemand, Viggo, i venteværelset.

- Kamerafolkene kom og fortalte mig, at operationen var gået godt, men at der stadig var nogle blødninger, som de bøvlede med at få stoppet. Så jeg regnede med, at det snart var overstået. Klokken var 15.15 på det tidspunkt, fortæller 72-årige Viggo Jensen.

Blødningerne var imidlertid ikke til at standse, og operationen trak ud i mange timer endnu, mens Viggo Jensen var ved at gå til af bekymring.

100 poser blod og 17 liter væske senere

Kirurg Cengiz Akgül og hans team kæmpede utrætteligt og uafbrudt i timevis for at redde Karen Jensens liv. Undervejs måtte de give patienten over 100 poser donorblod og 17 liter væske for at undgå, at hun forblødte.

Det var et uhyggeligt syn. Hun var ikke til at kende, da de kom kørende med hende. Sådan var hun pustet op

Viggo Jensen, 72-årig ægtefælle til operationspatient

Efter i alt 14 timers operation lykkedes det endelig at standse blødningen. Men da Karen havde fået tilført så store mængder blod og plasma under operationen, havde hun nu så kraftige væskeophobninger i kroppen, at man ikke kunne lukke brystkassen sammen, uden at den ville klemme om hjertet.

Omkring klokken 23.00 blev Karen Jensen kørt til intensivafdelingen med åben brystkasse og lagt i kunstig koma.

- Det var et uhyggeligt syn. Hun var ikke til at kende, da de kom kørende med hende. Sådan var hun pustet op, siger Viggo Jensen.

- Da jeg afleverede Karen på sygehuset, vejede hun 63 kilo, og efter operationen vejede hun over 80 kilo. Så hun havde taget 20 kilo på!, fortæller han.

Situationen var fortsat kritisk

Selv om operationen teknisk set var lykkedes, og Karen Jensen fortsat havde livet i behold, var det langt fra sikkert, at hun ville overleve de kommende døgn.

- Klokken ti minutter over to om natten kom Cengiz (kirurgen, red.) hen til mig og sagde, at han ville snakke med mig, siger Viggo Jensen og fortsætter.

- Han sagde, at det var meget kritisk, og at jeg skulle ringe efter vores datter, Dorthe. Så det gjorde jeg med det samme, og hun kom næste morgen og flyttede ind sammen med mig på patienthospitalet.

Klokken 02.10 ringer Viggo Jensen til datteren Dorthe for at fortælle hende, at hendes mors tilstand fortsat er meget kritisk, og at hun måske ikke vil overleve de næste dage.

I koma med åben brystkasse

Forløbet efter operationen, hvor Karen Jensen lå i kunstig koma med åben brystkasse, viste sig at blive mere langvarigt end forudset.

For det tog længere tid end beregnet at få ledt væskeophobningerne i kroppen væk via dialysebehandlinger. Det betød, at man fortsat ikke kunne lukke hende sammen.

- Om torsdagen, det vil sige præcis en uge efter operationen, prøvede man at lukke brystkassen. Men det duede ikke, så den blev åbnet igen om søndagen. Og så var der også opstået noget betændelse, som skulle fjernes med antibiotikabehandlinger, fortæller Viggo Jensen.

Yderligere i to uger lå Karen Jensen i koma med åben brystkasse, før hun endelig kunne sendes til opvågning. Og heller ikke her forløb tingene planmæssigt.

Vågnede op med en blodprop i hjernen

På trods af alle bestræbelserne på at undgå blodpropper i forbindelse med operationen, viste det sig, at Karen Jensen alligevel var blevet ramt af én.

Da hun vågnede op, gik det alt for langsomt. Og hendes højre side kunne hun ikke rigtig bevæge

Viggo Jensen, 72-årig ægtefælle til operationspatient

- Da hun vågnede op, gik det alt for langsomt. Og hendes højre side kunne hun ikke rigtig bevæge. Så de sagde, at vi hellere måtte få hende scannet for en blodprop. Og ganske rigtigt, så havde hun fået en blodprop i hjernen, fortæller Viggo Jensen.

Heldigvis gik blodproppen gradvist i sig selv igen, så Karen Jensen mærkede ikke noget til den under sin efterfølgende genoptræning, og hun slap for varige mén.

Indlagt i to måneder og én dag

På grund af komplikationerne med infektion og blodprop var Karen Jensen efter sin opvågnen indlagt i yderligere tre uger på Odense Universitetshospital, før hun blev sendt videre til først Kolding Sygehus og derefter Grindsted til genoptræning.

- Jeg var indlagt i to måneder og én dag, før jeg kom hjem til Christiansfeld igen, husker hun.

Først den 8. december 2016 blev Karen Jensen genforenet med sin mand, Viggo, og resten af familien hjemme i Christiansfeld. Hun var mirakuløst kommet sig efter operationen og i alt to måneders indlæggelse.

Men selv om Karen Jensen har været så meget igennem, har hun ikke selv oplevet forløbet som særligt belastende. Hun har hele vejen igennem været smertestillet, så hun stort set ikke har mærket noget, og hun har fået god støtte fra sine kære.

- Viggo har været rigtig god ved mig. Jeg er så glad for, at jeg har haft ham. Og min datter, som også boede på patienthotellet nogle dage for at være i nærheden af mig, selv om jeg bare lå der og var helt væk, siger Karen Margrethe Jensen og tilføjer.

- Jeg må indrømme, at jeg ikke selv spørger så meget ind til, hvad der skete. For jeg tænker, at hvad jeg ikke ved, har jeg ikke ondt af, konstaterer hun med et lille grin.

”En sej sønderjyde”

Selv for den erfarne karkirurg Cengiz Akgül, som førte kniven under Karen Jensens langtrukne operation, var oplevelsen noget ud over det sædvanlige.

Karkirurg Cengiz Akgül har 12 års erfaring med at operere udposninger på hovedpulsårer, og han kalder Karen Jensens tilfælde for "uden for normalitet".

- Der var en del mere drama, end der plejer at være, fordi vi ikke kunne få blodet til at koagulere. Det krævede en del tålmodighed under operationen, som trak meget ud. Men 14 timer er nu ikke rekorden. Vi har haft endnu længere operationer. Det vigtigste er, at patienten overlever, siger han til TV 2.

På spørgsmålet om, hvorfor 71-årige Karen Jensen slap så godt fra den langvarige og livstruende operation, som var ”uden for normalitet”, svarer Cengiz Akgül kort og godt:

- Hun er jo en sej sønderjyde!

Farlig tilstand uden symptomer

Den eneste grund til, at Karen Jensen i sommeren 2016 opdagede, at der var noget galt med hendes helbred, var, at hun igennem noget tid havde haft tendens til at blive forpustet. Og i den forbindelse blev hun sendt til en CT-scanning, som blandt andet viste udposningen på hendes hovedpulsåre.

Der er ingen symptomer ved en aneurisme. Den bliver ofte først opdaget, når det er for sent, og den ER bristet

Cengiz Akgül, karkirurg og centerleder på Odense Universitetshospital

Men ifølge Cengiz Akgül var det dog ikke den udposede hovedpulsåre (en ”aorta aneurisme” på lægesprog), som var den direkte årsag til, at Karen følte sig sløj. Det var en anden hjerteskavank.

- Det har formentlig været den utætte hjerteklap, der har gjort, at Karen følte sig forpustet. For der er ingen symptomer ved en aneurisme. Den bliver ofte først opdaget, når det er for sent, og den ER bristet, forklarer den 48-årige kirurg og leder af Aorta-centeret på Odense Universitetshospital.

Når en udposning af hovedpulsåren tæt ved hjertet brister, er der en risiko på næsten 100 procent for, at patienten dør, før han eller hun ankommer til hospitalet.

Af samme grund er Cengiz Akgül for øjeblikket ved at sammenfatte en anbefaling til Sundhedsstyrelsen om at indføre et screenings-program, så den farlige tilstand kan opdages i tide, og så mange som muligt kan overleve. Sådanne screeninger findes allerede i blandt andet Sverige og England.

Følg Karen Jensens dramatiske operation i andet afsnit af ’Holder Danmark i live’ mandag kl. 21.25 på TV 2 – eller lige nu på TV 2 Play