Nyt studie afslører: Så meget tis er der i en swimmingpool

Canadiske forskere fra University of Alberta har undersøgt urinniveauet i swimmingpools, og ifølge en rapport er resultatet ikke smukt.

Plasker man rundt i en pool og har det sjovt, kan der være langt til det nærmeste toilet. Det kan muligvis få flere til at lade vandet i bassinets rammer.

Men hvor meget urin er der egentlig i en swimmingpool? En gruppe canadiske forskere har foretaget 250 prøver fra 31 pools og boblebade i to canadiske byer.

Med en ny type test har de påvist, at et bassin med 830.000 liter vand indeholdte 75 liter urin. Det skriver Reuters.

Urin i sig selv er sterilt, men tilstedeværelsen af det i swimmingpools er en bekymring for den offentlige sundhed, ifølge det canadiske studie.

Hvis urin bliver blandet med de kemikalier, som tilsættes swimmingpools, kan det skade helbredet for svømmere i et bassin.

Danske eksperter har længe påpeget, at når urin blandes med klor, skaber det en kemisk reaktion, der kan skabe en slimhindegene. Altså ens øjne begynder at klø og blive røde og svie.

Måler ikke urinniveau

Bestyrelsesformand for Dansk Svømmeteknisk Forening, Carsten Larsen, forholder sig meget roligt til de nye forskningsresultater fra Canada.

- Vi måler ikke urinniveauet i danske svømmehaller. Vi har ikke noget indtryk af, at det er et problem i Danmark. Sker der et uheld med afføring, så bliver svømmehallen lukket i næsten et døgn og bassinet renset, siger Carsten Larsen til TV 2.

Udover sin formandspost så er han også direktør i Frederiksborgcenterets svømmehal. Han mener, at alle svømmehaller oplever uheld med børn og syge mennesker.

- Vi har tre til fire uheld om året i Frederiksborg. Men vi skilter selvfølgelig med at man bør gå på toilet, inden man går i vandet, så man ikke bliver overrasket, siger Carsten Larsen.

Tidligere har der været præsenteret kemikalier, som kunne afsløre, hvis en badegæst tissede i vandet. Der var tale om et stof, som farver vandet, når det kommer i kontakt med urin.

Gammelkendt problematik

En tommelfingerregel har i flere år sagt, at man selv kan regne ud, hvor meget urin, der er i vandet. I gennemsnittet efterlader hver badegæst nemlig cirka 20 milliliter urin per besøg.

Ifølge halinspektør i Køge Svømmeland er urin i swimmingpools en gammelkendt problematik. 

- Det er et emne, som har været undersøgt mange gange. Det er kendt, at man ved hård svømning afgiver sved til vandet, og det giver en ophobning af salt i vandet. Det er dog sjældent, at man er ude for, at folk decideret tisser i vandet. Men der er jo en baby en gang i mellem, som lader vandet i et bassin, siger Per Mortensen til TV 2.

Han påpeger dog, at der ikke er noget farligt ved de affaldsstoffer, som er i urin, når de bliver afgivet i bassinerne.

- Lige så snart bakterier kommer ud i vandet, så bliver de angrebet af klor. Det er den eneste grund til, at man har klor i bassinerne. Det er måske en ulækker tanke, men det har ingen betydning smittemæssigt, siger Per Mortensen.

Det canadiske forskningsresultat påviste som nævnt, at et bassin med 830.000 liter vandt indeholdte 75 liter urin.

Halinspektøren fra Køge siger også, at det vil være en meget lille andel, fordi der er et meget stort vandforbrug i alle svømmehaller, så det bliver hurtigt tømt ud.

- Bare man forlader et bassin, så slæber man vand med op, som ryger i kloakken med det samme. Det vil være 75 liter meget desinficeret urin, fordi det har været igennem et filtersystem, og kloren slår alle bakterier ihjel, siger Per Mortensen.