GO'

Jordemoder til overvægtig gravid: - Du er alt for tyk og fyldt med fedt

Ordene i overskriften er ikke noget, en gravid kvinde har lyst til at høre. Men det skete for Heidi Fjelstrup, som følte sig sygeliggjort.

Fødslen var nært forestående med kun en uge tilbage af terminen, og det skulle have været et rutinetjek i en graviditet, som var forløbet fuldstændig normalt. 

Mens Heidi Fjelstrup ligger på briksen, kan jordemoderen ikke mærke, om barnet ligger rigtigt og fortæller, at Heidi er 'alt, alt for tyk'. 

- Hun gentager det konsekvent hele tiden og fortæller mig, at hun kan simpelthen ikke komme til for fedt. Jeg blev selvfølgelig ked af det og utryg, da hun ikke kunne finde hjertelyd og skød skylden på mit store fedtlag, fortæller Heidi Fjelstrup til Puk Elgaard i 'Go' morgen Danmark' søndag morgen. 

Tyk, gravid og syg?

Den ærgerlige seance udspillede sig i sommeren 2014, hvor Heidi Fjelstrup var gravid med sit andet barn og fik vendt den ulmende babylykke til ulykke. Hun følte sig nedgjort og umyndiggjort på grund af sin vægt, som på det tidspunkt var 120 kg. 

At du er overvægtig og gravid betyder ikke, at du er syg. Jeg har haft to sunde graviditeter, men er alligevel blevet behandlet som syg fra dag et.

Heidi Fjelstrup

- Jeg ved jo godt, at jeg er overvægtig. Men jordemoderens kommunikation var kulminationen på en række dårlige oplevelser ved jordemødre under både min første og anden graviditet, og jeg følte, at jeg var nødt til at stå frem, for jeg synes ikke, at det er i orden at tale til nogen på den måde, siger hun. 

Hun understreger, at hun er fuldt bevidst om, at der er sundhedsricisi ved overvægt og vil gerne samarbejde om disse, men kommunikationen skal deres gøres noget ved. 

I sidste ende blev Heidi Fjelstrup meget usikker og bekymret for, om hun ville give livstruende sygdomme videre til sit barn. 

Jeg synes ikke, at det er i orden at have den oplevelse.

Lillian Bondo, formand for jordemorderforeningen

- At du er overvægtig og gravid betyder ikke, at du er syg. Jeg har haft to sunde graviditeter, men er alligevel blevet behandlet som syg fra dag et. Mine fødsler var simpelthen ikke velkomne, siger Heidi Fjelstrup.

Hun skrev derfor en kronik i Politiken, hvor hun fortalte om sine oplevelser.

Forstående formand

Med i studiet sidder også formanden for jordemorderforeningen Lillian Bondo. Hun læste Heidis kronik og rakte med det samme ud til hende. 

- Jeg synes ikke, at det er i orden at have den oplevelse. Jordemødre er der for at følge en kvinde i svangerskab efter hendes behov. Vi skal også komme med sundhedsfaglig rådgivning, men med respektfuldt afsæt, og det er ikke det, som Heidi har været ude for, siger Lillian Bondo, formand for jordemorderforeningen.

Men jordemødre står overfor et stigende problem. Hver tredje gravide er overvægtig i dag.

- Nogle jordemødre bruger deres egen erfaring fra egen graviditet, hvor de måske har været overvægtige. Men der er altså også nogen, som støder på arbejdsrelaterede problemer, hvor de for eksempel skal lede længere tid efter hjertelyd. Men som sundhedsfaglig ansat skal man huske, at det ikke er os der skal bedømme, om du (Heidi, red.) gør noget forkert, ved at have flere kilo på kroppen, siger Lillian Bondo.

Hun lægger op til, at parterne skal forstå at mødes over midten, så samarbejdet bliver bedst muligt. 

De mest almindelige komplikationer ved overvægt under graviditet er sukkersyge, at barnet bliver for stort, udvikling af for højt blodtryk og komplikationer ved kejsersnit, da det større fedtlag øger risiko for infektioner.

Afstemning

Er det i orden, at jordemoderen påpeger overvægt?