GO'

'Dement' fik minimal hjælp - sådan kan du hjælpe

TV 2 har testet, hvordan helt almindelige danskere reagerer, når de møder en dement, der har brug for hjælp. Det hele blev filmet med skjult kamera.

- Vil du ikke nok hjælpe mig?

I Danmark lever mellem 70.000 og 85.000 mennesker med en demenssygdom, og ifølge opgørelser fra Alzheimerforeningen, politiet og psykiatriske overlæger forvilder over 1.000 demente ældre sig hvert år bort hjemmefra og må efterlyses af politiet.

Men hjælper folk, hvis de bliver bedt om hjælp af en person, som helt åbenlyst har brug for en håndsrækning?

Det har TV 2 sat sig for at teste ved at lade en skuespiller spille en svært dement, der er forvirret over, hvor hun befinder sig og ikke kan finde ud af at komme hjem.

I alt er der produceret tre videoer, der udkommer i løbet af uge 10, hvor TV 2 og Alzheimersforeningen sætter fokus på demens.

HVAD ER DEMENS? NY

Demens er fællesbetegnelse for en række sygdomme, hvor mentale funktioner bliver svækket.

Omkring 200 sygdomme kan føre til demens.

Man ved ikke, hvorfor demens opstår, men det skyldes altid sygelige forandringer i hjernen.

I Danmark lever 70.000-85.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.

Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens hvert år.

Demens er den femte hyppigste dødsårsag i DK.

Der er ingen helbredende kur mod Alzheimers. Man kan mindske symptomerne på nogle af de sygdomme, der giver demens. Derfor er det vigtigt at få stillet en diagnose.

Alzheimerforeningen

I denne video gik skuespilleren 'Ingelise' rundt på en tankstation i to timer og bad alle de mennesker, hun mødte, om hjælp.

- Jeg skal hjem til mor og far. Jeg kan ikke finde dem, lød det blandt andet fra den ældre kvinde.

60 mennesker gik forbi hende, mens fire personer gav sig tid til at hjælpe.

Vi filmede folk med skjult kamera: Hvor mange ville hjælpe en dement? For det er der brug for, fortæller Julie Kjær. Hendes far blev væk sidste sommer.

Julies far har demens

Julie Kjær er én af de mennesker, der har demens tæt inde på livet.

Sidste år gik hendes far, Jan, sin vej, og der gik 18 timer, inden han dukkede op igen.

Jan blev ikke fundet - han fandt selv vej hjem til Julie Kjær og bankede på hendes hoveddør, og hun er overbevist om, at det har været hendes far selv, som har opsøgt den hjælp, han har fået. Og det ærgrer Julie Kjær.

Hun ville ønske, at folk ville være bedre til at hjælpe de mennesker, der har brug for det.

Julie Kjærs far er dement, og hun ville ønske, at flere kunne blive bedre til at hjælpe. For det er der brug for, lyder det.

- Hvis man mødte min far, ville han måske ikke synes, at han var væk. Men man kunne godt spørge: "Har du brug for hjælp?", siger hun.

For det havde han - i de 18 timer, han var væk.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi ikke alle sammen var så bange for at spørge, om der er nogen, som har brug for noget hjælp, lyder opfordringen fra Julie Kjær.

Sådan hjælper du en dement

 1. Vær tålmodig

  Mennesker med demens kræver ofte lidt længere tid. Så vær tålmodig, når du står i køen, supermarkedet eller taler med én med demens.

 2. Tag kontakt

  Mennesker med demens kan let blive desorienterede. Vær derfor ikke bange for at tage kontakt med personer, som går forvildede rundt, som om de ikke kan finde vej.

  Mennesker med demens kan gøre mange ting selv, men ind imellem har de brug for en håndsrækning. Det kan virke grænseoverskridende, men vær ikke bange for at hjælpe, når du ser en person med demens kæmpe med huskesedlen, nøglerne eller busplanen.

 3. Smil

  Mennesker med demens læser meget ud af dit kropssprog. Så husk at smile og hav et positivt og imødekommende kropssprog, når du møder én med demens.

 4. Tal roligt og venligt

  Mennesker med demens skal som regel bruge mere tid til at tænke over det, du siger. Så tal roligt og venligt, brug korte sætninger og stil kun ét spørgsmål ad gangen, når du taler med én med demens.

 5. Vær nærværende og involverende

  Mennesker med demens lider af en alvorlig hjernesygdom - men der er stadig et menneske bag sygdommen. Mind dig selv om, at mennesker med demens også har følelser og ikke blot er deres diagnose. Vær nærværende og involverende.

 6. Dyrk det nære

  Når man har demens, finder man ofte glæde i de nære og enkle aktiviteter.
  Hvis du kender nogen eller møder nogen med en demenssygdom, kan I gå en tur, lytte til et stykke musik, holde hånd, se på billeder eller andet for at skabe lidt glæde.

 7. Forbered dig

  Mellem 70.000 og 85.000 mennesker lider af demens i Danmark, og det skønnes at op mod 400.000 har en pårørende, der lider af sygdommen.

  Dog oplever 80 procent af mennesker med demens, at der stor uvidenhed om demens i samfundet. Det er medvirkende til tabu om demenssygdomme, og at mennesker med demens bliver isoleret.

 8. Bliv demensven

  Som Demensven bliver du klædt på med viden og konkrete redskaber til at hjælpe mennesker med demens. Du får også et lilla Demensven-hjerte, som gør det lettere for mennesker med demens og deres pårørende at spotte dig og bede om hjælp. Det er gratis at være Demensven, og du kan tilmelde dig på Demensven.dk.

 9. Undersøg kroppen

  Hvis du har en mistanke om, at det er en dement, der ikke kan finde hjem, er der flere ting, du kan gøre.

  Demente kan have et armbånd på, som også bliver brugt af eksempelvis marathonløbere. På dem står der, hvem man skal ringe til, hvis der er sket dem noget.

 10. Tjek eventuelt lommerne

  Det kan være nødvendigt at tjekke personens lommer, selvom det er grænseoverskridende.

  Begynd dog med at bede den ældre om selv at mærke efter, om vedkommende har et sygesikringsbevis eller andet i lommerne, som hjælp til at finde ud af, hvor den ældre kommer fra.

  Der kan også være nogle demensramte, som har en mobil eller en GPS eller et lommekort med kontaktoplysninger til pårørende.

 11. Skaf hjælp

  Er man heldig at finde kontaktoplysninger på pårørende, så den bedste løsning at få fat på dem til at starte med. Men et nærtliggende plejehjem kan også være en mulighed. Selvom de ikke bor der selv, kan personalet passe på personen, indtil de finder ud af, hvordan de kommer hjem.

  Er der hverken oplysninger på pårørende eller et plejehjem i nærheden, så er sidste mulighed at ringe 114.

Kilde: Alzheimerforeningen