Holder Danmark i live

VIDEO: Sådan ser Agnes' klumpfod ud i dag

Efter en række gipsbehandlinger og brug af fodskinne 23 timer i døgnet er der sket en stor forandring med Agnes' medfødte klumpfod.

Allerede under graviditeten fik Susan Knudsen at vide, at hendes datter fomentlig havde en klumpfod - hvilket vil sige, at foden vender så meget indad, at den næsten sidder på tværs af benet.

Dén forudsigelse viste sig at holde stik, og Susans datter Agnes blev født med klumpfod på venstre ben. Men kort efter fødslen blev hun sat i et effektivt behandlingsforløb.

I mandagens afsnit af 'Holder Danmark i live' kunne seerne følge, hvordan en bare tre uger gammel Agnes fik sin første gips-behandling på Aarhus Universitetshospital for at få rettet klumpfoden ud.

Har otte gips-ben liggende på hylden

I dag er Agnes næsten et halvt år gammel, og siden optagelserne til 'Holder Danmark i live' 6. oktober 2016 er der sket rigtig meget.

Se private videooptagelser af, hvordan Agnes' klumpfod ser ud i dag, øverst på siden.

Hvad er en klumpfod?

I Danmark fødes 1 ud af 1.000 børn med klumpfødder. Det vil sige cirka 70 om året.

Der er dobbelt så mange drenge som piger, der har klumpfod - og hos halvdelen er begge fødder ramt.

Selve misdannelsen består i, at foden er indaddrejet. Det skyldes, at akillessenen er for kort, og at tre specifikke fodled er abnormale.

I langt de fleste tilfælde har klumpfoden ingen relation til andre sygdomme eller tilstande – så typisk er barnet ellers sundt og raskt.

Arvelige faktorer og ydre påvirkninger såsom rygning kan dog spille ind på risikoen for, at fosteret udvikler en klumpfod.

På fire uger fik Agnes lagt sit venstre ben i gips ialt otte gange, så hendes klumpfod gradvist blev drejet mere og mere udad, indtil den fik en normal fodstilling. Derefter har hun haft en fodskinne på 23 timer i døgnet for at fastholde den korrekte fodstilling.

- Det går rigtig godt med Agnes. Hendes fod ser næsten normal ud nu. Den eneste forskel på hendes venstre og højre fod, er, at klumpfoden er lidt bredere over svangen. Men det er så lidt, at det sikkert ikke kommer til at få nogen betydning, siger 31-årige Susan Knudsen til TV 2.

På rad og række i barneværelset ligger de otte gipsben, som gradvist har rettet Agnes' klumpfod ud til en normal fodstilling. Her ses de fire første. af dem.

Måtte have endnu en akillessene-forlængelse

Udover gipsninger og brug af fodskinne skal patienter, der behandles efter Ponseti-metoden, typisk også have forlænget deres akillessene for at få hælen på klumpfoden til at falde ned på plads.

Ponseti-metoden

Den spanske læge dr. Ignacio Ponseti udviklede i 1950'erne en metode til at korrigere klumpfødder hos spædbørn uden brug af kirurgi.

Under den spanske borgerkrig flygtede Ponseti til USA, hvor han startede en ortopædisk klinik i Iowa.

Metoden består af tre trin:

1) Foden bliver gipset to gange ugentligt i cirka tre uger og rettes gradvist ud.

2) Akillessenen forlænges ved, at den skæres over. Benet kommer i gips igen, og senen gror sammen.

3) En skinne holder foden på plads, til barnet er fire år gammel.

Operationen foregår ganske enkelt ved, at akillessenen skæres over med et lille snit i hasen, og så sørger kroppen for resten.

- Det er en meget skånsom operation, der tager 30 sekunder og foregår under lokalbedøvelse. Fordi spædbørn har en så fantastisk biologi, danner de bare en ny sene, som er længere. Og efter tre uger er den helet op igen, forklarer overlæge på børneortopædisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Ole Rahbek.

Efter otte gipsbehandlinger, fire-fem måneders brug af fodskinne og to akillessene-operationer er Agnes' klumpfod nu manipuleret på plads i normal fodstilling. Skinnen skal dog fortsat sikre, at foden fastholdes i rette position.

I Agnes' tilfælde lykkedes den første operation dog ikke, så hun måtte igennem en ekstra akillessene-forlængelse den 30. januar. Det betyder samtidig, at perioden, hvor hun skal have skinne på 23 timer i døgnet, bliver længere end de normale tre måneder.

- Agnes skal have fodskinnen på døgnet rundt indtil 13. juni, før hun går over til kun at bruge den som soveskinne. Men heldigvis har hun ingen problemer med at have den på. Hun kender jo ikke andet, siger Susan Knudsen.

Bruger den ene time i døgnet på bad og bevægelse

Da Agnes kun er skinne-fri en time i døgnet, sørger hendes mor for at udnytte tiden så godt som muligt.

- Det er jo dén time, vi kan bruge på at få Agnes i bad. Og så laver jeg lidt øvelser med hende, for eksempel at få hende til at sidde i frøstilling, så hun kan styrke sine knæ og albuer. Det er jo også vigtigt at undgå, at hun får fladt baghoved af at ligge så længe ned i så mange timer, fortæller Susan Knudsen, som holder barsel fra sit job som børnehavepædagog.

Indtil hun er fire år gammel, skal Agnes bruge fodskinne. I den første tid 23 timer i døgnet, og derefter kun som soveskinne, det vil sige omkring 14 timer i døgnet.

Som supplement til øvelserne derhjemme er Agnes også tilknyttet en kiropraktor, som holder øje med, at hun udvikler sig på den rigtige måde, så hun er stærk nok til at kravle og gå, når det bliver aktuelt.

Har ingen smerter haft

Selv om det er et gennemgribende behandlingsforløb, som Agnes skal følge frem til, hun fylder fire år, er det ikke noget, hendes forældre tager så tungt.

Så længe man kan gøre noget, så hun kan komme til at gå normalt, er det jo det vigtigste

Susan Knudsen, mor til barn med klumpfod

- Så længe man kan gøre noget, så hun kan komme til at gå normalt, er det jo det vigtigste. Sådan ser vi i hvert fald på det, fastslår Susan Knudsen, som samtidig hæfter sig ved, at hendes datter ingen smerter har haft på noget tidspunkt i forløbet.

- Hun har slet ikke haft ondt. Det eneste, der har generet hende lidt, har været de mange besøg på hospitalet, da hun skulle have skiftet gips to gange om ugen. Det stressede hende lidt. Men til gengæld har storesøster Asta på fem år været med et par gange, og det hjalp på humøret, slutter hun.

Gik du glip af mandagens fjerde afsnit af 'Holder Danmark i live', kan du se det lige nu på TV 2 Play, hvor du også finder snigpremieren på femte afsnit.