Sundhed

40-årig kvinde faldt om med hjertestop - reddet af 13-årig

13-årige Emil havde netop lært førstehjælp, da hans mor pludselig faldt om med hjertestop. Nu er Emil indstillet til pris for sin heltegerning.

Søndag den 16. juni 2016 begynder lidt tidligere, end den plejer, hjemme hos familien Kjeldbjerg i Horsens. De skal nemlig til et stort beach-håndboldstævne i byen. 13-årige Emil Kjeldbjergs far og lillebror tager tidligt derind, og planen er, at Emil, hans mor Anne og hans lillesøster skal hygge derhjemme om formiddagen, inden de også tager til stævnet klokken 12.

Emil tilbringer formiddagen oppe på sit værelse, hvor han sidder og laver lektier, da han pludselig hører sin søster råbe: "Mor! Svar mig dog. Sig noget."

- Lige først tror jeg, det er, fordi hun ikke kan finde hende, så jeg reagerer ikke, siger Emil Kjeldbjerg til TV 2.

Fakta om hjertestop

Hvert år får ca. 4.000 personer pludseligt, uventet hjertestop uden for hospital i Danmark. Det svarer til cirka 11 personer om dagen.

Omkring 13 procent overlever et hjertestop.

Andelen af hjertestop, hvor der er givet hjertelungeredning inden ankomst af ambulance, er mere end tredoblet på 14 år - fra 19,4 % i 2001 til 65,8 % i 2014.

I cirka 66 % af tilfældene giver tilstedeværende personer altså hjertelungeredning inden ambulancen ankommer.

Hjertestop-patienters overlevelseschancer stiger helt op til fire gange, hvis de hjerteredning.  

Kilde: Trygfonden og Dansk Råd for Genoplivning

Men snart efter står hans lillesøster ude foran vinduet og råber, at deres mor ligger inde på køkkengulvet.

- Så løber jeg ud i køkkenet og ser hende. Hun er meget bleg og har udspilede øjne, og det ser lidt underligt ud. Hun reagerer ikke på noget, siger han.

Emil Kjeldbjergs mor har fået hjertestop. Han får lynhurtigt ringet 112, hvor han får fat i en sygeplejerske.

- Min mor ligger på køkkengulvet, og hun rører ikke på sig, siger han. 

Herefter begynder sygeplejersken fra alarmcentralen at sætte Emil igang med førstehjælp. 

Emil Kjeldbjerg er nu nomineret til prisen som "Årets Hjerteredder", der overrækkes ved 'Charlies Hjertegalla' lørdag den 18. marts, og i den forbindelse fortæller han og hans mor deres historie. 

Hjertegalla på TV 2 CHARLIE

Lørdag den 18. marts samler TV 2 CHARLIE ind til Hjerteforeningen, når det årlige indsamlingsshow ’Hjertegalla’ bliver afholdt klokken 20.55.

Showet bliver sendt direkte fra Vilhelm Lauritzen Terminalen i Kastrup i København med værterne Cecilie Frøkjær og Jens Gaardbo i spidsen, og undervejs kan du opleve rørende og personlige beretninger, samt godt musik og sjove gæster.

Gør jeg det godt nok?

Blot to måneder, inden Anne Kjeldbjerg får hjertestop, er Emil blevet undervist i førstehjælp på skolen. Her har han lært hjertemassage – hvordan man skal holde hænderne og flette fingrene - og mund-til-mund-metoden.

Man ved heller ikke, om man pumper hårdt nok, om man gør det godt nok?

Emil Kjeldbjerg

Og med god vejledning fra sygeplejersken i telefonrøret begynder han at give sin mor hjertemassage, mens hans lillesøster løber ud til døren og holder øje med ambulancen.

Men selvom Emil har øvet livreddende førstehjælp på en dukke i skolen, er det selvsagt noget helt andet, når man pludselig skal gøre det på sin egen mor, der ligger livløs på gulvet.

- Når man lavede hjertemassage hårdt nok på dukken, så sagde den et klik, og det gjorde min mor ikke. Man ved heller ikke, om man pumper hårdt nok, eller om man gør det godt nok, fortæller han. 

Emil Kjeldbjerg fortæller, hvad han gjorde, da hans mor i sommeren 2016 pludselig faldt om af hjertestop.

Du kan ikke gøre noget forkert

Gør jeg det godt nok? Det er det spørgsmål næsten alle personer, der giver førstehjælp, stiller sig selv, forklarer leder af Hjerteforeningens Rådgivning i København og faglig ansvarlig for førstehjælp i Hjerteforeningen, Hanne Balle.

- Men det eneste, man kan gøre forkert, er ikke at gøre noget, siger hun til TV 2. 

- Du kan sagtens komme til at brække en, to, eller tre ribben - det gør du ofte, men man kan simpelthen ikke gøre noget forkert, fastslår hun.

Bliv ved, selvom det ser barskt ud

Mens Emil giver sin mor hjertemassage, spørger sygeplejersken på Alarmcentralen, om hans mor reagerer på hjælpen? Det synes Emil Kjeldbjerg ikke, at hun gør. Men også dette er fuldstændig normalt, fortæller Hanne Balle.

- Det er meget ofte, at du ikke kan se en reaktion. For at sige det helt ærligt, hvis folk har fået hjertestop, så går der ikke mange minutter, før de begynder at se døde ud. Nogle bliver hvide og blå i hovedet. Det kan se meget barskt ud, og selvom vedkommende er bevidstløs og ikke trækker vejret, skal du blive ved med at give førstehjælp. Der går ofte lang tid, før blodcirkulationen kommer i gang, det sker tit først, når den professionelle hjælp ankommer, siger hun.

Ambulancefolkene ankommer efter fire minutter

Fire minutter efter, at Emil Kjeldbjerg har ringet til alarmcentralen, ankommer ambulancen.

- Da ambulancefolkene kommer ind, tager de over og beder min lillesøster og mig om at gå ind i stuen, fortæller Emil Kjeldbjerg.

Redderne giver Anne Kjeldbjerg stød med en hjertestarter og hjertemassage i cirka ti minutter, før de tager hende med til Aarhus Universitetshospital.

De tilkalder samtidig Emils mormor og morfar, der også bor i Horsens, og mens morfaren henter Emils far og lillebror, der ikke har mobiltelefon med den dag, kommer mormoren hjem til Emil og hans lillesøster.

Dernæst tager hele familien til hospitalet, hvor Anne Kjeldbjerg ligger i kunstig koma. Hun er live, takket være sin søn, og efter to uger bliver hun udskrevet fra hospitalet.

Stærkt gået

Man ved ikke, hvad der forårsagede, den dengang 40-årige Anne Kjeldbjergs hjertestop. Hun har nu fået en ICD pacemaker og har hverken fysiske eller psykiske mén. Og hun er rørt over, at Emil var i stand til at hjælpe hende i den voldsomme situation.

- Det rører mig rigtig meget, at Emil kan finde ud af at gøre de rigtige ting, selvom hans mor ligger dernede og ikke reagerer på noget som helst. Det, synes jeg, er rigtig stærkt gået.

Og Emil Kjeldbjerg synes også, det er noget helt særligt, at han har reddet sin mor.

- Det føles mærkeligt og specielt, at jeg har reddet min mor. At jeg kunne gøre noget så stort for min mor, siger han.

Både Anne, Emil og resten af familien har det i dag godt og hygger sig her med et spil Uno hjemme i stuen .

Familien har brugt god tid på at tale om hændelsen derhjemme og har det godt i dag, fortæller Anne Kjeldbjerg.

- Jeg er selvfølgelig rigtig taknemmelig for, at jeg sidder her i dag og kan være med i livet i al almindelighed. Gøre de ting, man nu gør i en almindelig familie. Men jeg synes bare, at Emil han er utrolig sej. Han har reddet mit liv, siger hun. 

Emil Kjeldbjerg er nomineret til prisen som 'Årets hjerteredder' sammen med tre andre personer. Vinderen bliver kåret til 'Charlies Hjertegalla', der sendes lørdag den 18. marts kl. 20.55 på TV 2 CHARLIE. Du kan læse om og stemme på 'Årets hjerteredder' her. 

Det skal du gøre, hvis en person får hjertestop

 1. Ring 1-1-2

  Ring 1-1-2.

  Hvis en person får hjertestop, skal du som det første ringe til Alarmcentralen på 1-1-2. Uanset om du har lært førstehjælp eller ej, er det vigtigt, at du kaster dig ud i det. Hos Alarmcentralen sidder der veluddannet personale, der kan guide dig. 

 2. Giv hjertemassage

  Når du skal give livreddende førstehjælp, skal du begynde med hjertemassage.

  Placér den ene hånds håndrod midt på brystkassen, placer den anden hånd oven på den første. Flet fingrene. Tryk, så brystkassen sænker sig 5-6 centimeter ved hvert tryk. Giv 30 tryk med en hastighed på mindst 100 tryk i minuttet. Det svarer til rytmen i det gamle Bee Gees-hit 'Stayin' alive'.

  Tryk hårdt og hurtigt. Giv skiftevis hjertemassage i 30 tryk og kunstigt åndedræt med to pust. 

 3. Giv kunstigt åndedræt

  Bøj personens hoved godt tilbage. Klem personens næse sammen og pust ind i personens mund, indtil du ser brystkassen hæve sig. Når brystkassen har sænket sig, skal du puste igen. To pust i alt. Hvis du ikke kan eller vil give kunstigt åndedræt, må du nøjes med hjertemassage, det er bedre end ingenting.

  Alternativt kan du lægge et lommetørklæde over personens mund, så I ikke er i direkte mund-til-mund kontakt.

Kilde: Hjerteforeningen