Sundhed

Golftur udviklede sig dramatisk: Nu er Bjarne nomineret til en pris

Bjarne og Leif kendte ikke hinanden, da de blev sat på golfhold sammen. Få timer efter blev Bjarne Leifs redningsmand, da han faldt om med hjertestop.

Bjarne Nørgaard Knudsen kender ikke sin nyerhvervede golfmakker, den 68-årige Leif Nielsen, da han en forårsdag i 2016 bliver sat på hold med ham og to af sine venner på banen i Blåvandshuk Golfklub.

Der er sæsonstart i Onsdagsklubben og holdene er inddelt via lodtrækning. Sammen med sine to venner og Leif begynder Bjarne at gå rundt på banen og spille. Spillet går ikke helt, som Bjarne havde håbet, men Leif forsøger at opmuntre ham undervejs, selvom Bjarne går og skælder ud for sig selv.

Leif ligger og gisper

Efter fjerde hul begynder gruppen at gå hen imod femte hul, men pludselig hører Bjarne et bump bag sig, og han vender sig straks om. 

- Så ser jeg, at Leif er faldet. Vi prøver at tale til ham, men der kommer ingen reaktion. Jeg klapper ham lidt på kinden for at se, hvad der er galt. Jeg kan se, han gisper, ligger med stirrende øjne, og jeg mærker, om jeg kan finde noget puls, og om jeg kan se noget åndedræt. Men jeg føler ikke, at der er nogen reaktion og kan se, der er noget galt, fortæller Bjarne Nørgaard Knudsen.

Fakta om hjertestop

Hvert år får ca. 4.000 personer pludseligt, uventet hjertestop uden for hospital i Danmark. Det svarer til cirka 11 personer om dagen.

Omkring 13 procent overlever et hjertestop.

Andelen af hjertestop, hvor der er givet hjertelungeredning inden ankomst af ambulance, er mere end tredoblet på 14 år - fra 19,4 % i 2001 til 65,8 % i 2014.

I cirka 66 % af tilfældene giver tilstedeværende personer altså hjertelungeredning inden ambulancen ankommer.

Hjertestop-patienters overlevelseschancer stiger helt op til fire gange, hvis de hjerteredning.  

Kilde: Trygfonden og Dansk Råd for Genoplivning

Bjarne Nørgaard Knudsens næste handling betyder, at han i dag er nomineret til prisen som ’Årets Hjerteredder’ – en pris, der uddeles til indsamlingsshowet 'Charlies Hjertegalla' lørdag den 18. marts klokken 20.55.

Bjarne Nørgaard Knudsen havde fuldstændigt styr på førstehjælpsproceduren, da hans golfmakker pludselig væltede om på græsset.

Jeg smider alt, hvad jeg har

Leif Nielsen er blandt de 11 personer, der i gennemsnit bliver ramt af et pludseligt og uventet hjertestop hver eneste dag. I løbet af et år får 4000 mennesker hjertestop, men kun 13 procent overlever. For at øge overlevelseschancerne er det altafgørende, at man får hurtig livreddende hjælp, også inden ambulancen når frem.

Da Bjarne Nørgaard Knudsen har konstateret, at Leif Nielsen er livløs, handler han lynhurtigt. Han ringer til alarmcentralen, men mens telefonen ringer op, hører han én af kammeraterne råbe, om nogen kan give førstehjælp. Der kommer intet svar.

- Så giver jeg røret til en anden og går i gang med at trykke - 30 gange og så to pust, fortæller Bjarne Nørgaard Knudsen.

Det er mellem fjerde og femte hul på golfbanen, at Leif Nielsen pludselig falder om med hjertestop. Hans golfmakkere opdager det, da de pludselig hører et bump bag sig.

En af de andre mænd får ringet til golfklubben, hvor nogle kommer op med en hjertestarter, som de begynder at bruge på Leif.

200-300 meter derfra går Leif Nielsens kone Rosa også og spiller golf. Hun og holdkammeraterne har opdaget, at der er sket noget henne ved Leifs gruppe, men hun aner ikke, at det er Leif, der ligger på jorden. Pludselig er der én fra gruppen, der kalder på hende. 

- Der er én, der råber mit navn, og så smider jeg bare alt, hvad jeg har, for så er jeg klar over, at det er Leif, der er der. Så kan jeg lige se, at hans mave bare hopper (mens han får stød med hjertestarteren, red.). Og så tænker jeg, Gud! Siger hun.

Hjertegalla på TV 2 CHARLIE

Lørdag den 18. marts samler TV 2 CHARLIE ind til Hjerteforeningen, når det årlige indsamlingsshow ’Hjertegalla’ bliver afholdt klokken 20.55.

Showet bliver sendt direkte fra Vilhelm Lauritzen Terminalen i Kastrup i København med værterne Cecilie Frøkjær og Jens Gaardbo i spidsen, og undervejs kan du opleve rørende og personlige beretninger, samt godt musik og sjove gæster.

Bjarne fortsætter hjertemassagen indtil ambulancefolkene kommer, og kort tid efter bliver Leif Nielsen hentet i en lægehelikopter, der flyver ham til Odense Universitetshospital.

Tilbage står Bjarne med spørgsmålet om, hvorvidt hans førstehjælp var godt nok, og om Leif Nielsen vil overleve.

- Tankerne kørte rundt i mit hoved. Jeg spekulerede meget på, om jeg havde gjort det godt nok. Om det havde nyttet. Da jeg så fik at vide, at Leif var i live, blev jeg fantastisk glad, fortæller Bjarne Nørgaard Knudsen.

Efter et længere genoptræningsforløb er Leif Nielsen ved at være på højkant igen

Leif husker ikke sin redningsmand

Leif Nielsen overlever sit hjertestop, men han husker ikke selv noget fra ulykken, fortæller han i dag til TV 2.

- Det går langsomt fremad. Jeg har været i gang med en meget lang genoptræning. Jeg husker ikke, hvad der sker 14 dage før, jeg falder om, og jeg kan ikke rigtig finde noget frem en måned efter - ikke andet end at jeg vågner på hospitalet. Jeg mangler faktisk halvanden måned, hvor jeg overhovedet ikke aner, hvad der er sket, siger han. 

Efter flere uger vågnede Leif Nielsen op og kunne intet huske fra episoden. Efter lang tids genoptræning har han fået det bedre og kan nu nyde tilværelsen med sin kone Rosa.

Af samme grund husker han heller ikke sin redningsmand, Bjarne Nørgaard Knudsen, som han mødte første gang den onsdag morgen, hvor han faldt om. Det var nogen fra golfklubben, der kunne fortælle ham, hvem hans redningsmand var, og han har senere haft lejlighed til at takke ham.

- Jeg har mødt ham to-tre gange og har sagt tak til ham. Hvis han ikke havde været der den dag, havde jeg nok ikke været her i dag, siger Leif Nielsen.

Bjarne Nørgaard Knudsen er nomineret til prisen som 'Årets Hjerteredder' sammen med fire andre personer, der har været med til at redde liv med livreddende førstehjælp. Du kan læse om dem her. 

Det skal du gøre, hvis en person får hjertestop

 1. Ring 1-1-2

  Ring 1-1-2.

  Hvis en person får hjertestop, skal du som det første ringe til Alarmcentralen på 1-1-2. Uanset om du har lært førstehjælp eller ej, er det vigtigt, at du kaster dig ud i det. Hos Alarmcentralen sidder der veluddannet personale, der kan guide dig. 

 2. Giv hjertemassage

  Når du skal give livreddende førstehjælp, skal du begynde med hjertemassage.

  Placér den ene hånds håndrod midt på brystkassen, placer den anden hånd oven på den første. Flet fingrene. Tryk, så brystkassen sænker sig 5-6 centimeter ved hvert tryk. Giv 30 tryk med en hastighed på mindst 100 tryk i minuttet. Det svarer til rytmen i det gamle Bee Gees-hit 'Stayin' alive'.

  Tryk hårdt og hurtigt. Giv skiftevis hjertemassage i 30 tryk og kunstigt åndedræt med to pust. 

 3. Giv kunstigt åndedræt

  Bøj personens hoved godt tilbage. Klem personens næse sammen og pust ind i personens mund, indtil du ser brystkassen hæve sig. Når brystkassen har sænket sig, skal du puste igen. To pust i alt. Hvis du ikke kan eller vil give kunstigt åndedræt, må du nøjes med hjertemassage, det er bedre end ingenting.

  Alternativt kan du lægge et lommetørklæde over personens mund, så I ikke er i direkte mund-til-mund kontakt.

Kilde: Hjerteforeningen