Sundhed

Mand faldt om med hjertestop, så ringede alarmcentralen til naboen

Dorthe Laubech havde egentlig taget et førstehjælpskursus, fordi hun til daglig arbejder med børn. Men pludselig fik hendes nabo brug for hjælp.

Uret viser 22.10, og Dorthe Laubuch er gået i seng, da telefonen pludselig ringer hjemme i huset i Kerteminde en novemberdag i 2015. 

Det er hendes mand Claus, der tager telefonen, og Dorthe kan med det samme høre, at der er noget galt. Det er alarmcentralen, der ringer. 

- Keld har fået hjertestop, siger Claus til Dorthe, og hun kaster sig straks i tøjet og løber ind til naboen.  

Min mand var jo sund og rask og frisk, så jeg kunne ikke forestille mig, at han kunne blive ramt af hjertestop lige pludselig.

Birgit Rasmussen

Dorthes næste handlinger gør, at hun sammen med sin nabokone Birgit Rasmussen, i dag er nomineret til en pris som 'Årets Hjerteredder', der bliver uddelt til 'Charlies Hjertegalla'.

- Min mand var jo sund og rask

Inde på stuegulvet i nabohuset ligger 77-årige Keld Rasmussen livløs på ryggen. Få minutter forinden havde han sat sig til rette med en god bog i det ene hjørne af sofaen, mens hans hustru, Birgit Rasmussen, sad i det andet hjørne og hyggede sig. 

Fakta om hjertestop

Hvert år får ca. 4.000 personer pludseligt, uventet hjertestop uden for hospital i Danmark. Det svarer til cirka 11 personer om dagen.

Omkring 13 procent overlever et hjertestop.

Andelen af hjertestop, hvor der er givet hjertelungeredning inden ankomst af ambulance, er mere end tredoblet på 14 år - fra 19,4 % i 2001 til 65,8 % i 2014.

I cirka 66 % af tilfældene giver tilstedeværende personer altså hjertelungeredning inden ambulancen ankommer.

Hjertestop-patienters overlevelseschancer stiger helt op til fire gange, hvis de hjerteredning.  

Kilde: Trygfonden og Dansk Råd for Genoplivning

Men pludselig ryger bogen ud af hænderne på Keld, og han falder om på siden i sofaen. Hans kone tror først, han laver sjov, men så bliver hun bekymret. 

- Jeg rejser mig op og går over og rusker og kalder på ham. Og der er ingen reaktion. Så bliver jeg forskrækket. Min mand var jo sund, rask og frisk, så jeg kunne ikke forestille mig, at han kunne blive ramt af hjertestop lige pludselig, siger Birgit Rasmussen. 

"Vi har holdt sammen i over 50 år, så er det jo vigtigt, at man har hinanden", fortæller Birgit Rasmussen om sin mand, Keld, der mandag den 2. november faldt om med et hjertestop.

Hun ringer 112 og får fat i en sygeplejerske, der får Birgit til at vende Keld om på ryggen og starte med genoplivning. Sygeplejersken spørger Birgit, om hun er alene hjemme med sin mand, og da hun siger ja, får sygeplejersken en kollega til at ringe til naboen. 

Det kan du gøre som nabo

Det er langt fra unormalt, at alarmcentralen forsøger at få fat på en nabo, hvis de får lov af personen, der foretager opkaldet og vurderer, at der er brug for ekstra hjælp til patienten, inden ambulancen når frem. Det fortæller Sektionsleder hos AMK vagtcentralen Martin Fjordholt. 

- Det er enormt stressende og fysisk hårdt at stå med en person med hjertestop, især hvis man er alene. Derfor ringer vi jævnligt til naboer, som både kan sørge for, at man ikke står alene, men også så man er to til at håndtere personen med hjertestop, siger han. 

Hjertegalla på TV 2 CHARLIE

Lørdag den 18. marts samler TV 2 CHARLIE ind til Hjerteforeningen, når det årlige indsamlingsshow ’Hjertegalla’ bliver afholdt klokken 20.55.

Showet bliver sendt direkte fra Vilhelm Lauritzen Terminalen i Kastrup i København med værterne Cecilie Frøkjær og Jens Gaardbo i spidsen, og undervejs kan du opleve rørende og personlige beretninger, samt godt musik og sjove gæster.

Hos alarmcentralen aner man ikke, om de naboer, man ringer til, har lært førstehjælp, men det er heller ikke det vigtigste. En nabo kan nemlig også hjælpe med eksempelvis at lukke redderne ind eller stå for den primære kontakt til alarmcentralen. 

- Vi oplever, at der sker noget mere på stedet, hvor den tilskadekommende er, og at den hjælp, der bliver givet, er mere organiseret, fortæller han. 

Han ser død ud

Personen på alarmcentralen har denne gang ringet til en nabo, der kan førstehjæp. Dorthe Laubuch passer nemlig børn til daglig og har derfor selv taget løbende kurser i førstehjælp.

Dorthe Laubuch havde aldrig haft brug for sine mange kurser i førstehjælp indtil den 2. november 2015, da hendes nabo Keld fik hjertestop.

Da hun kommer ind af døren, møder der hende et ubehageligt syn.  

- Jeg kigger på Keld og ser, at han ser død ud, fortæller hun. 

Dorthe begynder at give Keld hjertemassage, mens Birgit træder til side og håber, det lykkedes dem at redde livet på den mand, hun har været sammen med i mere end 50 år. 

- Jeg tror, jeg når at tænke, at vi skal jo også herfra alle sammen på et eller andet tidspunkt. Men jeg synes, det var uretfærdigt, at min mand skulle herfra nu, siger hun. 

Dorthe Laubuch fortsætter med at give Keld hjertemassage, indtil lægeambulancen kommer og kører Keld Rasmussen til Odense Universitetshospital. 

Ingen tror, de kan blive ramt af en ulykke

I dagene efter Kelds hjertestop ved ingen, om han overlever, og Dorthe Laubuch tænker, at hun aldrig mere vil yde førstehjælp, for det gør alligevel ingen forskel. 

Men så vågner Keld op, og Dorthe får pludselig en helt anden holdning. 

I dag har både Keld og Birgit Rasmussen det godt igen efter den voldsomme oplevelse.

- Alle burde lære førstehjælp. Ingen tror, de bliver ramt af en ulykke, eller at de bliver vidne til et menneske med hjertestop. Det troede jeg heller ikke, men det blev jeg, siger hun. 

På hospitalet kunne de se, at Keld Rasmussen havde fået hurtig hjertemassage, og han er i dag utrolig glad for, at både hans hustru og nabo var der til at hjælpe ham. 

- Jeg er jo dybt taknemmelig over, at jeg i det hele taget sidder her. Det er de første minutter, der er altafgørende for, at der kommer et godt resultat ud af det. Jeg beder min aftenbøn, og det har jeg gjort siden, siger han. 

Dorthe Laubuch og Birgit Rasmussen er nomineret til prisen som 'Årets Hjerteredder' for deres indsats den november aften. Prisen bliver overrakt til indsamlingsshowet 'Charlies Hjertegalla', der sendes lørdag den 18. marts på TV 2 CHARLIE.