Holder Danmark i live

Laila blev fedmeopereret for et halvt år siden: - Jeg fortryder kun én ting

33-årige Laila Nielsen har tabt sig over 30 kilo siden sin operation i oktober 2016, hvor hun gennemgik en gastrisk bypass.

For Laila Nielsen i Løgumkloster i Sønderjylland har beslutningen om at få foretaget en fedmeoperation, en såkaldt "gastrisk bypass", været en livsændrende begivenhed.

Ikke alene har hun foreløbig tabt sig over 30 kilo, siden hun gennemgik operationen den 6. oktober 2016. Hun har også fået det meget bedre psykisk og er blevet socialt mere åben. 

- Jeg har fået masser af selvtillid, og jeg kan meget mere nu. Så i dag har jeg det bare super godt på alle mulige måder. Jeg fortryder kun én ting: At jeg ikke gjorde det noget før, siger Laila Nielsen til TV 2.

Før operationen, som blev filmet til 'Holder Danmark i live', vejede Laila tæt på 117 kilo, og hun er nu nede på 87 kilo. Så forskellen er tydelig.

Desuden er hun sluppet af med både sukkersyge og forhøjet blodtryk.

Se video med Laila Nielsen, som hun ser ud i dag, øverst. 

Nyder at købe nyt tøj

Hvor 33-årige Laila Nielsen indtil for nylig havde svært ved at skaffe sig smart tøj i en størrelse, der passede hende, er det nu blevet meget nemmere for hende at gå i butikker og finde modetøj.

Gastrisk bypass

En gastrisk bypass er et kirurgisk indgreb, der foretages ved en kikkertoperation.

Her bliver mavesækken gjort mindre, og tyndtarmen delvist frakoblet, så man hurtigere opnår en mæthedsfornemmelse.

Samtidig vil man efter operationen ikke være i stand til at optage lige så mange kalorier som før. Hos patienter med type 2-diabetes forsvinder lidelsen allerede dagen efter hos cirka 85 procent.

Der foretages omkring 4.500 fedmeoperationer årligt i Danmark.

- Jeg nyder at købe nyt tøj, og jeg har lyst til at gøre noget ud af mig selv. Det er meget længe siden, jeg har haft det såden, lyder det fra Laila Nielsen, som var helt oppe på 132 kilo, da hun vejede mest.

Med det lynhurtige vægttab, hvor Laila smider omkring fem kilo om måneden, er hun da også tvunget til at skifte hyppigt ud i garderoben.

- Den 1. december købte jeg en kjole, og den 24. december kunne jeg ikke bruge den længere, fordi den var blevet for stor. Så der skulle en ny til igen. Det er dejligt, selv om man lige skal passe på, fordi det kan blive dyrt, konstaterer hun med et lille grin.

Fra at have brugt størrelse 52-54 i tøj for store kvinder, har Laila netop købt en trøje i en helt almindelig størrelse medium.

Nedenfor ses et før- og efter-foto af Laila Nielsen, som viser hendes vægttab i de seneste fem måneder. Klik på pilesymbolet og træk musen mod venstre.

Laila ses her før fedmeoperationen
Laila efter fedmeoperation

Var fyldt op med luft 

Selv om en gastrisk bypass er et større kirurgisk indgreb, hvor mavesækken gøres mindre, og tarmen lægges om, har Laila ikke haft de store smerter efter operationen. Hun blev udskrevet fra Sydvestjysk Sygehus allerede dagen efter, og kunne klare sig med pamol og panodil derhjemme.

Til gengæld har hun oplevet gener og ubehag efter, at hun på operationsbordet fik pumpet luft ind i bughulen, så lægen bedre kunne arbejde med kikkertudstyret.

- Jeg var helt fyldt op med luft, som jeg havde svært ved at komme af med igen. Det gjorde ondt i maven og gik endda op i skulderen og satte sig der. Så jeg måtte ud og gå nogle lange ture, så det kunne sive ud af sig selv. Men der gik da en hel uge, før det var helt væk, erkender hun.

Spiser sundt og dyrker motion

Efter operationen har Laila Nielsen tydeligt kunnet mærke, at mæthedsfornemmelsen indfinder sig meget tidligere, når hun spiser. Så i starten tabte hun sig faktisk for hurtigt i forhold til planen.

Det er vigtigt, at Laila får mindst 1200 kalorier og 80 gram protein om dagen, for hvis hun taber sig for hurtigt, risikerer hun at få komplikationer som tarmslyng og nyresten.

- Så længe jeg sørger for at spise sundt og proteinrigt, samtidig med at jeg undgår for fedt og sukker, går det rigtig fint, og jeg har det supergodt.

Nu kan jeg dyrke motion uden at blive forpustet. Det er en fantastisk fornemmelse

Laila Nielsen, fedmeopereret

Laila er også helt automatisk begyndt at bevæge sig mere i takt med, at kiloene er raslet af, og kroppen ikke smerter længere.

- Før havde jeg altid nakkespændinger på grund af vægten, og mine ben var konstant overbelastede. Men nu kan jeg dyrke motion uden at blive forpustet. Det er en fantastisk fornemmelse, lyder det fra en glad og optimistisk Laila.

Er begyndt på en uddannelse

Det er dog ikke bare rent udseende- og humørmæssigt, at der er sket fremskridt hos Laila. Hun har også taget et stort skridt fra at have været på kontanthjælp i mange år, og til at bevæge sig ud på arbejdsmarkedet.

-  Min overvægt har tidligere gjort det umuligt for mig at passe et arbejde. For eksempel prøvede jeg at arbejde i Kvicly, men det gjorde ondt i kroppen, hver gang jeg skulle bøje mig ned og sætte ting på hylder, siger Laila Nielsen og fortsætter.

- Nu, hvor jeg har tabt mig så meget, har jeg fået mod på at begynde på en uddannelse. Jeg vil gerne være social- og sundhedsassistent, så her i februar 2017 begyndte jeg på noget, det hedder "grundforløb 2 Flex", som jeg skal tage, før jeg kan starte på selve Sosu-uddannelsen til august, siger hun.

Drømmen om et barn er sat på stand-by

En af de vigtigste grunde til, at Laila Nielsen bestemte sig for at få en fedmeoperation, er, at hun meget gerne vil have et barn med sin nuværende mand, Dennis, som hun har været gift med i 11 år.

Fakta om 'Holder Danmark i live'

Torsdag den 6. oktober 2016 blev 100 kameraer sendt ud i det danske sundhedsvæsen for at følge 100 skæbner.

’Holder Danmark i live’ giver et ”øjebliksbillede” af det danske sundhedsvæsen, som 95 procent af danskerne er i kontakt med hvert år.

Programserien sendes nu for tredje gang og er tidligere blevet vist i foråret 2015 og 2016. Denne sæson fokuserer primært på patienterne og de ansatte, fremfor systemet.

Tv-konceptet bygger på 'Keeping Britain Alive', der er blevet sendt på BBC.

’Holder Danmark i live' har ti afsnit og sendes hver mandag klokken 21.25 på TV 2 – med snigpremiere på TV 2 Play.

I de seneste ni år har de forgæves arbejdet på sagen, fordi Lailas vægt har gjort det svært for hende at blive gravid.

Men selv om Lailas chancer for at opnå en graviditet er blevet meget bedre efter hendes store vægttab, er drømmen om et fælles barn foreløbig sat på stand-by.

- Som det er nu, venter vi på, at sygehuset giver os grønt lys til at gå i gang med projekt barn. Umiddelbart har jeg fået besked på, at der skal gå mindst halvandet år efter operationen, før jeg må forsøge at blive gravid, fordi der ellers kan opstå komplikationer, fortæller hun.

Det afgørende for at opnå sygehusets accept er, at Laila Nielsen kan påvise en god helbredstilstand, hvor eksempelvis hendes blodprocent og vitaminniveau er tilfredsstillende.

Lige så snart jeg får grønt lys, så smider jeg al den beskyttelse, jeg bruger

Laila Nielsen, fedmeopereret

- Lige så snart jeg får grønt lys, så smider jeg al den beskyttelse, jeg bruger, så vi kan arbejde på at blive forældre. Nogle af dem, jeg kender, som også har fået en gastrisk bypass, har fået lov til at blive gravide et år efter operationen. Så jeg satser på, at vi kan komme i gang til oktober, fastslår Laila, der i forvejen har en datter på 14 år fra et tidligere ægteskab.

Venter med at få fjernet overskydende hud

På grund af usikkerheden omkring, hvornår Laila Nielsen igen må få lov til at gå videre med graviditetsplanerne, så ved hun heller ikke, hvornår hun skal satse på at få fjernet al den overskydende hud, som har dannet sig på hendes krop efter vægttabet.

- Jeg kan både se og mærke, at huden er begyndt at hænge meget under armene og på maven. Men jeg vil helst vente med at få det opereret væk, til jeg har opnået den vægt, jeg ønsker, og jeg har fået de børn, vi skal have. Ellers bliver det hele jo bare ødelagt igen, forklarer hun.

Lailas drømmescenarium er, at hun kommer ned på en vægt, der ligger i 60'erne og dermed matcher hendes højde på 168 centimeter. Hendes mål er at veje 65 kilo, men 69 er også acceptabelt, mener hun.

Gik du glip af femte afsnit af 'Holder Danmark i live' kan du se det lige nu på TV 2 Play, hvor du også finder snigpremieren på sjette afsnit.