Sundhed

Børn betyder mindre søvn til mor - ikke til far

Mændene skal mere på banen, mener eksperter.

Det kommer næppe som nogen overraskelse for børnefamilier, at husets yngste beboere påvirker søvnen. 

Men det går kun ud over mor, uanset børnenes alder. Det viser et nyt studie. 

- Det er meget vigtigt at gøre noget ved det. Det har konsekvenser. Hjernen sættes ned i funktion, din følelsesmæssig tilstand bliver mere sårbar, du bliver mere irritabel, og det påvirker generelt din dagligdag negativ, advarer søvnvejleder Mikael Rasmussen, der er søvnkonsulent hos Center for Stress og Trivsel.  

Det viser det amerikanske studie af søvn

En gruppe forskere fra Georgia Southern University i USA har gennemgået interviews med 5.805 personer under 45 år.

De holdt personernes søvn op mod køn, alder, uddannelse, beskæftigelse, indkomst, civilstatus, motion, BMI, snorken og antallet af børn.   

De fandt, at 52 procent af kvinder med børn får under syv timers søvn, mens det kun gælder 38 procent af kvinder uden børn. Der var ingen tydelig forskel for mænd.

Studiet viste også, at sandsynligheden for dårlig søvn øges med 50 procent per barn, og at mødre under 45 år i gennemsnit føler sig trætte 14 dage om måneden. 

Studiet er foretaget i USA, hvor forskere har sammenlignet data fra knap 6.000 personer. 

Her står det klart, at mens der er stor forskel på, hvor meget søvn kvinder med og uden børn får, så gør børn ingen mærkbar forskel hos mændene. 

Og selvom studiet er amerikansk, mener flere eksperter, TV 2 har talt med, at resultatet ville være det samme herhjemme. 

- Kvinder har gennem historien været dem, der har taget sig af børnene. De har udviklet en dobbelttilstand, hvor de sover og samtidig holder sig så vågne, at de kan passe på deres unger, siger Torben Jager Petersen, søvnspecialist og leder af søvnklinikken ScanSleep.

- Kvinders sanser er mere påvirkelige over for børns gråd og kalden. På den måde bliver kvinders søvnkvalitet nedsat. Mænd er bedre til at sove igennem det, tilføjer søvnvejleder Mikael Rasmussen.

Afstemning

Hvem får mindst søvn hjemme hos jer?

Dårlig søvn kan give alvorlige sygdomme

Begge søvneksperter påpeger, at det er helt naturligt, at kvinderne får for lidt søvn, når børnene er helt små og for eksempel skal ammes om natten.

Men det er problematisk, når det fortsætter, advarer de. 

- Jeg har en hel del kvinder, som går i søvnbehandling. De er blevet forstyrret så mange gange, at de ikke kan give slip. De har betinget sengen som et sted, der ikke er rart at være, og de er hele tiden klar til at rejse sig, siger Mikael Rasmussen.

I værste fald kan det få alvorlige konsekvenser for helbredet.

- Hvis den dårlige søvn varer ved, efter man ikke har små børn længere eller andre naturlige ting, der forstyrrer søvnen, vil man være mere udsat både mentalt og fysisk. Der er større risiko for depression, angst og stress, og man er mere udsat for hjerte-kar-sygdomme, siger Torben Jager Petersen. 

Afstemning

Hvem skal rejse sig, når børn kalder eller græder om natten?

Mændene skal tage ansvar

Begge søvnspecialister efterlyser, at mændene kommer mere på banen. 

- Mænd reagerer ikke nødvendigvis automatisk om natten, men afhængigt af barnets alder skal manden mere ind i kampen. Han skal vide, det er hans tur til at stå op i nat, foreslår Mikael Rasmussen.

- Flere oplever, at kvinden stadig skal vække manden, men han skal finde det frem i sig selv, så hun ikke behøver at være bagvagt. Hvis kvinden ikke er hjemme, så kan han jo godt finde ud af det, siger Torben Jager Petersen.  

Læs søvneksperternes råd til, hvad ud ellers kan gøre, for at forbedre din søvn her.  

Her er søvneksperternes råd til børnefamilier

 1. Brug faste aftenritualer

  - Det er vigtigt med et gentagende mønster om aftenen, der giver associationer til sengetid. Det kan være et bad, læse en historie, børste tænder eller andet, der fører mod sengen. Det får hjerneaktiviteten til at lukke ned og gøre klar til at sove. Den slags gode sovevaner, er den bedste gave, man kan give sit barn, og samtidig betyder det, at man som forældre får det nemmere, siger Mikael Rasmussen. 

 2. Lær børnene at far er lige så god som mor

  - Små børn kommer ind i nogle mønstre, hvor de vænner sig til at få mor i løbet af natten. Det kan man aflære hos dem. Det giver måske lidt ekstra gråd de første nætter, men hvis barnet ikke skal have bryst, så er mænd lige så kompetente. Det må man lære barnet, siger Torben Jager Petersen, søvnspecialist og leder af søvnklinikken ScanSleep. 

 3. Sov når børnene sover

  - Når man får børn, så skal man sove, når børnene sover. Hvis man går på café eller begynde at varetage hjemmet, så nedprioriterer man søvnen. Den er den vigtigste så krop og hjerne fungerer, også i forhold til barnet, siger søvnvejleder Mikael Rasmussen.

 4. Fordel opgaverne i hjemmet lige

  - Kvinder har statistisk set brug for mere søvn end mænd. Forklaringen er, at de i løbet af dagen har flere opgaver med arbejde, børn, hjem og lignende og derfor har brug for mere søvn. De huslige forpligtelser skal fordeles, så kvinden får sin søvn, siger søvnvejleder og søvnkonsulent i Center for Stress og Trivsel, Mikael Rasmussen. 

 5. Tag søvnproblemer alvorligt

  - Vi er bygget til at klare for lidt søvn i nogle perioder af vores liv, men står det på i lang tid, og skyldes det for eksempel ikke små børn, så skal man søge professionel hjælp hos en søvnspecialist. Der findes mange søvn-apps og tusindvis af gode råd i medierne, men alligevel har der aldrig været så mange søvnproblemer som nu, siger Torben Jager Petersen.